Under et år til valget: Sådan er partiernes form

Hvordan står partierne forud for den afsluttende fase af valgperioden? Altinget dykker ned i de kvalitetsvægtede snit af målinger og tager pulsen på partierne.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Valgkampen lurer lige om hjørnet. Om under et år har statsminister Mette Frederiksen (S) udskrevet valg til Folketinget, og vælgerne har været i stemmeboksen for at sætte et kryds.

Men hvordan er partiernes form inden, de møder vælgernes dom? Altinget tager pulsen på partierne med udgangspunkt i Altingets kvalitetsvægtede snit af målingerne, som er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen.

Inden vi dykker ned i de enkelte partiers tilstand i målingerne, kaster vi først et blik på det samlede billede: Hvis der var valg i dag, vil Folketinget i modsætning til nu bestå af et stort parti, Socialdemokratiet. Den borgerlige opposition vil i stedet blive ledt an af to næsten lige store partier i form af Venstre og Konservative.

Bag artiklens tal

Denne artikel tager udgangspunkt i det kvalitetsvægtede snit af målinger, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen laver for Altinget hver måned.

I snittet af målingerne i maj indgår meningsmålinger fra Kantar Public (Gallup)/Berlingske, Epinion/DR & Altinget og Voxmeter/Ritzau. I alt er der 9.503 respondenter med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar).

Den statistiske usikkerhed er +/- 0,88 procentpoint.

Se alle tidligere snit af målinger her. I hver artikel fremgår der information om det pågældende snit af målinger. 

Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Dvs. at der tages højde for, hvor præcise institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt). Hvis et instituts målinger svinger meget fra måling til måling både i forhold til egne tidligere målinger og andres institutters målinger, vægtes målingen ned i snittet modsat andre, som vægtes op. Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og ”andre” er med i beregningerne. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger samtidig med, at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Snittet kan citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget”.

De vil med stor sandsynlighed blive oppositionspartier igen, da regeringspartiet  fortsat står til et flertal sammen med sine nuværende støttepartier: SF, Enhedslisten og Radikale.

En anden stor ændring vil være, at det tredjestørste parti efter valget i 2019, Dansk Folkeparti, vil falde adskillige pladser nedad i det hierarki.

Artiklen fortsætter efter graferne.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00