Regeringen vil tælle private midler med i klimahjælpen til ulande

COP24: Ud over ulandsbistand skal også private midler kunne tælles med i klimahjælpen til ulandene, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V). Bare det ikke er talgymnastik, lyder det fra ngo i Katowice, hvor forhandlingerne mellem rige og fattige lande spidser til.

Klimaforhandlere fra næsten 200 lande er samlet til COP24 i Katowice i Polen. På dagsordenen er reglerne, der skal få verdens lande til at leve op til Paris-aftalen fra COP21 i Paris. 
Klimaforhandlere fra næsten 200 lande er samlet til COP24 i Katowice i Polen. På dagsordenen er reglerne, der skal få verdens lande til at leve op til Paris-aftalen fra COP21 i Paris. Foto: Czarek Sokolowski/Ritzau Scanpix
Morten ØyenRasmus Dahl Løppenthin

Danmark har været med til at mobilisere store summer privat kapital til den grønne omstilling i udviklingslandene. Men skal den slags tælle med som det officielle danske bidrag til klimafinansiering til udviklingslandene?

Fakta

Paris-aftalen og COP24

  • Paris-aftalen blev indgået i december 2015 i Paris.
  • Hovedformålet med aftalen er at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau – og gerne under 1,5 grader, hvis det er muligt.
  • Med aftalen stiler verdens lande mod, at udledningen af drivhusgasser topper "så snart som muligt" med "hurtige reduktioner" derefter.
  • De rige lande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i CO2-nedskæringer. Ulande opfordres til "med tiden" at skære i forbruget. 

  • Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner. Fra COP15 i København i 2009 er det aftalt, at de rige lande skal bidrage med 100 milliarder dollars i klimastøtte til ulandene fra 2020.

  • COP24 i Katowice i Polen skal opnå enighed om, hvordan Paris-aftalen skal implementeres. Det er derfor omtalt som topmødet, hvor "regelbogen" for Paris-aftalen skal vedtages. 

Det mener den danske regering, der under forhandlingerne ved klimatopmødet i Katowice ønsker, at private midler skal inkluderes i landenes forpligtelse til udviklingslandene.

"Præcis hvordan det skal gøres, er noget af det, der skal drøftes. Men vi er positive over for at tælle private kilder med i opgørelsen af klimafinansieringen," siger udviklingsminister Ulla Tørnæs.

"Regelbog" skal på plads
Debatten om, hvad der kan tælle med i klimafinansiering til verdens fattigste lande, er et af de store temaer på klimatopmødet i Katowice, der mandag gik ind i den afgørende uge to.

Præcis hvordan det skal gøres er noget af det, der skal drøftes. Men vi er positive over for at tælle private kilder med i opgørelsen af klimafinansieringen.

Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Forarbejdet fra embedsværket til en aftale om "regelbogen" til Paris-klimaaftalen skulle nu helst være så fremskredet, så politikerne fra alle verdens kroge senere på ugen kan stemple ind til en aftale og klimafest.

Indtil videre er der dog ikke udsigt til megen fest, fortæller klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg, som er i Katowice og følger forhandlingerne.

Det må ikke blive kreative måder, som man kan bruge til ikke at gøre ret meget.

Mattias Söderberg
Klimarådgiver, Folkekirkens Nødhjælp

"Desværre står det skidt til, for landene er stadig langt fra hinanden," siger Mattias Söderberg.

Frygter talgymnastik
Han fortæller, at helt overordnet så ønsker de rige lande mest mulig fleksibilitet i deres forpligtelser til ulandene. Kravet om at rejse 100 milliarder dollars i 2020 til klimabistand står de ved, men kan man tælle private midler, lån, garantier og kreditter med, så gør det af gode grunde opgaven nemmere.

Ngo'er og de fattige lande frygter, de rige lande bruger kravet om fleksibilitet til at springe over, hvor gærdet er lavest.

"Det må ikke blive kreative måder, som man kan bruge til ikke at gøre ret meget," siger Mattias Söderberg.

Fredag er efter planen sidste dag på årets COP24-klimatopmøde i Katowice.

Læs hele historien på Altinget: energi og klima. Her kan du læse om, hvilke instrumenter de rige lande ønsker at få med i aftalen, og hvorfor ngo'er og udviklingslande er kritiske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00