Sjælland vokser skævt

FORDELING: Hovedstadens eksplosive vækst påvirker hele landet, men særligt de syd- og vestsjællandske kommuner har svært ved at følge med. 4.000 statslige arbejdspladser er blot “en dråbe”, der næppe vil rette op på den tiltagende polarisering, mener forsker.

Motoren trækker skævt. Mens kommuner mod nord og øst oplever vækst, går det knap så hurtigt i syd og vest. Her er den langsigtede udvikling truet, mener Carsten Krabbe, udviklingsdirektør i Region Sjælland.
Motoren trækker skævt. Mens kommuner mod nord og øst oplever vækst, går det knap så hurtigt i syd og vest. Her er den langsigtede udvikling truet, mener Carsten Krabbe, udviklingsdirektør i Region Sjælland.Foto: Michael Levin/Blox
Benjamin Holst

Østsjælland rykker. Hovedstaden har over de seneste år udviklet sig til en markant vækstdynamo, der trækker omegnskommunerne mod øst med sig. Resultatet er faldende ledighed, voksende boligpriser, solide kommunale kassebeholdninger og stor tiltrækningskraft på virksomhederne. Faktisk går det så godt, at den økonomiske vækst i kommunerne tættest på Øresund og København i nogle tilfælde har overhalet hovedstaden.

Mod syd og vest ser billedet noget anderledes beskedent ud: Her oplever de fleste kommuner ganske vist også vækst, men den er lav og der er store forskelle på eksempelvis de gennemsnitlige erhvervsindkomster i Region Sjælland, der kan variere med mere end 40 procent, alt afhængig af, om du bor i Solrød eller på Lolland.

“Der er ingen tvivl om, at den østlige del af Region Sjælland oplever en betydeligt højere vækst end resten af Region Sjælland. Det er ikke overraskende qua at der i senere år har været stor vækst i Region Hovedstaden, og at det smitter af. Du ser også en positiv vækst i resten af Sjælland, men den er selvfølgelig ikke så høj som i øst,” siger Carsten Krabbe, udviklingsdirektør i Region Sjælland.

Ifølge en virksomhedssurvey udført på vegne af Region Sjælland i 2016 har 46,1 procent af regionens virksomheder svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Kommuner på Syd- og Vestsjælland har samtidig landets laveste gennemsnitlige uddannelsesniveau og selvom jobskabelsen i Region Sjælland var relativt høj i 2016, så præges arbejdsmarkedet syd for hovedstaden af en faglig flaskehals.

“Det er selvfølgelig svært for Lolland at få sin økonomi til at hænge sammen, når dem, der fraflytter, er folk, som har uddannelser, og som kommer i beskæftigelse, der hvor de flytter til, mens man omvendt modtager kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister fra de nordsjællandske kommuner”

Jonas Schytz Juul
Analysechef, AE

“Nogle af de udfordringer, vi kan se i vores region, er blandt andet, at den langsigtede udvikling er truet. Der er et meget lille arbejdsmarked for eksempel for akademikere, og vi har rigtig mange virksomheder, som råber på akademisk arbejdskraft,” siger Carsten Krabbe, der derfor glæder sig over de nye statslige arbejdspladser, der er på vej til regionen.

“Det handler om at få udviddet arbejdsmarkedet og få skabt nogle centre, hvor man har noget indre kraft, der kan anspore en udvikling og at få vendt den udvikling, hvor man har afleveret rigtig meget til København og de større provinsbyer,” siger Carsten Krabbe.

(ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER ILLUSTRATIONEN)

Tryk på kortet for at forstørre

 

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00