Mette Frederiksen holder pressemøde om corona og danske mink. Pressemødet foregår virtuelt.

Posted by Altinget.dk on Wednesday, 4 November 2020

Coronavaccine i fare efter muteret virus i danske mink og mennesker

MINK: Coronavirus er muteret i danske mink og har spredt sig til mennesker. Alle landets mink skal aflives, og Mette Frederiksen kalder det på et pressemøde en ”meget alvorlig udvikling”.

Andreas Wind

Coronavirus har muteret i danske mink og har spredt sig til mennesker.

Det er en trussel mod den internationale folkesundhed og arbejdet med en global vaccine. Derfor skal alle danske mink nu aflives.

Sådan lød hovedbudskaberne fra regeringen på et pressemøde onsdag.

Den nye Covid-19 mutation er nemlig mindre følsom over for antistoffer. Det har Statens Serum Institut fundet eksempler på i laboratoriet hos fem minkfarme og tolv mennesker.

Worst-case scenariet er, at vi får en pandemi, der starter forfra i Danmark

Kåre Mølbak
Statens Serum Institut

Det kan potentielt være en bombe under en kommende coronavaccine.

"Det er meget, meget alvorligt," lyder vurderingen fra statsministeren.

”Vi kan risikere, at den muterede virus via mink kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal,” sagde Mette Frederiksen.

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut lagde ikke fingrene imellem:

”Worst-case scenariet er, at vi får en pandemi, der starter forfra i Danmark,” sagde han på pressemødet.

”Det betyder, at vi mister den immunitet, man får, enten ved naturlig flokimmunitet eller gennem vaccine. Så skal vi starte helt forfra, fordi vi har en virus, der er en coronavirus, men er så forskelligt fra den coronavirus, vi allerede døjer med, at vi bliver nødt til at designe vacciner om og putte nogle nye antigener i, så vi også har minkvirus dækket ind,” forklarede Mølbak.

Nordjysk nedlukning
Der er indtil videre registreret 12 personer i Nordjylland med den muterede coronavirus. Regeringen vil derfor indføre en række lokale restriktioner, der skal forsøge at inddæmme smitten.

Ifølge statsministeren bliver der tale om en nedlukning af en lang række nordjyske kommuner, og Sundhedsstyrelsen er i gang med at udarbejde de konkrete tiltag. 

Ifølge Kåre Mølbak består strategien for at stoppe den nye virus af to elementer: Afliv alle mink, og inddæm smitten lokalt.

Han peger på, at man før er lykkedes med at inddæmme lokale udbrud i eksempelvis Ringsted og Århus.

Der bliver ikke tale om særlige restriktioner for personer med den nye muterede minkvirus. Det tager nemlig for lang tid at påvise, hvem der har minkvirus, og hvem der har den oprindelige virus.

”Vi ville simpelthen miste kampen på forhånd på grund af tidsfaktoren. Det, man skal gøre, er at lave en styrket epidemikontrol i Nordjylland. Det er den måde, vi kan nedbringe smittetrykket på,” forklarer Mølbak.

Kunne regeringen have reageret før?
Problemerne med coronasmitte på danske minkfarme har været kendt i måneder. Men det var først mandag aften, regeringen blev anbefalet at aflive alle mink i Danmark, efter et laboratorie-svar hos Statens Serum Institut viste, hvor alvorlig den muterede virus har vist sig at være.

Men har Statens Serum Institut ikke anbefalet regeringen at aflive alle danske mink før mandag i denne uge? Sådan lød et spørgsmål til Kåre Mølbak fra Avisen Danmark på pressemødet.

Her påpegede Mølbak, at de kun laver risikovurderinger, og at det derefter er op til andre at agere på de faglige vurderinger:

”Vi har ikke advokeret for aflivning af mink. Det, vi har sagt i risikovurderingen, er, at en fortsat minkavl under en igangværende epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden,” svarede Mølbak.

”Og når vi siger ’folkesundhed’, er det både nationalt og internationalt”.

Millioner af mink aflives
Regeringen har som reaktion valgt at aflive alle danske mink – også mink til avl.

En opgave der skal håndteres af NOST’en – den Nationale Operative Stab - under politiets kommando.

Det har indtil i dag været Fødevarestyrelsen, der har stået for aflivningen af smittede mink.

Beslutningen betyder, at mere end 14 millioner dyr på omkring 1.000 minkfarme skal aflives.

Indtil videre er der fundet smitte på 201 farme.

”Det er en beslutning, vi træffer med et tungt hjerte,” sagde Mette Frederiksen.

”Jeg vil gerne have lov til at udtrykke sympati og beklagelse over for de danske minkavlere. Mange af jer mister ikke kun jeres levebrød, men også jeres livsværk."

En sort dag
Det er ifølge Kopenhagen Fur en katastrofe.

“Vi skal selvfølgelig ikke være årsag til en ny pandemi. Vi kender ikke det faglige grundlag for denne vurdering og risiko - det har vi ikke fået indsigt i - men regeringens beslutning er en katastrofe for erhvervet og Danmark,” udtaler Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere i en pressemeddelelse. 

Danmark er verdens største producent af minkskind og eksporterede i 2019 for 4,9 milliarder kroner. Branchen beskæftiger omkring 6.000 mennesker, når man medregner ansatte i følgeerhverv. 

Fødevareminister Mogens Jensen medgiver, at situationen er meget alvorlig for den danske minkbranche:

”Det er en de facto lukning af branchen - i hvert fald i et par år.  Men det er det rigtige at gøre, når vaccinen er i fare,” sagde ministeren på pressemødet.

Men Tage Pedersen tror ikke på, at pelsdyrserhvervet er tilbage igen efter et par år:

”Vi må umiddelbart se det som en ekspropriation af alle de berørte bedrifter og virksomheder. Det er alle disse menneskers livsværk, deres hverdag, deres arbejde, ja hele deres fundament, som fjernes. Det er en sort dag for os alle og for Danmark,” siger han. 

Ny formand
Meldingen kommer samme dag, som Landbrug & Fødevarer har holdt sit årlige delegeretmøde. 

Her kunne den nyvalgte formand for landmændene, Søren Søndergaard, som sin første gerning bekræfte mediernes rygter om, at regeringen ville aflive alle mink i Danmark

Fra talerstolen forsikrede han landmændene om, at Landbrug & Fødevarer er på sagen. 

"Jeg synes ikke, det er i orden, hvis man bare siger, at vi ikke vil have mink i 2021, og så bare lader som om, at vi så kan genopfinde dem i 2022. Så kære regering, ordentlighed er det, vi har brug for lige nu, tak,” sagde Søren Søndergaard.

Men dagens melding kom tydeligvis også bag på erhvervet selv.

Om formiddagen havde viceformand Thor Gunnar Kofoed tordnet mod regeringens mink-håndtering og opfordret alle minkavlere til omgående at stoppe samarbejdet med Fødevarestyrelsen om at aflive millioner af mink på grund af smittefare.  

Få timer senere var det altså alle mink i Danmark, der nu skal aflives. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kåre Mølbak

Professor og fhv. faglig direktør, Statens Serum Institut
læge (1985), dr. med. (2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00