Minister vender på en tallerken: Minkavlere skal ikke længere afgøre egne erstatningssager

Minkavlere ikke længere være med til at afgøre erhvervets verserende erstatningssager. Partierne bag aftalen er blevet enige om nye justeringer af erstatningskommissionernes sammensætning. Danmarksdemokraterne frygter, at processen bliver langsommere.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ella Hjalmsrud Jørgensen

*Artiklen er opdateret d. 12 april kl. 11:30 med oplysningen om, at der er landet en aftale. 

Minkavlere og andre med tilknytning til branchen skal ikke længere sidde med ved bordet, når de såkaldte erstatnings- og taksationskommissioner afgør erhvervets erstatningssager.

Det står klart, efter partierne bag erstatningsaftalen er blevet enige om en række justeringer, fremgår det af en pressemeddelelse.

"Vi mener ikke, at der skal være en direkte repræsentation i kommissionerne, hvis man kommer fra erhvervet," lød det fra fødevareminister Jacob Jensen (V) til DR kort forinden, justeringerne blev vedtaget.

For kort tid siden sagde ministeren ellers det stik modsatte.

"Erfaringen fra tilsvarende sager viser, at det er klogt, at der er kompetencer fra erhvervet til stede", lød det fra Jacob Jensen på et samråd i sidste uge.

Han foreslog i stedet, at man fastsatte et loft for, hvor mange minkavlere, der må sidde med.

Læs også

Nedgraderes til videnspart
Med de nye ændringer efterkommer regeringen SF og Radikales ønske om at pille erhvervet ud af beslutningsprocessen.

Det sker efter blandt andre Zetlands afdækning af, hvor massivt minkerhvervet er repræsenteret i erstatningskommissionerne, sådan som de ser ud nu.

Fremover skal branchen i stedet udelukkende levere viden til kommissionerne og ikke have indflydelse på de endelige afgørelser om erstatningerne.

Desuden har regeringen sammen med SF, Radikale og LA besluttet udvide listen over personer, der kan sidde med i kommissionerne. 

 

Det er meget svært at finde eksterne personer, som har stor viden og indsigt i, hvordan man vil vurdere de forskellige delelementer i en hel virksomhed, sådan som minkavlerne kan.

Hans Kristian Skibby (DD)
Fødevareordfører

Kan forsinke arbejdet 
Uden for aftalen står Danmarksdemokraterne. Fødevareordfører Hans Kristian Skibby (DD) kalder det "drastisk", at minkerhvervet kan komme til at spille en helt anden og noget mindre rolle.

"Det er meget svært at finde eksterne personer, som har stor viden og indsigt i, hvordan man vil vurdere de forskellige delelementer i en hel virksomhed, sådan som minkavlerne kan," siger han.

Hans Kristian Skibby frygter, at man ved at lægge den viden over hos en tredjepart, som minkavlerne vil blive med en ny aftale, kun gør processen mere besværlig:

"Jeg tror godt, det hurtigt kan blive mere tungt og langsommeligt". 

Sådan lød det faktisk også fra Jacob Jensen så sent som i sidste uge:

"Er de (minkavlerne, red.) kun en videnspart, så skal man have mange forskellige videnspartnere ind over, og det kan selvfølgelig forsinke eller komplicere," lød det fra ministeren på samrådet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024