Ugen i dansk politik: Digital fejring af grundlovsdag og lukket samråd om kommunikationschefs fratrædelse

OVERBLIK: Finansminister Nicolai Wammen (S) skal en tur i samråd for lukkede døre for at redegøre for Finansministeriets tidligere kommunikationschefs fratrædelse. Fredag fejres grundlovsdag landet over i skyggen af coronakrisen. Få overblik over ugen i dansk politik.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Tirsdag
Ugen indledes med et møde i Folketinget med behandling af række forskellige forslag. Det drejer sig blandt andet om et beslutningsforslag, der er fremsat af Dansk Folkeparti, som handler om at indføre et forbud mod navneskift, hvis man har begået grov kriminalitet.

Derudover er der også to ministerforespørgsler, hvoraf den ene er til statsminister Mette Frederiksen (S) om, hvordan flygtninge- og migrantstrømmen fra Tyrkiet kan stoppes, inden den når over Danmarks grænser.

Ugens første arbejdsdag i Folketinget har også fire samråd på programmet. Det første er med finansminister Nicolai Wammen (S), der skal redegøre for finanslovsaftalens effekt på udledningen af drivhusgasser frem mod 2030.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal stå skoleret i halvdelen af dagens samråd. Først skal han udspørges om, hvorfor planerne om togbro over Vejle Fjord skal gennemføres. Derefter skal han svare på spørgsmål om hovedstadens offentlige transport.

Coronavirussen fylder stadig meget i dansk politik, selvom genåbningen er i fuld gang. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal en tur i den varme stol hos Sundheds- og Ældreudvalget og blandt andet svare på, hvorfor sundhedspersonalets retningslinjer først blev ændret tre måneder efter, at det blev kendt, at folk uden symptomer stadig kan smitte med coronavirussen.

Onsdag
Der er møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid, hvor der blandt andet er en forespørgsel til miljøminister Lea Wermelin (S) om håndteringen af generationsforureninger og andre jordforureninger.

Nicolai Wammen skal endnu en gang i samråd om baggrunden for den tidligere kommunikationschef i Finansministeriet Sigga Nolsøes fratrædelse. Denne gang er det dog for lukkede døre, at finansministeren skal svare på spørgsmål fra folketingsmedlemmerne. Fratrædelsen fik en del opmærksomhed, fordi Sigga Nolsøe begrundede sin afsked med, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er ”professionel socialdemokrat”.

Torsdag
Der i dag hele to møder i Folketingssalen. Under det første møde skal folketingsmedlemmerne blandt andet behandle en ændring af sundhedsloven. Ved dagens andet møde er der blandt et forslag om regulering af kviklån på programmet.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal stå skoleret i hele to samråd. Det første handler om privatinstitutioner og deres manglende adgang til midlerne til øget normering. I det andet samråd skal hun redegøre for nye initiativer til tvangsfordeling af børn og elever i dagtilbud og skoler. Begge samråd er indkaldt af Mette Thiesen fra Nye Borgerlige.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) får æren af ugens sidste samråd, hvor han skal svare på spørgsmål om Søfartsstyrelsens handlinger i sagen om Scandinavian Star-ulykken.

Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg mødes, og de skal blandt andet drøfte en mulig markering af 50-årsdagen for Danmarks EU-medlemskab. Danmark blev officielt optaget i europæiske samarbejde 1. januar 1973.

Uden for Christiansborgs mure er det i dag, at de, der gerne vil have et dansk statsborgerskab, skal til indfødsretsprøve. Det kræver 32 ud af 40 rigtige at bestå, og en bestået prøve gør det muligt at ansøge om et dansk statsborgerskab.

Fredag
Landet over markeres grundlovsdag i dag, hvor det er 171 år siden, at Frederik 7. underskrev den første danske grundlov.

På grund af coronavirussen bliver årets markering af grundlovsdag de fleste steder digital. Altinget har lavet et overblik over, hvilke arrangementer du kan deltage i. Listen bliver opdateret løbende frem mod fredag.

På Rådhuspladsen er der i dag en demonstration mod den coronahastelovgivning, der blev fremsat af regeringen og vedtaget af Folketinget kort tid før nedlukningen af samfundet. Det er gruppen SammenForFrihed, der står bag demonstrationen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00