PlanBørnefonden inden stor donorkonference: Pigerne er nøglen til forandring i Sahel

DEBAT: Vi risikerer at tabe årtiers udviklingsindsatser i Afrika på gulvet, hvis der ikke kommer fokus på pigerne i det konflikt- og fattigdomsramte Sahel-område nu, lyder opfordringen fra PlanBørnefonden inden stor donorkonference.

<div>Arbejdere i marken ved et vandreservoir i Loumbila, Burkina Faso, hvor udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i januar 2020 var på besøg.</div>
Arbejdere i marken ved et vandreservoir i Loumbila, Burkina Faso, hvor udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i januar 2020 var på besøg.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af Anne Smith Petersen og Fatoumata Haidara
Henholdsvis international og politisk direktør i PlanBørnefonden og leder af Sahel-området i Plan International 

Den 20. oktober holder Udenrigsministeriet sammen med deres tyske kolleger, EU og FN en international konference om Sahel-regionen i det vestlige Afrika – et af de mest udsatte områder på kloden, hvor pigerne alt for ofte diskrimineres.

Sikkerhedssituationen i Sahel er kritisk og skaber mange udfordringer i området. Covid-19 har ikke gjort det lettere, og det går værst ud over pigerne. Der skal derfor fokus på pigerne i Sahel-regionen nu. Ellers risikerer vi at tabe årtiers udviklingsindsatser i Afrika på gulvet. For pigerne er nøglen til at skabe en bedre fremtid i Sahel-regionen.

Pigerne i Sahel kan ikke vente. De har akut brug for, at myndighederne prioriterer deres rettigheder og kampen mod kønsbaseret vold. Når vi styrker pigerne, gavner det hele samfundet. Derfor skal der investeres i indsatser med fokus på de udfordringer, som holder pigerne tilbage. Pigerne skal beskyttes, og de skal støttes i at have en stemme.

Pigerne i Sahel kan ikke vente.

Anne Smith Petersen og Fatoumata Haidara
Henholdsvis international og politisk direktør i PlanBørnefonden og leder af Sahel-området i Plan International 

Udsatte unge pigers bedste sikkerhedsnet er oftest at gå i skole. Men uddannelse er under angreb i Sahel, og usikkerheden har tvunget mere end 3.000 skoler til at lukke på bare tre år. De piger, der ikke længere går i skole, bliver ofte holdt hjemme, og de er i øget risiko for blandt andet vold og overgreb. De bliver tvunget ind i ægteskaber, og de bliver gravide, mens de stadig er børn.

Unge piger i Sahel har et kæmpe potentiale og en vigtig rolle i forhold til at sikre regionens fremtid. Vores vigtigste mission er at støtte pigerne i deres kamp for ligestilling og hjælpe dem med at opnå deres fulde potentiale. Pigerne er nøglen til at skabe de nødvendige forandringer i Sahel. Derfor skal de være en hjørnesten i dansk udviklingspolitik, hvis vores indsats i Afrika skal gøre en reel forskel.

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Det er afgørende i en konfliktplaget region som Sahel, at Udenrigsministeriet med Sahel-konferencen samler statsledere fra hele verden, myndigheder, donorer, organisationer med flere om at sætte fokus på regionen. Vi har som civilsamfundsorganisation inviteret pigerne fra Sahel til at fortælle deres historier på konferencen. For det er afgørende, at pigerne har en stemme – også i de globale debatter. Og det er afgørende, at ministre, donorer, civilsamfund med flere lytter til pigerne fra Sahel. Det er deres fremtid, det handler om.

Snart står udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i spidsen for en global "Call to Action"-gruppe fra 2021, der har fokus på kønsbaseret vold. Det er nu, Danmark har chancen for at vise, vi virkelig er internationale bannerførere for ligestilling. Det er nu, vi har chancen for at gøre en forskel for piger over hele verden, som hver dag oplever, at deres rettigheder bliver krænket.

Dokumentation

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


0:000:00