Radikale vil sænke skatten i København
Stigende priser og inflation gør det dyrere at være københavner, og det vil Radikale løse ved at sænke skatten i hovedstaden fra næste år. Forslaget møder opbakning fra borgerlige partier på Rådhuset, mens Socialdemokratiet vender tommelfingeren nedad.
Søren Dahl
JournalistInflation og priser skyder i vejret, og derfor skal københavnerne hjælpes økonomisk i form af en mindre skatteregning.
Sådan lyder meldingen fra Radikale, der på et møde i Borgerrepræsentationen fredag fremsatte et forslag om at sænke skatten i København fra næste år.
Det kommer i kølvandet på et forslag fra Enhedslisten, der vil nedsætte en taskforce, som kan undersøge kommunens muligheder for at yde økonomisk støtte til udsatte borgere og kontanthjælpsmodtagere.
"Alle københavnere bliver ramt af de stigende priser. Derfor er det også kun retfærdigt, at vi vælger en model, der hjælper så mange som muligt, hvis vi som kommune skal hjælpe borgerne økonomisk i den situation, vi står i nu," siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R).
Forslaget om københavnske skattelettelser blev stemt ned fredag aften, men Mia Nyegaard understreger, at hun vil tage forslaget med ved de kommende budgetforhandlinger i september.
Enhedslistens forslag om særlig økonomisk støtte til udsatte grupper blev også stemt ned fredag.
S: Meget dyr løsning
Radikales skatteforslag møder opbakning hos de borgerlige partier på rådhuset, hvor Konservative kalder det "meget interessant".
"Vi er som udgangspunkt altid venligt stemt overfor et forslag, der gør det billigere og nemmere at være københavner," siger Helle Bonnesen, gruppeformand for Konservative.
Samme toner lyder fra Venstre, hvor Cille Hald Egholm kalder det for en "no-brainer" at sænke skatten.
"I København opkræver vi hvert år flere penge fra borgerne, end vi får lov til at bruge. Når vi samtidig står i en svær situation, hvor priserne på alt fra benzin til madolie stiger, mener vi kun, det er retfærdigt, at de københavnske borgere får lov til at beholde flere af deres egne penge," siger Cille Hald Egholm.
Både Venstre og Konservative stemte for forslaget på mødet i Borgerrepræsentationen fredag.
Socialdemokratiet vil dog ikke være med til at sænke skatten. Partiet stemte da også nej til forslaget på mødet fredag.
"Det er en meget dyr måde at hjælpe københavnerne på - også i lyset af den brede aftale om kompensation for stigende priser, der er blevet indgået på Christiansborg," siger S-gruppeformand Lars Weiss.
Han henviser til den aftale, som et flertal på Christiansborg blev enige om fredag formiddag.
Aftalen indeholder blandt andet en engangscheck på 5000 kroner til ældre, et engangsbeløb til førtidspensionister, og en lempelse af elafgiften.
"Det er åndssvagt”
Mia Nyegaard peger på, at forslaget om en lettere skattebillet også skal ses som en reaktion på den økonomiske aftale, der blev indgået mellem Kommunernes Landsforening og regeringen tidligere i juni.
Aftalen betyder, at kommunerne over ét skal bruge færre penge på byggerier, mens udgifterne til velfærd kun med nød og næppe må følge udviklingen i befolkningen.
I Københavns Kommune betyder det, at kommunens allerede svulmende pengetank bliver fyldt endnu mere af skattekroner, som kommunen ikke må bruge på borgerne.
"Det er åndssvagt, at borgernes penge står og hober sig op i en situation, hvor alle er presset af stigende priser," siger partiets kultur- og fritidsborgmester, Mia Nyegaard.
Radikale har dog ikke lagt sig fast på, hvor meget skatten i Københavns skal sænkes, hvis deres forslag bliver vedtaget.
Risikerer I ikke, at det bliver en meget dyr øvelse, hvis I skal op på et niveau, hvor den enkelte borger rent faktisk kan mærke en forskel?
"Jo, men København har i mange år krævet flere penge ind, end vi må bruge, og vi har masser af penge stående. Det bliver jo ikke ved med at gå. Det er mere retfærdigt, at de penge kommer tilbage til københavnerne, så de kan bestemme, om pengene skal betale en høj elregning eller dyrere mad," siger Mia Nyegaard.
"Jeg skal heller ikke diktere, hvad der kan mærkes hos den enkelte. Men hvis vi kan give 500 kroner tilbage til borgerne, så er det penge, som jeg absolut ikke behøver at bestemme over," slår borgmesteren fast.