Kommentar af 
Benny Damsgaard

Stilhed før Khader-storm: Her er de tre mulige scenarier for sagens udfald

I Det Konservative Folkeparti venter man på advokatundersøgelsen af anklagerne mod Khader. Sagen har for første gang i flere år splittet gruppen, og gjort det stort set umuligt for Pape at tale politik. De kommende uger vil afgøre, om sagen kommer til at martre partiet og Papes lederskab.

Khader-sagen gør det stort set umuligt for Konservative og i særdeleshed for Pape at tale politik, indtil der er fundet en afklaring, skriver Benny Damsgaard. 
Khader-sagen gør det stort set umuligt for Konservative og i særdeleshed for Pape at tale politik, indtil der er fundet en afklaring, skriver Benny Damsgaard. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Benny Damsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I disse dage holder man vejret i Det Konservative Folkeparti – og mange bander også intenst indvendigt.

Om skribenten

Benny Damsgaard er selvstændig public affairs- og kommunikationsrådgiver og fhv. direktør, Public Affairs, Geelmuyden Kiese, fhv. kommunikationschef, Konservative, fhv. KU-formand.

Konkret venter man på resultatet af den advokatundersøgelse, som advokathuset Plesner, igangsat af partiets såkaldte "krænkelsesudvalg", er blevet bedt om at foretage af Naser Khaders angivelige (der er ikke enighed blandt parterne) krænkelser af minimum fem kvinder, som DR skrev om i starten af juli.

Ingen ved, hvornår advokatundersøgelsen, som ifølge rygterne allerede er løbet op i over en million i advokatudgifter, er færdig. Hovedpersonen har ikke selv set den, og da Khader og hans advokat skal have mulighed for at læse undersøgelsen før offentliggørelse, er der ikke noget, der tyder på, at en afklaring er lige oppe over.

Alle håber dog på, at det sker meget snart. Det Konservative Folkeparti har sommergruppemøde 18. august og Landsråd i slutningen af september, og sagen gør det stort set umuligt for partiet og i særdeleshed for Pape at tale politik, indtil der er fundet en afklaring.

Hen over sommeren var håbet i ledelsen, at man, godt hjulpet af først EM og derefter OL, kunne holde sagen under radaren i de brede medier ved at henvise til den igangværende advokatundersøgelse. Den strategi satte Khader dog selv en stopper for søndag, da han lidt før frokost lavede et klassisk Khader-opslag på Facebook. Solbrun og i bar overkrop meddelte Khader, at han nu var tilbage fra sygeorloven og "klar til kamp".

Denne gang var konteksten og den deraf følgende reaktion dog meget anderledes end de mange andre gange, hvor Khader har vist sine tatoveringer frem på de sociale medier. Meningerne i kommentarfeltet og i mediernes dækning generelt var overvejende kritiske, og hvad værre var, så dominerede sagen igen i medierne. Og da partiet ikke var orienteret om opslaget på forhånd, blev resultatet massiv dårlig omtale, øget pres på Pape og betydelig irritation og direkte vrede i dele af gruppen.

Vi skal år tilbage, før der sidst var konservative folketingsmedlemmer, som anonymt i medierne kritiserede en gruppefælde til citat.

Benny Damsgaard
Kommentarskribent

Irritationen i gruppen har været så stor, at opslaget gav anledning til noget, som det er år siden, vi sidst har set i Det Konservative Folkeparti. Politiken kunne tirsdag i denne uge bringe anonyme citater fra utilfredse gruppemedlemmer og såkaldte "centrale kilder", som ganske direkte kritiserede Khaders opslag og hans annoncering af tilbagekomsten til dansk politik, mens sagen stadig er uafklaret.

Og det usædvanlige understreges af, at gruppen de seneste år, i takt med stigningen i målingerne, har fungeret næsten historisk harmonisk.

En af de ubekendte faktorer i tidsrammen for advokatundersøgelsen er, i hvert fald hvis man spørger i partiet på Christiansborg, at ingen ved, om der er flere kvinder, udover de fem fra DR-artiklen, som har henvendt sig til Plesner for at afgive forklaring. Khader selv er blevet interviewet ad flere omgange og har herudover fået mulighed for at fremlægge skriftlig dokumentation. Han har tidligere blandt andet sagt, at han kan dokumentere, at han ikke var i Danmark på et af de tidspunkter, han skulle have foretaget et overgreb. Dokumentation han for øvrigt ikke selv mener, at han fik mulighed for at fremlægge til DR.

Da anklagerne i DR kom frem i juli, gik Khader i gang med at undersøge mulighederne for at rejse injuriesager mod de fem kvinder som var stået frem. Noget, han har gjort og ikke mindst truet med at gøre, gentagne gange tidligere. Khader fastholder selv, at kvindernes beskrivelser af situationerne ikke er rigtige. Han mener ikke selv, at han har tvunget eller presset nogen til noget, som de ikke selv ville. I juli droppede Khader dog midlertidigt planerne om sagsanlæg, efter at han kraftigt var blevet opfordret til det af ledelsen.

Det værst tænkelige scenarie for Pape og partiet er, hvis advokaterne kommer frem til en mudret konklusion.

Benny Damsgaard
Kommentarskribent

Khader gjorde det dog samtidigt også klart for ledelsen, at han ikke stiltiende kom til at acceptere, hvis advokatundersøgelsen kom frem til, at der er belæg for de anklager, der er rettet mod ham. Hvis det sker, agter han at gå videre med sine oprindelige planer om at sagsøge kvinderne og kæmpe til den bitre ende. Og han har ingen intentioner om selv at forlade partiet, hvor han, ifølge ham selv, finder sig rigtig godt til rette.

Overordnet set kan udfaldet af advokatundersøgelsen ende i et af tre scenarier:

Den letteste for Pape og partiet vil være, hvis advokaterne, efter at have gjort et grundigt stykke arbejde, kommer frem til, at der ikke er noget alvorligt at komme efter. Det er påstand mod påstand, og de har ikke kunnet finde håndfast dokumentation for nogen af anklagerne. Måske har de endda fundet, at en eller flere af anklagerne er direkte grundløse. I så fald kan Khader fortsætte som om intet var hændt – måske efter at have sagt undskyld til de kvinder, der har følt sig krænket. Sagen vil kortvarigt give massiv omtale og kritik på især Twitter, men det vil dø ud igen, og ingen vil kunne forvente af Pape, at han smider Khader ud på den baggrund.

Den næstletteste udgang vil være, hvis advokaterne kommer frem til, at der er dokumentation for anklagerne. Hvis det ender der, er sagen relativt ligetil for Pape. Så kan han sige farvel og tak til Khader, uden det giver stor diskussion internt eller i medierne, og henvise til, at sagen er blevet undersøgt grundigt og uafhængigt, som man gør i et lov og ordens-parti som Det Konservative Folkeparti. At Khader så efterfølgende anlægger injuriesager, er ikke umiddelbart partiets problem – også selvom sagen kan blusse op igen, hvis Khader vinder sagerne.

Det tredje og også værst tænkelige scenarie for Pape og partiet er, hvis advokaterne kommer frem til en mudret konklusion. En konklusion, som viser, at det er påstand mod påstand, men at der er noget, der peger i retning af, at der måske er hold i dele af nogle af sagerne og intet i andre. I så fald skal Pape beslutte sig for, om tvivlen skal komme Khader til gode, og om han skal have lov til at blive.

Og det er i givet fald en beslutning, som Pape ikke får lov til at træffe i fred.

Der er stærke kræfter i gruppen, som i tilfælde af en mudret konklusion vil argumentere for, at Khader skal have lov til at blive. Khader har stærke støtter i den national-konservative del af gruppen, som primært består af Jarlov, Knuth og Brit Bager. Den del af gruppen vil, alt andet lige, blive svækket politisk i det tilfælde, Khader bliver smidt ud. Jarlov har da også, da den første sag var fremme om trusler mod kritikere, aktivt forsvaret Khader både internt og eksternt.

Omvendt er der, som beskrevet i Politiken, også kræfter i gruppen, som er stærkt kritiske over for Khader og hans ageren. Derfor risikerer Pape ved en uklar advokatrapport at stå med en betydelig intern konflikt i gruppen. En konflikt, som også kan sprede sig til baglandet, hvor meningerne om #Metoo-bølgen er meget delte både geografisk og ikke mindst alders- og kønsmæssigt.

Endelig bliver spørgsmålet om sanktioner endnu mere vanskeligt af, at fire ud af de fem sager, som DR tog frem, stammer fra tiden, før Khader blev konservativ, og at alle sagerne er foregået privat og langt væk fra politik og Christiansborg. Det sidste gør blandt andet, at Khaders sag adskiller sig fra sagen om Orla Østerby{{video:ID}}, som blev frataget sine ordførerskaber i tre måneder, fordi han angiveligt havde opført sig upassende over for gruppefælden Brigitte Klintskov Jerkel. Anklager, som han stadig afviser. Orla Østerby har efterfølgende meldt sig ud af Det Konservative Folkeparti i protest mod sanktionen og partiets håndtering af sagen.

Hvor det ender, ved vi, når advokatundersøgelsen er færdig. Indtil den er ude, og sagen er blevet håndteret, er partiet og især Pape dog politisk lammet.

Dokumentation

{{video:ID}}


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Damsgaard

Partner og director, conXus Public Affairs, politisk kommentator, ekstern lektor, Københavns Uni., fhv. kommunikationschef, Konservative
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00