Skatteforvaltningen haltede efter mål for 2018

ÅRSRAPPORT: Det voldte problemer for skatteforvaltningen at leve op til de fælles resultatmål for 2018. Ikke overraskende og et levn fra fortiden med Skat, lyder svaret. 

Som skatteminister har Karsten Lauritzen (V) været med til at nedlægge det gamle Skat og erstatte det med syv specialiserede styrelser.
Som skatteminister har Karsten Lauritzen (V) været med til at nedlægge det gamle Skat og erstatte det med syv specialiserede styrelser.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Skatteministeriets syv nye styrelser kunne ved udgangen af 2018 langtfra sætte flueben ud for alle årets målsætninger.

Tre overordnede målkrav fra finansloven blev ikke opfyldt. Det blev også til lige ved og næsten for flere af styrelserne, hvad angår andre fælles mål som sygefravær og prognosepræcision.

Det fremgår af en samlet årsrapport for 2018 for de syv specialiserede styrelser, der blandt andet omfatter Skattestyrelsen, Gældsstyrelsen og Toldstyrelsen.

“Det overrasker ikke, man har jo haft at gøre med en skatteforvaltning i knæ. Nogle tror, at penge gør alt, men der er også bare ting, der tager tid. Det skal bygges op, og det kommer til at tage flere år,” siger Jørn Rise, forbundsformand for Dansk Told & Skatteforbund.

Fakta
De syv styrelser 
  • Gældsstyrelsen – Inddrivelse af gæld til det offentlige 
  • Vurderingsstyrelsen – Vurdering af offentlige ejendomme og grunde
  • Skattestyrelsen – Betaling af skatter, afgifter og moms 
  • Toldstyrelsen – Enkel og korrekt afregning af told 
  • Motorstyrelsen – Registrering og afgiftsberegning af alle motorkøretøjer
  • Udviklings- og Forenklingsstyrelsen – It-systemer og data på tværs af skattevæsenet samt målrettede udviklings- og forenklingsprojekter 
  • Administrations- og Servicestyrelsen – Støttefunktioner som rekruttering, HR, regnskab og indkøb på tværs af skattevæsenet. 
Kilde: Skatteministeriet

Nogle tror, at penge gør alt, men der er også bare ting, der tager tid. Det skal bygges op, og det kommer til at tage flere år.

Jørn Rise
Forbundsformand, Dansk Told & Skatteforbund

Fra en til syv styrelser
I juli 2018 blev det tidligere Skat nedlagt og erstattet af syv nye styrelser. Fem af disse har fået hovedsæde uden for hovedstaden som led i regeringens ønsker om bedre geografisk fordeling af de statslige arbejdspladser.

Derfor har 2018 også været præget af et fokus på sikker drift over for borgere og virksomheder, forklarer direktøren for Skattestyrelsen, Merete Agergaard i en skriftlig kommentar.

I et overgangsår med store omvæltninger er det ikke overraskende, at vi ikke opnår alle vores mål. 

Merete Agergaard
Direktør, Skattestyrelsen

“I et overgangsår med store omvæltninger er det ikke overraskende, at vi ikke opnår alle vores mål. Når det er sagt, så er jeg glad for, at resultaterne trods alt − selv i år som 2018 – i forhold til de tre finanslovsmål, hvor der er fastsat resultatkrav, ikke er negativt påvirket sammenlignet med 2017,” siger Merete Agergaard, der ligeledes var direktør for det gamle Skat.

Et af resultatkravene på finansloven var at nedbringe skattegælden med en inddrivelsesprocent på 110. Resultatet blev en inddrivelsesprocent på 62,5, som dog er en klar forbedring fra 2017.

Skatteforvaltningen nåede heller ikke hele vejen i mål med at nedbringe skattegabet, der er et udtryk for, hvordan reglerne vurderes at blive efterlevet.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00