Ny måling: Rød blok øger forspring

MÅLING: Rød blok står til 92 mandater i ny måling, og det er den største opbakning siden valget. "Det understreger kun, hvor vigtigt efteråret er for Løkke," lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Rød blok har vind i sejlene.

I en ny måling foretaget af Norstat for Altinget står oppositionen til at kunne mønstre 92 mandater mod blå bloks 83.

Det er første gang siden folketingsvalget for et år siden, at rød blok, som nu står til 51,7 procent af stemmerne, har så stor opbakning. Det betyder også, at blå blok står til den laveste vælgertilslutning siden valget på 47,2 procent.

LÆS OGSÅ: Frederiksen slutter året med solidt forspring

Og det ligner efterhånden et pænt forspring til de røde partier, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Der er etableret et pænt forspring til rød blok, specielt hvis man regner de fire nordatlantiske mandater oveni, hvor rød blok mindst vinder med 3-1. Det understreger kun, hvor vigtigt det er for Løkke, at efterårets store aftaler i blå blok ikke ender i hat og briller og nyvalg,” siger Holstein.

Venstre var i sidste måneds Norstat-måling nede på 17,2 procent, men tager et lille hop op på 18,3 procent. Og selvom det er godt nyt for regeringspartiet, så er der stadig langt endnu til, at jublen kan bryde ud. 

”Venstre får en tiltrængt fremgang siden sidst, men resultatet er stadig dybt utilfredsstillende. Situationen er meget labil, og forløbet i efteråret kan flytte oceaner af stemmer begge veje," siger Erik Holstein med henvisning til blandt andet de forestående  skatte- og finanslovsforhandlinger. 

”Asylkrisen er stadig det vigtigste problem, selvom den lige nu er sat på stand by. Den har regeringen ikke tacklet overbevisende, og så er der truslen om nye velfærdsreformer, der heller ikke morer vælgerne. Så det ser meget vanskeligt ud for Løkke her ved slutningen af sæsonen,” siger Erik Holstein. 

Han hæfter sig ved, at Dansk Folkepartiet har standset tilbagegangen og ligger et par procent under supervalget sidste år.

"Men på baggrund af flygtninge- og migrantkrisen havde jeg forventet, de lå højere," siger Holstein.

S skal passe på
Socialdemokraterne ligger lidt lavere end valgresultatet. Men det er ifølge Erik Holstein helt fint på nuværende tidspunkt, så længe de andre røde partier går frem og rød blod samlet har flertal. 

"Men Socialdemokraterne er nødt til at baske mere til over for de blå i den kommende tid. Det er farligt for Mette Frederiksen, hvis der opstår et indtryk af, at ligegyldigt om S eller V har regeringsmagten, så er det ”De Forende Forligspartier” - S, V og DF - der regerer,” siger Erik Holstein. 

Han peger på, at det til venstre for Socialdemokraterne ser det fint ud. SF har fået en lille, men stabil fremgang, og Enhedslisten og Alternativet scorer omkring 16 procent tilsammen.

"Hvis vi regner Alternativet med til venstrefløjen, er der en bemærkelsesværdig stor andel vælgere til venstre for S,” slår Holstein fast. 

Og så er der Radikale, der tager et betydeligt hop op ad i forhold til for en måned siden.

"Sidste gang lå Radikale i bunden af det statistiske spænd, og den aktuelle måling giver helt sikkert et bedre billede af deres vælgeropbakning. De er kommet en smule op efter katastrofevalget for et år siden," siger Erik Holstein.

Artiklen fortsætter under grafen

Mens Radikale i sidste måneds måling tog et ordentligt dyk, er det Liberal Alliances tur i denne måned. Partiet går fra 7,3 til 5,4 procent, men det er dog for tidligt at lede noget ud af det, fortæller Erik Holstein. 

"Liberal Alliance får et ordentlig dyk denne gang, men det tror jeg mest er en statistisk tilfældighed. Den slags skal ses over et par målinger. Liberal Alliance har ellers kørt udmærket," siger han.

Konservative er tilbage på tre procent, og det ser ikke godt ud, mener Erik Holstein. Partiet gjorde sig senest bemærket ved ikke at være med i aftalen om nye kampfly. Og det betyder samtidig, at Konservative, der har forsvaret som en af de helt store mærkesager, ikke er længere er en del af forsvarsforliget. 

”Der er ingen tvivl om Konservatives ringe opbakning. Det kan godt være, de får et par oversergenter ind i folden efter striden om kampflyene, men det er ikke lige den slags sager, der gør Konservative til et folkeparti igen.” 

Norstat Politisk Indeks 2016 Juni 2016 Usikkerhed +/- pct.
Socialdemokraterne 25.7 2.7
Radikale Venstre 5.5 1.4
Konservative Folkeparti 3.1 1.1
Socialistisk Folkeparti - SF 4.9 1.3
Dansk Folkeparti 19.5 2.5
Venstre 18.3 2.4
Enhedslisten 8.7 1.8
Liberal Alliance 5.4 1.4
Alternativet 6.9 1.6

 

Dokumentation

Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon i perioden 6. juni til 13. juni 2016 blandt 1.000 respondenter. 
Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, og hvad man stemte ved seneste Folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,7 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00