Kommentar af 
Søren Søndergaard

Vi er blevet en nation af brokkerøve

Vejvrede, skældud på supermarkedsansatte, forsinkede pakkeleveringer og flødebolle-forargelse overskygger danskernes følelse af at være et lykkeligt folk. Måske skal vi bruge 2023 på at finde tilfredsheden frem igen, skriver Søren Søndergaard.

I 2023 bør vi lægge rutine-brokkerøveriet fra os og i stedet sætte pris på det smørhul, vi bor i, skriver Søren Søndergaard.<br>
I 2023 bør vi lægge rutine-brokkerøveriet fra os og i stedet sætte pris på det smørhul, vi bor i, skriver Søren Søndergaard.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det kan være så træls!

Når man kommer en halv time senere hjem, fordi trafikken er gået i kludder, især fordi byen er et trafikkaos og motorvejen er anlagt med kun latterlige to spor. Når Postnord har smølet, igen, og man ikke får sin pakke til tiden, så man ikke når at sætte det nye gear på inden cykelturen med gutterne i weekenden.

Eller når ventelisterne på sygehusene, igen-igen, forsinker moster Annes udredning. Og når vi hører, at sygeplejerskerne ikke gider mere og forlader deres stillinger, at vi mangler dygtige ingeniører og der mangler personale i børneinstitutionerne, så lille Alexander lever livet farligere uden det normerede opsyn.

Journalistik drives af konflikt, og politisk kommunikation næres lystigt af dels andre partiers klovnerier, dels varme sager, der får medvind i medierne. Derfor er valgkampe også ilt til bålet af brok over alt fra, hvad det koster samfundet at holde i kø på underdimensionerede motorveje, at den kollektive trafik er for dyr for brugerne, klimaplanerne mere snak end handling og at skatten er for høj.

Valgkampe er virkelig et flammehav, der nærer brok, både det professionelle og det private, og der er faktisk ingen grænser. Efterårets valgkamp var ingen undtagelse.

Det er i grunden en skam. For er det hele så galt fat i Danmark? 

Det er det jo ret beset ikke. Faktisk som i slet ikke.

Vi kan spørge os selv: Hvor vil jeg helst være syg og blive indlagt? Herhjemme? Eller i et sydeuropæisk land? Ungarn?

Søren Søndergaard

Det bedste kan være det godes fjende, og i jagten på verdensklasse overser vi mange gange det gode, der, trods alt, er – og forsømmer derfor at glæde os over, hvor godt og velfungerende et land, vi lever i.

Vi har mad og rent, rindende vand. 

Lad nu ikke eksemplerne fra Køge, Aalborg og et par andre steder, hvor man kortvarigt må koge vand ind i mellem, fordi der kan opstå uheld også på vandværker, styre den reelle oplevelse: Vi har rent, rindende vand. Og ofte smager det endda drøngodt, direkte fra hanen. Vi skal passe på det, ja, for der er forurening i for mange boringer. Men vi er altså trods alt milevidt fra at være tvunget til at købe hundedyr flaskevand, fordi vores postevand smager af klor.

Vi har strøm, og vi har varme. Vi har endda en energiinfrastruktur i ja, verdensklasse. Og ja, den er ved at blive udfordret, dels fordi vi dropper russisk gas hurtigere end vi er i stand til at sætte noget andet i stedet, dels fordi vi har taget en række ambitiøse politiske beslutninger om grøn omstilling og klimamål, der kræver nye og forstærket infrastruktur - som vi endnu ikke har.

Men det ændrer jo de facto ikke ved realiteten: Når vi sætter et stik i en kontakt, får vi strøm. Og når vi skruer op for radiatoren, fordi der er minus 13 grader udenfor, bliver der dejligt varmt indenfor.

Når vi bliver syge, kan vi komme til lægen eller på sygehuset. 

Ikke altid bare lige, ikke altid uden ventetid eller hurtigt nok. Men tilset og behandlet bliver vi. På et niveau, store dele af verden misunder os.

Alligevel er vores bekymring for sundhedsvæsenet så stor, at det var det emne, flest vælgere fandt mest afgørende i oktober måneds valgkamp.

Men vi kan vel bare spørge os selv: Hvor vil jeg helst være syg og blive indlagt? Herhjemme? Eller i et sydeuropæisk land? Ungarn?

Med stor rette kan vi spørge hinanden, om det hele fungerer godt nok og hurtigt nok i sundhedsvæsenet i betragtning af de høje skatter, vi betaler? Nej, det gør det ikke. 

Men er det hele ved at falde sammen om ørerne på os? Nej, det det ikke. Plads til forbedring – god plads, desværre – er ikke det samme som sammenbrud. Heller ikke, når ventetiden på en simpel scanning af en fod tager en krig, og lidt til. Ifølge en artikel i Altinget i december står det set i et europæisk perspektiv værre til med danskernes alkoholforbrug end med sundhedsvæsenet, der er ”velfungerende” i sammenligningen indenfor EU.

Topskatten italesættes nærmest som et overgreb

Søren Søndergaard

Vores børn kommer i skole. Og de lærer faktisk noget.

Det er ikke en automatik verden over. Hverken det første eller det andet. Langt flere i verden får dog bedre undervisning, end de fleste i vesten har en tendens til at tro, når de bliver spurgt. 

Danske skolebørn har den ekstra fordel, at de lærer meget, og de lærer hurtigt. Måske også lidt for hurtigt? For mange af dem er i voksende antal ikke glade nok for deres skolegang, og notorisk for mange forlader folkeskolen med en ubrugelig afgangsprøve. Det er dog ikke grund nok til at jamre hele skolevæsenet ned i det hedeste, hule Helvede – selv om Lærerforeningen desværre i årevis har gjort sit til at tale faget og skolen ned.

Spørger man de fleste danske forældre med børn i skolen, om de hellere ville have deres lille yndlingspode til at gå i en gennemsnitlig amerikansk public school fremfor den nærværende danske med beskidte toiletter, dårligt indeklima og inventar fra sidste årtusinde, er jeg ret sikker på svaret. Trods alt brokkeriet. Folkeskolen kan, og skal, blive langt bedre! Men værdiløs er den langt fra, og den er slet ikke brast sammen.

Vores transportinfrastruktur – veje, skinner, havne og lufthavne – fungerer. Faktisk er det i verdensklasse. 

De danske havne rangeres af World Economic Forum blandt verdens mest effektive, aktuelt som nummer seks på ranglisten.

Det er ikke en given ting. Det gælder eksempelvis ikke i Kina, der har verdens største havne. 

Læs også

I hverdagen er vi nok hver især ligeglade med havnene. Men det bør vi måske ikke være. Mere end 75 procent af alt det, vi importerer, kommer hertil med skib. Alt fra tøj, sko, medicin, møbler, biler, cykeludstyr, foderstoffer, grus, byggematerialer, smartphones og elektroniske dippedutter.

Hvis vi ikke får det, vi skal bruge eller har bestilt, skyldes det oftest en lukket kinesisk havn, containerskibskø udfor USA's vestkyst eller sidste år et skib, der satte sig på tværs i Suezkanalen. Det er ikke danske skibe, shippingvirksomheder eller havnes skyld.

Derfor er det jo stadigt latterligt at have tosporede motorveje, og at vi har bygget en stor, central bro med kun to spor. Men sammenbrud? Nope.

Danskerne betaler voldsomt meget i skat. Ikke mest af alle i hele verden, selv om vi rutinemæssigt trives godt med at klynke over netop dét. Vi betaler af vores indkomst ikke drabeligt meget mere end så mange andre. Til gengæld tager moms og overordentligt opfindsomme afgifter godt fat. Dén fordeling er jo basisk mere til gavn for højtlønnede end for lavindkomstgrupperne. 

Alligevel er der fra stærke interessenter jævnligt brok over topskatten på netop indkomst og ikke ret tit paraden af afgifter, der tynger både almindelige forbrugere og virksomheder. Symptomatisk udtrykt i SVM-regeringens skattelettelses-planer, hvor netop indkomstskat er i fokus.

Topskatten italesættes nærmest som et overgreb. Personligt synes jeg, at nøddeafgifter og dyr Nutella er et lige så stort overgreb. Hvis altså overgreb overhovedet er et relevant og rimeligt begreb i det hjørne af debatten…

Brok er noget sjovt noget. I mange år var Ekstra Bladets Nationen.dk et meget godt barometer for brokkeriet og lødigheden eller mangel på samme. Man kan også bare forvilde sig ind på en Facebooktråd, så er humøret spoleret: Alt er noget lort, alle andre er åndssvage og en hel del tastaturkrigere er fuldtidsforargede over et eller andet, helst på andres vegne.

Vi kan, vi skal og vi bør stille krav til myndighederne, både principielt og fordi vi netop betaler en tårnhøj skat. For selv om skatten altså ikke er verdensrekord, er den jo høj. Men behøver vi få det til at lyde, som om hele nationen er ved at bryde sammen? 

Måske vi skal finde tilfredsheden frem i 2023?

Søren Søndergaard

Og kunne vi ikke forsøge at finde en overensstemmelse i, at når vi gerne vil bruge flere penge på alt fra offentligt ansattes lønninger, flere ansatte, bedre normeringer, færre elever i klasserne, hurtigere psykiatribehandling, billigere billetter i den kollektive transport, øgede forsvarsudgifter og hjælpe til flere flygtninge, end vi hjælper i dag, så skal de penge findes andre steder. 

Enten ved at spare noget andet væk, for eksempel en feriedag, eller ved at sætte skatten op. Men dét er der ikke mange, der vil, vel?

Måske vi skal finde tilfredsheden frem i 2023?

Thomas Helmig turde synge om lykke på sin solodebutplade helt tilbage i 1985. En kulkældersort tid med inflation i nærheden af den, vi har nu, men det anfægtede ikke den charmerende popsanger; »Sig nej til det triste, sig nej til det grå (...) Vend ryggen til kritikken, luk det positive ind (...) Så bliver der lykke, fed, fed lykke til alle.«

Måske skal vi droppe rutine-brokkerøveriet og i stedet tage den dybere samtale om, hvordan vi indsamler pengene og hvordan vi bruger dem? 

Fordelingen og prioriteringen kan utvivlsomt blive en del skarpere. Meget i Danmark kan blive bedre, og skal blive det. 

Men landet er ikke ved at brase sammen, og udfordringerne er oftere på business-class-niveau end nede i jordhulen.

Jeg kan ikke lade være med at bruge et billede fra en lærerig bog, ”Factfulness”, jeg har brugt før: Et hold norske lægestuderende er på besøg i Afrika. Med deres viden, indsigt og erfaring med de nyeste hjælpemidler i lægeverdenen, spørger de en lokal, autodidakt fødselshjælper, hvad hun allermest ønsker sig, der kan hjælpe hende i hendes gerning?

Svaret var … en lommelygte. Så hun kunne lyse på stierne, når hun i mørket gik fra landsby til landsby for at hjælpe fødende, så hun ikke faldt og brækkede et ben eller trådte på en slange og blev bidt. For så ville hun jo ikke nå frem til næste fødsel.

Vi har det godt i Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Søndergaard

Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti
journalist (DJH 1987)

0:000:00