V kræver hurtig løsning på tolkesag: ”Regeringen bør have en dårlig smag i munden”

Regeringens ambition om at hyre flere sagsbehandlere til at håndtere visumansøgninger fra tolke og lokalt ansatte i Afghanistan møder kritik fra V, der mener, det er for lidt og for sent. 

Afghansk tolk, der skjuler sig med solbriller og tørklæde (billedet er fra 2008). 
Afghansk tolk, der skjuler sig med solbriller og tørklæde (billedet er fra 2008). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Regeringen har i sommerferien siddet på hænderne.

De burde i stedet have brugt tiden på at finde en løsning på, hvordan man kunne hjælpe de afghanske tolke og lokalt ansatte, der har hjulpet de danske tropper i den 20 år lange krig i Afghanistan. 

Vi skylder de her mennesker ikke at lade dem i stikken til Taliban.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Det mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Han er frustreret over, at regeringens foreløbig eneste bud på at hjælpe er flere sagsbehandlere til at behandle visumansøgninger fra blandt andet de afghanske tolke, selvom deres sikkerhed er truet af, at Taliban netop nu er på fremmarch i Afghanistan. 

”Den her udvikling er ikke overraskende. Det er præcis det, vi havde forudset ville ske,” siger han.

Det haster
Og det haster med at finde en løsning i et land, som flere og flere eksperter betegner som på randen af en eskalerende borgerkrig. Tirsdag d. 3. august ramte to eksplosioner hovedstaden, Kabul, hvor mindst fire personer er dræbt og tyve andre er sårede.

Michael Aastrup Jensen mener, at Danmark har en forpligtelse til at hjælpe de civile afghanere, der har arbejdet for og med de danske udsendte, og at regeringen svarer mangelfuldt på et forudset problem i sidste øjeblik.

”Regeringen bør have en dårlig smag i munden. Vi skylder de her mennesker ikke at lade dem i stikken til Taliban,” siger han.

Læs også

Møde om sagen på vej

Udenrigs- og forsvarsordfører for Radikale Martin Lidegaard siger til Politiken, at regeringen bør gøre ligesom USA, der for nylig evakuerede en stor del af afghanere, der har bidraget til den amerikanske mission i Afghanistan. 

11. august skal partierne bag tolkeaftalen - V, R, LA, S, DF, K og SF - mødes for at drøfte, hvorvidt der kan gøres mere for afghanerne, der har hjulpet de danske tropper. Mødet blev allerede skrevet i kalenderen før sommerferien.

Michael Aastrup Jensen vil endnu ikke komme med konkrete tiltag:

”Vi har bud på forskellige modeller med under armen til mødet. Det afhænger også af, hvad vi kan gøre i forhold til vores allierede, samt hvilken dialog vi har haft med amerikanerne og vores andre allierede”

Fakta

Sagen kort

22 maj 2013 indgik daværende regering bestående af S, R og SF sammen med V, LA og K en såkaldt tolkeaftale. 

Aftalen skulle sikre, at ”ingen tolke og andre lokalt ansatte, som har bistået den danske indsats i Afghanistan, bliver ladt i stikken i forbindelse med reduktionen af det internationale engagement i Afghanistan”.

Tolkeaftalen er siden blevet forlænget med Danmarks fortsatte engagement i krigen i Afghanistan.

Senest blev aftalen i december 2020 forlænget til udgangen af 2021.

Hvad gør andre nationer?

USA har igangsat en evakueringsaktion, hvor første fly er landet på en militærbase i Virginia, hvor det indtil videre er planlagt, at 2500 skal bosættes kortvarigt, mens deres opholdstilladelser færdigbehandles.

Norge har i juni udvidet beskyttelsen for tolke, der har samarbejdet med det norske forsvar, så lokalt ansatte på ambassaden og for forsvaret i Kabul kan få forflyttelse til Norge.

Tyskland har i juli 2021 oplyst, at landet har udstedt visum til 446 lokalt ansatte og deres familier, indenfor de seneste uger.

Frankrig opfordrede i juli alle franske borgere til at vende hjem fra Afghanistan på grund af den stigende trussel fra Taliban. Man har fra fransk side tilbudt akut asyl til omkring 100 tidligere lokalt ansatte samt deres familiemedlemmer, der udgør over 600 personer personer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00