Debat

Radikale før budgetforhandlinger: Rødt flertal ofrer københavnerne i blokpolitikkens navn

Københavnerne har brug for skattelettelser i en tid med voldsomme prisstigninger og buldrende inflation. Derfor bør vi aflive den politiske myte om, at det er ultraliberalt at lade folk beholde deres egne penge, skriver Emil Moselund Østergaard (R).

I stedet for kortsigtede engangsbeløb skal københavnerne beholde flere af deres penge til eksempelvis de stigende varmeregninger. Det burde give mening for både S og EL, skriver Emil Moselund Østergaard (R).
I stedet for kortsigtede engangsbeløb skal københavnerne beholde flere af deres penge til eksempelvis de stigende varmeregninger. Det burde give mening for både S og EL, skriver Emil Moselund Østergaard (R).Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Emil Moselund Østergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

13 milliarder kroner. Så mange penge ligger i Københavns kommunekasse. Det er problematisk i en usikker tid, hvor der er masser af grunde til at give borgerne lov til at beholde nogle flere af deres egne penge.

Ruslands angreb på Ukraine har nemlig været invaderende på flere måder, herunder måden vi i Danmark prioriterer samfundets penge. Nu skal Forsvaret prioriteres, mens psykiatrien rammes. Samtidig presses energipriserne og inflationen opad, alt imens den enkelte danskers økonomi presses nedad. Alt stiger, alt bliver dyrere.

Derfor begynder mange – helt forståeligt – at kigge mod politikerne for hjælp og assistance. Og vi politikere vil også gerne hjælpe og komme med løsninger.

Det er sikkert derfor, at venstrefløjen har foreslået poser med engangsbeløb tildelt store grupper, der skulle være særlig ramt på varmeregningen. Desværre for den enkelte borger er disse penge kun en midlertidig håndsrækning. En øjeblikshjælp, hvorimod krigen og dens konsekvenser kan vise sig at være lange.

Vi har derfor brug for langsigtet indsatser og kræver nu, at kommunerne træder til. Men desværre er det i dag svært for landets større kommuner at få lov til at bruge pengene fra kommunekassen, selvom beløbet ligger og bugner.

Folketinget forbyder os lige nu at bruge penge, men de kan ikke forbyde os at undlade at indkræve penge. Desværre er den løsning vanskabt, så længe skattepolitik anses som blokpolitik

Emil Moselund Østergaard (R)
Borgerrepræsentant, Københavns Kommune

Checks og engangsbeløb løser intet

Helt præcist er pengelikviditeten i Københavns Kommune på intet mindre end 13,7 milliarder kroner. Penge som egentlig er planlagt til brug på en række projekter, men som København lige nu ikke må bruge på grund af anlægs- og serviceloftet.

Derfor vil Radikale Venstre til budgetforhandlingerne i starten af september arbejde for at kunne give nogle af pengene tilbage til københavnerne. Desværre er et sådan forslag tynget af fortidens politiske farvekoder i blokkene, og vi ved derfor godt, at det bliver en kamp.

Forslaget vil med stor sandsynlighed blive set som ideologipolitik, men faktisk bunder det i realiteten i pragmatisk realpolitik, fordi vi mener, at vi i stedet for at hjælpe med kortsigtede checks og engangsbeløb skal lade københavnerne beholde deres egne penge til eksempelvis de stigende varmeregninger.

Det giver mening for os, og det burde også give mening for Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF.

Skattelettelser er ikke "blå" politik

Vi har haft diskussionen før. Hvordan kan vi bruge pengene? Må vi bruge pengene? Og svaret har konstant været: “Nej, vi kan ikke bruge pengene på grund af anlægs- og serviceloft.”

Det loft støder Københavns Kommune hvert eneste år hovedet imod. Og det er derfor, at pengene bare ligger og bugner i Økonomiforvaltningens pengekasse. Vi kan hverken bruge dem til velfærd, sociale ydelser eller psykiatrien. Ej heller til renovering af veje eller nye skoler.

Folket kræver handling, men det kan vi ikke give dem. Derfor fortjener vælgerne, at vi tænker nyt. For hvad kommunen til gengæld godt kan er at sænke skatterne, sådan at flere borgere får deres egne penge mellem hænderne. 

Men desværre stopper den politiske samtale her. I hvert fald fra Socialdemokratiets, Enhedslistens og SF's side. For i deres øjne er "skattelettelser" per definition "blå politik" – og dermed et dårligt signal at sende til deres vælgere.

Læs også

Selv når folket skriger på fællespolitik, hurtig hjælp og gode løsninger, vælger venstrefløjen altså ikke at gribe de muligheder for handling, der ligger ligefor.

Derfor forbliver Københavns Kommunes 13,7 milliarder kroner altså penge, som ingen kan bruge – og som de røde partier nægter at indse er til rådighed. Men til de kommende budgetforhandlinger vil vi i Radikale Venstre invitere elefanten i rummet med til forhandlingsbordet på Rådhuset.

Vi ønsker at hjælpe alle københavnerne med nemmere at kunne finansiere de stigende priser ved at opkræve lidt mindre i kommuneskat. Det er med andre ord ikke blokpolitik, der driver vores forslag om at sænke skatterne, men politik der af 13,7 milliarder grunde giver rigtig god mening.

Rødt flertal sætter politik før logik

Folketinget forbyder lige nu kommunerne at bruge penge, men Folketinget kan ikke forbyde os at undlade at indkræve penge. Desværre er den løsning mere eller mindre vanskabt, så længe at skattepolitik anses som blokpolitik.

Vi vil bringe logikken tilbage i politik. Vi vil lette skattetrykket, som et redskab til at hjælpe folk

Emil Moselund Østergaard (R)
Borgerrepræsentant, Københavns Kommune

Derfor må vi gøre op med den politiske myte om, at det er en ultraliberal tanke at lade folk beholde deres egne penge, når man samtidig sidder med en pengekasse, der er ved at briste.

Vi vil bringe logikken tilbage i politik. Vi vil lette skattetrykket, som et redskab til at hjælpe folk. Borgere, der i forvejen skriger på politisk handling og hjælp. Ikke kun af ideologiske årsager, men af praktiske årsager. Hvis Socialdemokratiet virkelig ønsker en regering over midten, kunne de måske starte i landets største kommunen.

Vi spørger egentlig alle de røde partier: Hvad er det værste, der kan ske? At København næste år kun har 12 eller måske 10 milliarder kroner i overskud? Det tror jeg nok, vi skal overleve. 

Som sagt tror jeg, at diskussionen er mere eller mindre politisk umulig, så længe der eksisterer et rødt flertal. Men jeg håber, at både mit parti og jeg tager fejl, og at logikken og hensynet til borgerne vinder over blokpolitikken. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Moselund Østergaard

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, public affairs-rådgiver, WWF Verdens naturfond
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

0:000:00