Dårligt mentalt helbred og for meget kokain: Sådan er sundhedstilstanden i Danmark sammenlignet med resten af Europa

Vi har et velfungerende sundhedsvæsen, men vi drikker for meget og har det psykisk dårligt. Læs, hvordan Danmark klarer sig i OECD's kortlægning af europæernes sundhed.

OECD-rapporten tegner et billede af et velfungerende dansk sundhedsvæsen, mener sundhedsøkonom Marie Kruse, men især på forebyggelsesområdet er der politisk potentiale.
OECD-rapporten tegner et billede af et velfungerende dansk sundhedsvæsen, mener sundhedsøkonom Marie Kruse, men især på forebyggelsesområdet er der politisk potentiale.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Det danske sundhedsvæsen er udfordret.

Der mangler personale flere steder, og ventetiderne er stadig lange efter coronakrise og sygeplejekonflikt. 

Men hvordan klarer det danske sundhedsvæsen sig i et europæisk perspektiv? Og hvor sunde eller usunde er danskerne i forhold til vores europæiske naboer?

Det har OECD set nærmere på i den mere end 200 siders lange rapport 'Health at a Glance: Europe 2022, som blev offentliggjort for en uge siden.

Altinget har gennemgået rapporten med Marie Kruse, seniorforsker på Dansk Center for Sundhedsøkonomi ved SDU, og samlet de vigtigste resultater herunder.

Det kommer næppe som en overraskelse, at Danmark ligger i den høje ende på alkohol- og tobakforbrug.

Danske unge er europamestre i binge-drinking, som OECD definerer som mere end fem genstande ved samme lejlighed. De danske unge ryger også mere end EU-gennemsnittet.

En anden kedelig konklusion er, at 2,9 procent af danskerne mellem 18 og 34 år har taget kokain inden for et år. Det er kun overgået af seks EU-lande: Irland, Østrig, Kroatien, Frankrig, Spanien og Holland. 

Seniorforsker i sundhedsøkonomi Marie Kruse blev overrasket over danskernes høje forbrug af kokain.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00