Set og hørt på folkemødets anden dag: Ni nej'er fra Mette og et klart ja fra Ellemann

Der var to musikalske præstationer, fire partiledertaler, ni nej'er fra statsministeren og over 25 grader. Her er, hvad vi fik ud af den anden dag under Folkemødet 2021. 

Mette Frederiksen var en populær taler på hovedscenen fredag.
Mette Frederiksen var en populær taler på hovedscenen fredag.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenEmma Qvirin HolstBirk Sebastian Kotkas

Hvis folkemødets åbningsdag var varm, var den følgende dag gloende hed. 

Men selvom Allinge kogte med temperaturer over 25 grader, var det aldrende folkemødepublikums modtagelse af statsminister Mette Frederiksen om muligt endnu varmere, da hun først på eftermiddagen holdt sin partiledertale.

Da statsministeren takkede befolkningen for indsatsen under coronakrisen, var der ligefrem optræk til stående ovationer fra de svedende tilskuere. Taknemmeligheden føltes mere end gengældt.

Men Mette Frederiksen var selvfølgelig ikke dagens eneste politiske profil i aktion. Her er, hvad vi oplevede resten af fredagen.

Varmen trykkede i Allinge, hvor de fleste tilskuere placerede sig strategisk i skyggen.
Varmen trykkede i Allinge, hvor de fleste tilskuere placerede sig strategisk i skyggen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kunne Mette F. være vegetar? Nej, nej, nej, nej, nej - det ku' hun ikke
Statsminister Mette Frederiksen dedikerede sin partiledertale til at varsle øget regulering af tech-giganterne.

”Du må gerne tjene penge. Vi er faktisk glade for, at du gør det. Men alle skal selvfølgelig tage et ansvar for det samfund, de er en del af. Det gælder os alle hver især. Det gælder virksomhederne. Det skal også gælde tech-giganterne,” sagde hun.

Læs mere om statsministerens oplæg til et opgør med techgiganterne her, hvor du også kan gense talen. 

I det følgende interview med TV2's Søren Lippert blev hun spurgt, om hun kunne leve som vegetar i en måned. Det svarede hun nej til. 

Jeg ved, at regeringen er opsat på, at vi spiser mindre kød. Er du med på en vegetarudfordring: en måned, hvor du skal leve som vegetar?

"Nej, det er jeg ikke. Nej. Det er jeg ikke, Nej. Niks." 

Èn måned, Mette Frederiksen?

"Niks. Nej, det er jeg ikke."

Du må kunne leve uden røde pølser i en måned?

"Men nej, det er jeg ikke. Ét er, at jeg har fået allergi, men hvis jeg så også skal til at undvære... Nej. Nej. Men jeg vil sige, på et lidt mere politisk plan: Folk skal gøre det, man hver især finder rigtigt i sit eget liv." 

Ellemann vil have ny indgang til ungdomsuddannelser

Unge udenfor arbejdsmarkedet og uddannelserne var det helt store tema, da det blev Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensens, tur til at gå på hovedscenen.

V-formanden vil have en ny indretning af ungdomsuddannelserne, og han synes blandt andet, at det skal undersøges om, der kan være en fælles indgang til gymnasierne og erhvervsskolerne.

Det skal blandt andet give unge med en erhvervsuddannelse flere muligheder for at videreuddanne sig og på sigt komme ind på arbejdsmarkedet.

Gense talen lige her.

Tager Ellemann tjansen som uddannelsesminister?

Efter talen ville Søren Lippert, da han interviewede Jakob Ellemann-Jensen, vide, om han efter vigende meningsmålinger - og et Konservativt Folkeparti på hastig fremmarch -  stadig ser sig selv som blå bloks naturlige statsministerkandidat.

"Jeg noterer, at jeg er den eneste, der har turde at melde mig," svarede Ellemann-Jensen.

Søren Lippert fulgte op og spurgte, om Jakob Ellemann-Jensen kunne forestille sig at takke ja til posten som udenrigs- eller uddannelsesminister i en regering, hvor Konservatives partileder, Søren Pape Poulsen, sad i Statsministeriet. 

”Ja, det kunne jeg da sådan set godt. Jeg mener det jo faktisk, når jeg siger, at det vigtigste for mig er at få en anden regering.” 

Jakob Ellemann-Jensen er ikke for fin til nogen ministerpost. 
Jakob Ellemann-Jensen er ikke for fin til nogen ministerpost.  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Klima, tech, seafood og allergi

Fredagen bød - ud over taler fra Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen - blandt andet på interview med Kinas ambassadør i Danmark og et passioneret indlæg fra skipperen på miljøkutteren "Anton”.

Se højdepunkterne fredagen på folkemødet her:

 

Demonstranter viste tibetflag for ambassadør

Folkemødet foregår ikke kun i Allinge, men også i Altingets gård i København. Her stillede den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, fredag op til et interview. Men på vej til scenen og bagefter blev han mødt af en stribe Tibet-flag, der blev holdt oppe af Kina-kritiske demonstranter. 

Optrinnet blev fanget på video af formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab, Thomas Rohden, der har delt det på Twitter.  

Rosenkilde krævede ny økonomisk tankegang

Alternativets politiske leder Franciska Rosenkilde var den første partileder, som indtog hovedscenen denne fredag. Her gav hun en tale, hvori hun opfordrede til et opgør med den nuværende økonomiske tankegang.

”Kun ved at ændre de økonomiske rammer om vores liv kan vi slippe ud af det nuværende tankesæt om uendelig vækst, forbrug og konkurrence. Alt det, der er årsagen til, at vi udpiner både mennesker og klodens alt for livsvigtige ressourcer,” sagde Rosenkilde.

Gense hele talen her

Bertel brummede i det fjerne

Inden Ellemann-Jensen talte, varmede (ikke at det var nødvendigt) folkemødeveteranerne Søren Pind og Bertel Haarder publikummet op med en lille sangseance. 

Her havde Bertel Haarder inviteret Pind med som tenor, og om det var et godt match til Haarders "brummen i det fjerne", som han beskrev sin egen røst, kan du selv vurdere efter at have set klippet her.

Soundtracket til coronakrisen 

Det var dog ikke kun fritidsmusikanter, der optrådte på hovedscenen. Alberte Winding spillede inden Mette Frederiksens tale sit kæmpehit 'Lyse Nætter', der under den først coronanedlukning blev en form for nationalt soundtrack til krisen.

Nyd Alberte med Østersøen som bølgende bagtæppe i videoen her.  

DM i mellemlederlingo

Ekstra Bladets journalist James Kristoffer Miles er også på øen, og han har smuglyttet på en række anonyme folkemødegæsters samtaler, som han har delt på twitter under hashtagget #LøsrevneCitaterFraFM21.

Spørgsmålet er, om folkemødet i virkeligheden bare er et uofficielt Danmarksmesterskab i mellemlederlingo. 

Europæbevægelsen sender Senderovitz stor pris 

Den forhenværende direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz blev udnævnt som Årets Europæer af Europabevægelsen.

Du kan læse en smule mere om prisoverrækkelsen her

Pia Olsen lukkede hovedscenen

SF-formand Pia Olsen Dyhr var den sidste partileder i aktion fredag. Her rasede hun mod regeringens naturpolitik. 

"Vi skraber bunden i at beskytte naturen i EU. Vi er faktisk en naturens Stein Bagger. Vi taler om tigeren og næsehornet, der bliver udryddet, men vi ser ikke det økologiske kollaps, lige for vores egne fødder," sagde hun.

Pia Olsen Dyhr mente, at dansk naturpolitik er på
Pia Olsen Dyhr mente, at dansk naturpolitik er på "katastrofekurs". Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

 

Redaktionen takker af for i dag og går nu på jagt efter en måde at køle kroppene ned på. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00