Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen: Kaare Dybvad er på en farlig politisk kurs i arbejdstidsfejden

Med Kaare Dybvad Bek i spidsen står Socialdemokratiet og danskerne på hver sin side, når det kommer til spørgsmålet om at arbejde mindre. Det er en farlig politisk kamp, hvor begge fløje i Folketinget har bedre alternativer, skriver Poul Madsen. 

Jeg tror ganske enkelt, at Dybvad og Socialdemokraterne forregner sig. Jeg tror, utroligt mange mennesker drømmer om at arbejde mindre og ikke mere. Og drømme er bedre end trusler, skriver Poul Madsen.<br>
Jeg tror ganske enkelt, at Dybvad og Socialdemokraterne forregner sig. Jeg tror, utroligt mange mennesker drømmer om at arbejde mindre og ikke mere. Og drømme er bedre end trusler, skriver Poul Madsen.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så er Socialdemokraterne på banen igen. Et fast tema hen over efteråret har været, at vores arbejdsmoral er i forfald, og nu giver en af partiets store ideologer Kaare Dybvad Bek den lige en ekstra tand i en ny bog.

Udlændinge- og integrationsminister Dybvad Bek kalder bogen ’Arbejdets land’, en titel som i mine ører emmer af forstokket fortid og også er det, ud fra de interviews om bogen, jeg har læst.

Jeg og andre, der gerne vil arbejde mindre, må nemlig forstå, at vi ganske enkelt er ’en trussel mod vores børn og velfærdssamfundet’.

Det var ellers ikke så lidt. Men vi er skam værre endnu, ifølge Kaare Dybvad Bek. Til Jyllands-Posten siger han, at vi også bidrager til en ’ydmygelse’ af alle, der passer deres arbejde, som de skal og ser skævt til de forældre, der ’henter børnene i daginstitutionen fem minutter i fem.’

Jeg synes, det er helt fair, at Socialdemokratiet kun mener, der er én vej til et lykkeligt liv, nemlig gennem et fuldtidsjob.

Både til højre og venstre for Socialdemokratiet står nogen klar med et bedre tilbud, end at alle skal tvinges til fuld arbejdstid

Poul Madsen

Men det, jeg ikke kan holde ud, er, at hvis vi ikke råber halleluja og marcherer i socialdemokratisk takt, så bliver vi udskammet.

Folk der prioriterer familien før arbejdet er ikke dårlige mennesker uden moral. Jeg savner simpelthen format i måden at argumentere på.

Jeg fortæller gerne, hvorfor det er fedt for mig at skrue ned for arbejdstiden. Hvorfor fortæller socialdemokraterne ikke om det fantastiske ved at arbejde mere? Kan det skyldes, at de inderst inde godt ved, at der ikke er nogen særligt gode argumenter for, hvorfor 37 timer er federe end 30 timer?

Politisk set er kampen mod arbejdstidsforræderne også farlig for Socialdemokraterne.

’Arbejde er ikke en ret, men en pligt’, siger Kaare Dybvad Bek, og så langt har han de fleste med sig. Vi ved godt, vi har pligt til at kunne forsørge os selv og vores familie, og selvom 26 procent af vi danskere, ifølge Eurostat, arbejder på nedsat tid, så er det stadig langt de fleste, der arbejder fuld tid. Derfor er den socialdemokratiske kalkule uden tvivl: Vi har langt de fleste med os, og hvis vi mistænkeliggør det mindretal, der vil arbejde på deltid, så vinder vi stemmer på det.

Læs også

Men der hvor kampen bliver politisk farlig er, at både til højre og venstre for Socialdemokratiet står nogen klar med et bedre tilbud, end at alle skal tvinges til fuld arbejdstid.

Til højre handler det om ideologi. Da Mette Frederiksen til Socialdemokraternes årsmøde i Aalborg støvede et Stauning-citat af ’Uvirksomhed og dovenskab er menneskets fjender’, blev det selv for meget for regeringspartneren Venstre. Finansordfører Torsten Schack Petersen for i flint:

’For mig, der har et liberalt udgangspunkt, er der ikke nogen, der har en pligt til at arbejde for staten. Beslutningen om, hvor meget man vælger at arbejde, det er og bliver det enkelte menneskes og den enkelte families’.

Til venstre handler det om at indrette samfundet på en mindre materialistisk måde. Maj My fra Ærø er med sit manifest om hjemmeskoling og et liv i større balance blevet en ny ledestjerne.

Men meget mere håndgribeligt kan man bare studere meningsmålingerne. SF stormer frem, mens Socialdemokratiet styrtbløder. Ved valget for et år siden var S mere end tre gange så stort som SF.

Jeg tror, utroligt mange mennesker drømmer om at arbejde mindre og ikke mere. Og drømme er bedre end trusler

Poul Madsen

Den seneste Voxmetermåling viser 22,3 procent til S – 13,7 procent til SF. Det store skred handler naturligvis ikke kun om kampen om arbejdstiden, men jeg er ikke i tvivl om, at det spiller ind. Symbolet er regeringens upopulære og demonstrative afskaffelse af Store Bededag.

For i grænselandet mellem S og SF står en helt masse børnefamilier, som savner tid og gerne vil konvertere flere penge til, at de kan være mere sammen med familien. Så de køber ikke Socialdemokraternes stenhårde moralprædiken.

Dertil kommer, at vi nu i et halvt år har hørt om, at milliarderne vælter ind i statskassen. Råderummet er eksploderet og lige om lidt vil vi alle opleve skattelettelser. Hvorfor skulle skattelettelserne konverteres til mere arbejde? Det er da dybt ulogisk. Får vi flere penge mellem hænderne, vil mange af os arbejde mindre.

Oveni kommer så, at sangen om, at vores arbejdstid de sidste 20 år har været støt faldende, er forkert. Rockwool Fonden udgav i september en rapport, der fortæller, at lønmodtagernes arbejdstid ikke har været væsentligt faldende de seneste 15 år. Grunden til, at nogle undersøgelser viser noget andet, hænger ifølge Rockwool Fonden sammen med, hvordan selvstændige opgør deres arbejdstid.

Jeg tror ganske enkelt, at Dybvad og Socialdemokraterne forregner sig. Jeg tror, utroligt mange mennesker drømmer om at arbejde mindre og ikke mere. Og drømme er bedre end trusler.

Vi har pengene til, at vi kan indrette et velfærdssamfund, der kan rumme flere måder at leve sit liv på end blot at fortsætte i det socialdemokratiske hamsterhjul, og hvor ville det være befriende, hvis socialdemokraterne droppede truslerne og i stedet aktivt deltog i en diskussion af, hvordan vi bedre kan opnå work/life balance.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00