Regeringen mangler lovhjemmel for at kunne aflive alle mink

VIRUS: Flere partier kritiserer nu regeringen for at have sat gang i operationen med at aflive alle mink, før den har fået lovgivningen på plads. Det er en alvorlig situation, og derfor hastede det med at komme i gang, svarer minister.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Onsdag i sidste uge kom statsministeren med en alvorlig nyhed, som betyder, at alle mink i Danmark ifølge regeringen og myndighederne bør aflives. Coronavirus er muteret i mink og har spredt sig både blandt dyrene og videre til mennesker.

Siden har man i tv kunnet se gravemaskiner læsse massevis af døde mink på vogne, og man har set minkavlere på grådens rand. 

Men regeringen har endnu ikke hjemmel i lovgivningen til at tvinge alle minkavlere i hele landet - altså også farme uden for Nordjylland - til at aflive usmittede dyr. Det skriver flere politikere på sociale medier, og det bekræfter fødevareminister Mogens Jensen (S) i en skriftlig kommentar til Altinget og andre medier.

For at myndighederne kan kræve adgang til at aflive dyr, skal der ifølge Berlingske enten være konstateret sygdom blandt dyrene på et landbrug, eller landbruget skal ligge inden for et område, hvor der er sygdomsudbrud. 

Lovgivning skal være på plads
Det er uklart, om minkavlerne handler på baggrund af en opfordring eller et påbud. Men det får under alle omstændigheder kritik fra alle partier i blå blok, at operationen er gået i gang, før Folketingets partier er inddraget, og lovgivningen er på plads. 

"Regeringen gambler med demokratiet, og det skal den holde op med," siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen til TV 2 News.

Leder af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, kalder det "vanvittigt", at regeringen ikke har ventet på at få lovgivningen igennem.

Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, er også vred.

"Minkavlere har hele weekenden aflivet usmittede dyr. Har talt med dem. De har opfattet det som en klar ordre. Hvordan er dette lovligt?," skriver han på Twitter. Partiets leder Søren Pape Poulsen har dog ikke været ude og sige, hvad partiets linje bliver i spørgsmålet.

Venstre bakker regeringen op
DF, Nye Borgerlige og Liberal Alliance afviser at lægge stemmer til, at regeringen kan få lov til at hastebehandle forslaget, som regeringen ellers håber at kunne gøre tirsdag.

Hastebehandling af et lovforslag kan ske i særlige tilfælde, hvis Folketinget giver dispensation, men det kræver opbakning fra tre fjerdedele af medlemmerne.

"Det er tiden for Folketinget at sige stop! Tingene skal håndteres anderledes - flere skal involveres i beslutningerne og familier, der rammes af indgreb, skal behandles ordentligt!," skriver DF-formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, har samme budskab:

"Regeringen får ikke Nye Borgerliges opbakning til at haste endnu en lov igennem, der flytter endnu mere magt til Mette Frederiksen og ministrene," skriver hun på Twitter.

Regeringen har bedt om partiernes tilkendegivelse af, om de vil støtte en hastebehandling, senest i dag mandag klokken 14. Halvanden time senere, klokken 15.30, er partierne indkaldt til møde om sagen.

Jakob Ellemann-Jensen så gerne en anden rækkefølge og afviser at støtte hastebehandlingen, hvis svaret skal falde på forhånd.

"Hvis regeringen gerne vil have et svar inden i dag klokken 14, så er svaret nej," siger han til Tv 2 News.

 

Læs også

Minister: Det kunne ikke vente
Fødevareminister Mogens Jensen (S) skriver i en mail til Altinget, at regeringen på grund af situationens alvor med det samme har opfordret minkavlerne til at aflive deres dyr, men at den ikke har givet noget påbud, fordi det kræver en ændring af lovgivningen.

Her er ministerens fulde svar: 

”Det er en alvorlig situation, vi står i. Og regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situation skal handles hurtigt. Regeringen har derfor meldt ud, at alle mink i landet skal aflives af hensyn til folkesundheden. Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud. Regeringen har skrevet rundt til de enkelte minkfarmere med en opfordring til at påbegynde aflivninger, og parallelt hermed arbejdet på at tilvejebringe det nødvendige lovgrundlag til om nødvendigt at påbyde dette - herunder også så minkavlerne kan få den nødvendige kompensation. Det er der nu dialog med ordførere og partier om, og derfor er et nyt lovforslag under udarbejdelse.”  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

0:000:00