S-ordfører om udviklingen i unges uddannelsvalg: "Vi kommer til at stå med en bombe under dansk økonomi"

For mange akademikere uddanner sig til ledighed og for få vælger faguddannelserne, mener uddannelsesordfører, Jens Joel (S), som er bekymret for, at skævvridningen i uddannelsesvalg hos de unge får alvorlige konsekvenser for dansk økonomi.

Danmark står med en kæmpe udfordring på uddannelsesområdet: Om få år vil mangle tusindvis af faglærte, mens en stigende andel unge med en akademisk uddannelse går uden job.

Det mener både uddannelsesordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, og tidligere statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, som var samlet til en paneldebat om unges uddannelsesvalg og social mobilitet, som HK havde arrangeret i anledning af Folkemødet.

"Vi kommer jo til at stå med en bombe under dansk økonomi, som er ekstremt stor, hvis vi ikke får løst den her udfordring," sagde uddannelsesordføreren.

Men problematikken er ikke ny, mener Poul Nyrup Rasmussen, som var frustreret over, at der længe havde været politisk bevidsthed om udviklingen.

”Alligevel har vi bragt os selv i en situation, hvor vi inden for perioden frem til 2030 skal skaffe 100.000 faglige mennesker i Danmark. Det får man altså ikke – for det har vi prøvet i mange år - ved at blive ved, som vi plejer,” sagde den tidligere statsminister.

Den sociale mobilitet bliver afgørende
Jens Joel var enig i udlægningen og og tilføjede, at får vi ikke rettet op på balancen mellem de faglige og akademisk uddannelser, får det store konsekvenser for både udbuddet af arbejdskraft i faglærte sektorer og for dansk økonomi som helhed.

Og det afgørende håndtag bliver social mobilitet, hvis kursen skal vendes.

”Sandheden er lige nu, at vi er lige så dårlige til at være fri for vores forældres baggrund, som vi var for et halvt århundrede siden,” sagde Joel.

Og ifølge Nyrup er det særligt i vejledningen af de unge om deres muligheder, hvor der skal sættes politisk og økonomisk ind.

”Er der noget de unge i dag er meget bekymrede for, så er det i den aldersgruppe at skulle træffe deres uddannelsesvalg.”

”De får ikke alene sved på panden - de bliver angste. De føler, det er et ”once and for all-choice,” fortalte han til debatten.

Fortalte landets tidligere leder, der deltog som repræsentant for organisationen HeadSpace - en ”makker” til systemet, der vejleder unge i vildrede over uddannelsesvalg og fremtidsmuligheder.

Se hele paneldebatten fra Altingets Folkemøde ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00