Regeringen åbner for at justere tolkeaftale: Møde med partier er rykket frem

De politiske drøftelser af hjælpen til afghanske tolke bliver rykket frem, efter at flere partier har krævet handling. Regeringen er "fortsat fuldt indstillet på at drøfte det", hvis "der viser sig behov for at tilpasse tolkeaftalen", siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Et møde mellem regeringen og partierne i Folketinget om hjælpen til afghanere, der har været ansat som tolke på den danske ambassade i Kabul eller som tolke for Forsvaret, bliver rykket frem.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en pressemeddelelse.

”Regeringen har sagt fra start, at vi ikke lader nogen i stikken, og det står vi selvfølgelig ved. Vi vil gøre, hvad der skal til for at hjælpe de særligt udsatte afghanere, der har stået side om side med Danmark i Afghanistan," siger han og tilføjer:

"Som jeg tidligere har gjort klart, er regeringen klar til at hjælpe dem, der har hjulpet Danmark. Hvis der viser sig behov for at tilpasse tolkeaftalen for at sikre den nødvendige hjælp, så er regeringen fortsat fuldt indstillet på at drøfte det."

Meldingen kommer, efter at flere partier de seneste dage har krævet en større indsats i landet, hvor Danmark har været militært til stede gennem to årtier, oven på blandt andet TV 2's dækning af tolkenes forhold. Her har flere kilder udtalt til tv-stationen, at det er for svært at leve op til kriterierne for at få hjælp gennem tolkeaftalen.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også
 

Mødet med partierne bag tolkeaftalen – Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance – skulle være afholdt 11. august, men er altså flyttet nogle dage frem i kalenderen.

Det sker, fordi ekstra personale er på vej til ambassaden i den afghanske hovedstad, hvor de "allerede nu på søndag vil gennemføre individuelle interviews med nogle af de lokalansatte, der i løbet af den sidste tid har ansøgt om hjælp via tolkeaftalen, herunder om de eksisterende muligheder for ophold i Danmark", hedder det i pressemeddelelsen.

Flere af regeringens støttepartier har krævet en evakuering af de tolke, der har arbejdet for Danmark, fordi sikkerhedssituationen i landet forværres. Men også Venstre har meddelt, at partiet mener, aftalen bør kigges efter i sømmene.

0:000:00