Ellemann vil indrette ungdomsuddannelserne på ny: Gymnasie- og erhvervsskoleeleverne skal have en fælles indgang

For mange unge er hverken i gang med en uddannelse eller har et arbejde. Derfor bør ungdomsuddannelserne ændres, så de unge med en erhvervsuddannelse får flere muligheder, mener Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

Emma Qvirin Holst

ALLINGE: En fælles indgang til gymnasierne og erhvervsskolerne kan bidrage til, at flere unge kommer enten i uddannelse eller beskæftigelse.

Sådan lød et forslag fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, da han gav sin partiledertale på Folkemødets hovedscene.

”Vi mangler kvikke hoveder og dygtige hænder på vores erhvervsskoler samtidig med, at der er kamp om at komme ind på de mest eftertragtede gymnasier. Derfor bliver vi simpelthen nødt til at se på, hvordan vi indretter vores ungdomsuddannelser. Sådan, at det bliver attraktivt for flere at tage sig en uddannelse,” sagde han og tilføjede:

”Skal der for eksempel være en fælles indgang til gymnasier og erhvervsskoler, så vi kan sikre flere muligheden for at læse videre, når man har taget en erhvervsuddannelse? Jeg tror, at vi bliver nødt til at se i den retning, når vi kigger fremad.

Arbejdsudbuddet skal øges

Partiformanden fortalte, at der var knapt 50.000 unge mellem 15 og 24 år, der hverken er i gang med eller færdig med en uddannelse – eller har et arbejde.

”Vores ungdom er nogen af dem, der har lidt mest under corona. Den ene udsigtsløse dag har afløst den anden. Men for mange unge venter der også et liv efter corona, hvor der desværre mangler muligheder,” sagde Jakob Ellemann-Jensen og understregede, at det er en bunden opgave for Christiansborg at finde en løsning.

V-formanden opfordrede til, at det opsving som den danske økonomi står overfor udnyttes til at sikre, at udbuddet af arbejdskraft øges.

”Alt for mange er på kanten af arbejdsmarkedet. Så lad os nu bruge det her kommende opsving til faktisk at gøre noget ved det,” sagde han og tilføjede senere i talen:

”Når vi samtidig ved, at vi indenfor de nærmeste 10 år kommer til at mangle 100.000 faglærte, når vi ved, at flere brancher skriger efter arbejdskraft, så er der noget, der risikerer ikke at komme til at hænge sammen i vores samfund.”

Kraftig advarsel til regeringen

Opfordringen til en ny indretning af ungdomsuddannelserne var dog ikke det eneste, som Jakob Ellemann-Jensen kom ind på i sin tale.

Han gentog en ambition, som Venstre har bragt på banen adskillige gange, og som også går igen hos blandt andet Socialdemokratiet: Flere indvandrere skal have et arbejde.

Budskabet blev efterfulgt af en advarsel til regeringen om:

”Derfor vil jeg kraftigt advare regeringen mod at hæve ydelserne til arbejdsløse indvandrere, når der skal følges op på Ydelseskommissionens arbejde. Lad nu ikke en historisk mulighed for at få flere ind på arbejdsmarkedet gå til spilde ved at gøre det mindre attraktivt,” sagde Ellemann-Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Vicestatsminister og forsvarsminister, partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00