Regeringen misser centralt løfte: Mangler at skære konsulentforbruget med 670 millioner i staten

Ministerierne skulle sidste år spare 803 millioner kroner på konsulenter, men det lykkedes blot at nedbarbere forbruget med 127 millioner. Resultatet skyldes corona og udbyttesag, lyder det fra Finansministeriet.

Socialdemokratiet gik til valg på at skære forbruget af konsulenter i det offentlige ned med tre milliarder kroner, men regeringen leverede ikke selv på løftet i 2021. Det skyldes blandt andet udgifter til Covid-19.
Socialdemokratiet gik til valg på at skære forbruget af konsulenter i det offentlige ned med tre milliarder kroner, men regeringen leverede ikke selv på løftet i 2021. Det skyldes blandt andet udgifter til Covid-19.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Regeringen gik til valg på at flytte milliarder fra konsulenter til kernevelfærd, men nye tal viser, at regeringen ikke har levet op til sin egen målsætning om besparelser for 2021.

Sidste år faldt det samlede konsulentforbrug i ministerier med 127 millioner kroner sammenlignet med 2019, viser opgørelse fra Finansministeriet. Sparekravet lød på 803 millioner.

“I forbindelse med sidste folketingsvalg fik regeringen det til at lyde som om, at man ville finansiere alle sine velfærdsløfter ved at spare på konsulenter, og de her tal viser bare, at det er ikke så simpelt, som regeringen har fået det til at lyde,” siger Mette Abildgaard, politisk ordfører for Konservative.

“Tallene bekræfter, at der er brug for rådgivere, også i staten. Selv under det hårdest tænkelige spareregime, kan de ikke undvære os, særligt når det spidser til, og det bliver komplekst og svært,” siger Louise Riisgaard, markedschef i Dansk Erhverv.

Finansministeriet forklarer, at to helt ekstraordinære sager er skyld i de manglende besparelser. 

For det første har ministerierne brugt 301 millioner kroner på at få hjælp fra konsulenter til at håndtere Covid-19 i 2021.

“Der er tale om ekstraordinære engangsforhold, som har bidraget til at få Danmark godt igennem coronakrisen, og som forventes at aftage,” bemærker Finansministeriet i en orientering til finansudvalget. 

For det andet brugte Skatteministeriet sidste år 518 millioner kroner til advokater og jurister til at bistå med udbyttesagen, hvor Skatteministeriet med “væsentlig usikkerhed” skønner, at man potentielt kan hente op mod ni milliarder kroner af de mistede penge tilbage til statskassen. 

Det svarer jo til at sige, at man vil løbe et maraton, og når man så finder ud af, at det er hårdt og besværligt, så ændrer man det til et halvmaraton.

Mette Abildgaard
Politisk ordfører, Konservative

“Forbruget har karakter af udgifter afgrænset til et helt særligt og enkeltstående sagskompleks, hvor der arbejdes på at få de formodede svigbeløb tilbage i statskassen,” forklarer Finansministeriet.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00