Villadsen gav klar besked til statsministeren om sygeplejerskernes løn: ”Lige nu er det kun dig, der står i vejen for en løsning”

Enhedslistens politisk ordfører, Mai Villadsen, dedikerede sin første partiledertale på Folkemødet til den igangværende strejke, og opfordrede regeringen til at handle. Se talen her.

Birk Sebastian Kotkas

Årets næstsidste partiledertale på Folkemødet blev leveret af Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, hvor emnet – meget aktuelt – var de 5.000 sygeplejesker, som har strejket siden midnat.

Min besked til statsministeren her i dag er meget klar: Lige nu er det kun dig, der står i vejen for en løsning. Find pengepungen frem, skrot tjenestemandsreformen og tag ansvar.

Mai Villadsen (EL)
Politisk ordfører

I år var hendes første Folkemøde som leder af partiet, og her rettede hun skarp kritik mod tjenestemandsreformen fra 1969, som ifølge hende holder lønnen for de offentligt ansatte i bund.

”Vi er på mange områder heldigvis kommet ret langt siden 1969. Ja, dengang var det helt fint at slå sine børn, og man anbefalede endda kvinder at ryge under graviditeten,” sagde hun, og fortsatte efter latter fra det aldrende publikum:

”Men tænk sig. Selv her i 2021 er der ikke engang flertal for at ændre en reform, der sætter kvinders løn lavere end mænds.”

Find pengepungen frem, statsminister
Under talen fra Allinge sagde Villadsen også, at politikerne ifølge Enhedslisten skal blande sig uden om overenskomstforhandlingerne, der har ført til strejke landet over efter sygeplejerskernes ”nej” til to bud på overenskomstaftaler.

Til gengæld skal politikerne anerkende, at ”Christiansborg altså har et ansvar,” lød det fra den politiske ordfører.

”Min besked til statsministeren her i dag er meget klar: Lige nu er det kun dig, der står i vejen for en løsning. Find pengepungen frem, skrot tjenestemandsreformen og tag ansvar for at give de offentligt ansatte i de traditionelle kvindefag den retfærdige løn, de fortjener,” sagde hun.

Villadsen rettede sin sidste del af talen til en andet klassisk mærkesag fra liste-Ø, velfærden.

”Det skal være slut med at undergrave vores fællesskab og velfærd. Lige nu – i de her dage – har regeringen alle muligheder for, sammen med os, at genopbygge velfærdssamfundet,” afsluttede hun.

Se hele talen ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00