Journalist i ny bog: Stadionbyggeri i Afrika er et globalt diplomatisk spil – og de afrikanske ledere spiller det langt bedre, end vi tror

Når vi i Vesten taler om Kinas investeringer i afrikanske fodboldstadioner, forstår vi Afrika som en blank spilleplade, der skal erobres. Men det bør vi stoppe med, mener Oscar Rothstein, der i en ny bog om afrikansk fodbold går i kødet på vores klichéer om kontinentet.

Når vi taler om Afrika i Vesten, taler vi i virkeligheden oftest om os selv, fordi vi opfatter kontinentet som en kampplads mellem os selv, Kina, Rusland og alle mulige andre. Men man kan ikke ’vinde’ eller ’tabe’ Afrika, og når man forstår kontinentet sådan, er det dybt nedladende overfor de 1,2 milliarder af mennesker, der bor der,” siger Rothstein
Når vi taler om Afrika i Vesten, taler vi i virkeligheden oftest om os selv, fordi vi opfatter kontinentet som en kampplads mellem os selv, Kina, Rusland og alle mulige andre. Men man kan ikke ’vinde’ eller ’tabe’ Afrika, og når man forstår kontinentet sådan, er det dybt nedladende overfor de 1,2 milliarder af mennesker, der bor der,” siger RothsteinFoto: Ayman Aref/AP/Ritzau Scanpix
Jeppe Højberg Sørensen

Når Africa Cup of Nations, herrefodboldens største turnering på kontinentet, lørdag 13. januar sparkes i gang med opgøret mellem værterne fra Elfenbenskysten og Guinea-Bissau, bliver det i bemærkels­esværdige rammer.

Både åbningskampen og finalen, der spilles en lille måned senere, afholdes nemlig på det nyopførte Stade Olympique Alassane Quattara.

Med sin kapacitet på 60.000 tilskuerpladser, malet i nationens karakteristiske grønne og orange farver, rangerer stadionet blandt de største i Vestafrika, ligesom det hører til kontinentets mest moderne.

Èn ting er dog arenaens sportslige dimension. En anden er dens geopolitiske.

Når vi taler om Afrika i Vesten, taler vi i virkeligheden oftest om os selv, fordi vi opfatter kontinentet som en kampplads mellem os selv, Kina, Rusland og alle mulige andre. 

Oscar Rothstein
Journalist og forfatter

Akkurat som det er tilfældet for omtrent 100 stadioner i Afrika, er Stade Olympique Alassane Quattara opført i tæt samarbejde med Kina, der igennem nu fem årtier har ydet enten fordelagtige lån til afrikanske sportsfaciliteter eller doneret dem til afrikanske lande.

Aktuelt har to tredjedele af kontinentets 54 stater fået hjælp fra Kina til stadionbyggerier.  

”Stadiondiplomati” er Kinas ageren i Afrika blevet døbt, og fænomenet er da også blevet behandlet i vestlige medier med fokus på Kinas strategiske hensigter, hvad end de drejer sig om naturressourcer, adgang til infrastruktur eller at styrke den kinesiske politiske selvfortælling om den altruistiske giver, der står i modsætning til det belærende Vesten.

Men ifølge Oscar Rothstein, forfatter til ”Det lysende hjerte – Passion og magt i afrikansk fodbold”, der netop er udgivet, går ét træk igen i dækningen af såvel det kinesiske stadiondiplomati som de øvrige begivenheder i Afrika.

Kontinentet opfattes som var det brætspil, en blank spilleplade, hvor de hjemlige aktører ingen agens eller selvstændig vilje har. Og det betragter Rothstein som emblematisk for det vestlige blik på Afrika:

”Når vi taler om Afrika i Vesten, taler vi i virkeligheden oftest om os selv, fordi vi opfatter kontinentet som en kampplads mellem os selv, Kina, Rusland og alle mulige andre. Men man kan ikke ’vinde’ eller ’tabe’ Afrika, og når man forstår kontinentet sådan, er det dybt nedladende overfor de 1,2 milliarder mennesker, der bor der,” siger Rothstein til Altinget.

Afrika som geopolitisk aktør

Oscar Rothstein har tidligere skrevet om international fodbold for blandt andre Zetland og Information, og i dag er han journalist med fokus på Afrika på det undersøgende medie Danwatch.

”Det lysende hjerte” er hans forsøg på at gå kritisk til de klicheer og forståelser, der florerer om Afrika, og som oftest viser sig i forskellige varianter på tværs af sfærer, der er tæt forbundne, herunder sportens og politikkens, fortæller han.

Det være sig idéen om den afrikanske målmand som en utilregnelig excentriker, der er mere kattekrop end hjerne. Det være sig i forestillingen om, at Det Afrikanske Fodboldforbund, CAF, ikke kan lede sig selv.

Eller altså forståelsen af at Kommunistpartiet kan få, hvad det vil have i Afrika, hvis den kinesiske stat blot bygger et fodboldstadion.

Min pointe er, at de afrikanske landes ledere i virkeligheden gør helt det modsatte af, hvad vi forestiller os.

Oscar Rothstein
Journalist og forfatter

Hvorfor er vores idé om stadiondiplomatiet ikke retvisende?

”Det fortegnede ved den er, at vi kun har fokus på, hvad den eksterne aktør har af ambitioner, og at vi antager, at Kina efter forgodtbefindende kan lægge sine interesser ned over de afrikanske partnerlande. At det er forhandlingsfrit at lave politik i Afrika. Men sådan er det jo ikke.”

”Selvfølgelig er der ulige magtforhold, når Kina vil lave forretninger med Somalia, Senegal eller Elfenbenskysten. Men ingen af magthaverne i de lande sidder bare og nikker. De har egne idéer og interesser og er også drevet af indenrigspolitiske hensyn.”

Ifølge Rothstein vidner Kinas stadiondiplomati om, at Kineserne har forstået, hvor ”rablende besatte” af fodbold mange afrikanere er.

Siden kolonimagterne bogstaveligt talt i sin tid ankom med fodbolden på deres skibe, er sporten blevet allemandseje og således også til politisk kapital.

Læs også

Alligevel er det altså forsimplende at betragte fodbolden som et våben i ”kampen om Afrika”. Betegnelsen, der går igen i dækningen af Afrika, ifølge Rothstein.

”Min pointe er, at de afrikanske landes ledere i virkeligheden gør helt det modsatte af, hvad vi forestiller os. De er meget aktive geopolitiske aktører, og i de senere år kan man finde mange eksempler på, at afrikanske ledere er dygtige til at spille stormagterne ud mod hinanden.”

”De handler med kineserne den ene dag og en anden nation den næste. I Senegal er Frankrig eksempelvis den største samarbejdspartner grundet de gamle koloniforbindelser, men man har stadioner, motorveje og industrikomplekser, der er bygget af kineserne. Og man insisterer på, at det ikke er noget problem, selv om vi i vores del af verden tænker, at alle skal vælge side.”

I sin bog beskriver Rothstein et andet forløb, der også tjener til at illustrere, at de afrikanske ledere ingenlunde er passive modtagere af støtte og investeringer.

Tilbage i december 2022, da EU sendte 20 millioner euro i militærstøtte til Rwanda, gik præsidenten for DR Congo, Félix Tshisekedi, hurtigt i offensiven.

Han erklærede, at EU med sin støtte til Rwanda, som Tshisekedi beskylder for at støtte en regeringsfjendsk oprørsgruppe i DR Congo, pressede hans land i armene på Rusland.

”Det er naturligvis en trussel, man tager alvorligt i EU,” siger Rothstein.

FIFA og den nye verdensorden

Èn anden fodboldpolitisk udvikling Rothstein behandler i bogen er de begivenheder, der fandt sted i 2019, da Det Afrikanske Fodboldforbund, CAF, blev sat under administration af Det Internationale Fodboldforbund, FIFA. Med den begrundelse, at økonomien skulle endevendes og organisationen professionaliseres efter år med underskud og korruptionsanklager.  

Aldrig før var et kontinentalt forbund blevet frataget sin beslutningskraft, og ifølge Rothstein illustrerer FIFAs behandling af Det Afrikanske Fodboldforbund en dynamik lig den, der fremtræder i opfattelsen af stadiondiplomatiet.

Nemlig at Afrika anses som en vigtig, men passiv, aktør, der kan styres udefra.

I forhold til CAF er paradokset, at de afrikanske lande er helt centrale for FIFA’s ledere, fordi der i FIFA træffes beslutninger ud fra reglen om ét land, én stemme.

Og med 54 stater på kontinentet ud af FIFA’s 211 medlemslande er opbakning fra Afrika mere end væsentlig, hvis en præsident skal vælges eller have gennemført sin politik.

Jeg tror, der er potentiale for de afrikanske forbund. At de kan drage fordel af et internationalt system, der er i opbrud

Oscar Rothstein
Journalist og forfatter

Men selv om FIFA-præsidenten, Gianni Infantino, næppe har brugt mere tid på andre kontinenter end det afrikanske, betyder det altså ikke, at de afrikanske interesser er blevet tilgodeset, mener kritikere.

Eksempelvis sagde den tidligere præsident for forbundet i Botswana, Ismael Bhamje, i 2021, at ”afrikansk fodbold er taget til fange”.

Du beskriver selv Det Afrikanske Fodboldforbund som en fodboldpolitisk vasal. Er CAF ikke et eksempel på afrikanske ledere, der ikke har formået at blive aktive aktører, og hvor logikken om Afrika som et passivt stedfortræderkontinent kan passe?

”Jo, måske vi ikke har set så meget af det endnu, men jeg tror, at man langsomt vil se dynamikken forplante sig i det fodboldpolitiske også, fordi lederne i forbundene kan gribe nogle af de muligheder, den nye multipolare verdensorden giver.”

”Jeg kan allerede genkende lidt af udviklingen fra min plads i DBUs etiske udvalg. I både DBU og i UEFA er der en stigende fodboldpolitisk erkendelse af, at resten af verden ikke tænker som os. At vi bliver nødt til at gentænke vores partnerskaber på en eller anden måde. At vi bliver nødt til at lytte noget mere i stedet for at moralisere.”

”Det er jo nogle af de samme erkendelser, der har spredt sig i det internationale samfund over de seneste år. Så jeg tror, der er potentiale for de afrikanske forbund. At de kan drage fordel af et internationalt system, der er i opbrud,” siger Oscar Rothstein.

 

Oscar Rothstein

Oscar Rothstein (f. 1994) er uddannet idéhistorier fra Aarhus Universitet. 

Han har tidligere skrevet om international fodbold og international politik på Zetland, og arbejder i dag som journalist på Danwatch med fokus på Afrika. 

"Det lysende hjerte - Passion og magt i afrikansk fodbold" udkom 8. januar på Gyldendal. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00