Wammen og Lose prøver igen: Forhandlinger om sygehusenes økonomi genoptages onsdag

Regeringen og Danske Regioner gør endnu et forsøg på at lande en aftale om regionernes økonomi for 2022, efter en økonomiaftale med KL faldt på plads sent tirsdag.

Stephanie Lose (V) har udtrykt bekymring for resultatet af årets økonomiforhandlinger.
Stephanie Lose (V) har udtrykt bekymring for resultatet af årets økonomiforhandlinger.Foto: Erik Helms/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Regeringen og Danske Regioner mødes igen til økonomiforhandlinger onsdag eftermiddag.

Forhandlingerne har været sat på pause i en uges tid, da parterne var for langt fra hinanden til at indgå en aftale. 

Tirsdag sen aften indgik regeringen imidlertid en økonomiaftale med KL, og onsdag vil regionerne påny mødes med finansministeren.

Fakta

Økonomiaftaler 

Hvert år indgås en økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner. Her aftales rammerne for den regionale økonomi i det kommende år. KL indgår hvert år en tilsvarende aftale om kommunernes økonomi.

I år har KL og Danske Regioner desuden som noget nyt ønsket fælles forhandlinger for at kunne sætte rammerne for en sundhedsaftale, der blandt andet skal afklare, hvilke opgaver der fremover skal løses af kommunerne.

KL indgik tirsdag aften en økonomiaftale for 2022. Onsdag mødes Danske Regioner igen med regeringen for at forhandle om regionernes økonomi.

Halvdelen af behovet
Danske Regioner har krævet et løft på 2,1 milliarder kroner. Ud af det beløb skal knap halvdelen gå til øgede sundhedsudgifter på grund af et stigende antal ældre.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har understreget, at regeringen vil kompensere for den ekstraregning, der skyldes demografien. Men det dækker kun halvdelen af behovet, ifølge regionsformand Stephanie Lose (V):

"Det er slet ikke nok at give til demografien. Hvis ikke der kommer noget derudover, er det i virkeligheden med til at underminere løftet om at dække demografien. For vi har en række bundne opgaver i form af nye behandlingtilbud, ny teknologi og dyr medicin, som vi ikke bare kan undlade at betale regningen for," har Lose sagt til Altinget.

Udover 2,1 milliarder kroner ekstra til drift har Danske Regioner krævet investeringer i anlæg på knap 6 milliarder kroner. Beløbet skal blandt andet gå til renovering af ældre sygehusbyggeri samt indkøb af diagnostisk udstyr og it-systemer.

I økonomiaftalen mellem regeringen og KL er aftalt, at kommunernes serviceramme samlet set bliver forøget med 1,4 milliarder kroner næste år. Det er en marginal ekstrabevilling på 150 millioner kroner udover det beløb, parterne var enige om at afsætte til demografien.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00