Debat

DI: Bæredygtigt byggeri kan bidrage væsentligt til klimamålsætningen

DEBAT: Regeringens strategi for bæredygtigt byggeri er et skridt på vejen, men udspillet halter ved, at det ikke sætter konkrete mål for indsatserne, skriver Torben Liborius.

Regeringen vil først stille krav til nybyggeri fra 2027. Men der er brug for hurtigere handling, hvis vi skal nå målet om 70 procent i 2030, skriver Torben Liborius.
Regeringen vil først stille krav til nybyggeri fra 2027. Men der er brug for hurtigere handling, hvis vi skal nå målet om 70 procent i 2030, skriver Torben Liborius.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Liborius
Underdirektør, Dansk Industri

Byggeriets potentiale i forhold til CO2-reduktion skal aktiveres, hvis regeringens ambitiøse mål om at reducere drivhusgasudledningen med 70 procent i 2030 skal realiseres.

Derfor er det godt, at boligminister Kaare Dybvad Bek (S) kort før jul lancerede regeringens udspil til en strategi for bæredygtigt byggeri.

Strategien har 21 punkter, som tilsammen illustrerer byggeriets vigtige rolle i den grønne omstilling, og de fem indsatsområder indeholder det rigtige.

Der er behov for, at byggelovgivningen i større udstrækning kommer til også at omhandle de byggematerialer, der bliver genanvendt og genbrugt

Torben Liborius
Underdirektør, Dansk Industri

Ministeren fremhævede ved lanceringen, at bæredygtighed handler om mere end at reducere CO2-udslippet – det handler også om at bruge færre ressourcer. I Dansk Industri er vi meget enige.

Krav i tæt samspil
Bæredygtigt byggeri handler både om at reducere CO2-udledningen, energiforbruget og forbruget af naturressourcer. Navnlig på de to sidste områder er byggeriet godt på vej takket være konkrete mål.

Derfor er det skuffende, at udspillet halter ved, at det ikke sætter konkrete mål for indsatserne. Heller ikke på de områder, hvor branchen er klar til det.

Særligt med hensyn til det, som alle taler om: Nemlig reduktionen af CO2-udledningen. Det er ærgerligt, at regeringen først vil stille krav til nybyggeri fra 2027. Der er brug for hurtigere handling, hvis vi skal nå 70 procentmålsætningen i 2030.

Det er vores vurdering, at det er muligt at sætte delmål på kortere sigt. Vi anbefaler, at man ikke går i venteposition, men faktisk bruger de værktøjer, der allerede er til rådighed.

Byggeri med lang levetid
Det er nødvendigt, at vi accelererer både udviklingen og brugen af livscyklusanalyser (LCA), totaløkonomiske beregninger (LCC) og miljøvaredeklarationer (EPD), således at de er egnede til vurdering af bygningens klimaaftryk, og dokumentationen kommer på plads. Det er positivt, at udspillet til strategien fra regeringen indeholder dette, men også her skal tempoet op. 

Der er afsat 30 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til renovering i den almene boligsektor. Hvorfor ikke stille krav om brug af LCA- og LCC-værktøjer samt EPD'er ved renoveringsprojekterne?

Så bliver der udarbejdet klimadokumentation, som branchen kan tage ved lære af, og de indsamlede data kan bidrage til at danne grundlaget for fastsættelse af delmål før 2027. 

De offentlige bygherrer kunne også allerede nu, som en del af deres offentlige indkøb, efterspørge flere bæredygtige løsninger og blandt andet kræve, at de anvendte byggevarer har en miljøvaredeklaration, – for eksempel en EPD.

Et konkurrenceparameter
At gøre EPD'erne til et konkurrenceparamenter – som vi kender det fra markeder udenfor Danmark – vil forhåbentlig også hjælpe til med at reducere det prisfokus, der ellers traditionelt er en udfordring i byggeriet. 

Også når det gælder det langsigtede mål om at være CO2-neutral i 2050, spiller byggeriet en vigtig rolle. Byggeri har en lang levetid.

Husk på, at 80 procent af de bygninger, der står i 2050, allerede er bygget. Derfor er det vigtigt, at udregningen af en bygnings levetid er så realistisk som overhovedet muligt – nogle materialer har meget lang levetid.

Det betyder, at meget er vundet ved at design og udførelse er holdbart, og at genanvendelsen er tænkt ind fra starten, når der udvikles LCA og regnes LCC. Derfor skal cirkulær økonomi stimuleres.

Læs også

Genbrug af materialer
Strategien forholder desuden til spild på byggepladsen samt problemerne med fejl og mangler. Det er vigtigt med en målrettet indsats, da en klimarigtig forvaltning af ressourcerne på byggepladsen har stor betydning.

Både i projekterings- og udførelsesfasen skal ressourcerne forvaltes klogt, så spild og svind i videst muligt omfang bliver undgået.

Det er en omfattende opgave, som blandt andet kræver en del justeringer af normer og standarder, ændret adfærd under byggeriet og øget brug af eldrevne maskiner. Det vil dog have afgørende betydning for reduktion af CO2-udledningen i byggeriet. 

Helt fraværende i strategien er dog, at reglerne om genbrugte materialer og håndteringen af affald også spiller en afgørende rolle for at udnytte potentialet for mere genbrug.

Der er behov for, at byggelovgivningen i større udstrækning kommer til også at omhandle de byggematerialer, der bliver genanvendt og genbrugt.

Allerede i dag kan en lang række standarder håndtere genbrugsmaterialer, men der er også mangler. Vi skal bruge den systematik, som er i normsystemet i dag med national byggelovgivning: Eurocodes, produktstandarder, CE-mærkning og byggevareforordningen samt standarder for materialeprøvning. Men der er behov for, at hullerne i det eksisterende system fyldes ud for genanvendte materialer. 

I DI Dansk Byggeri og DI Byg når vi derfor til konklusionen om, at strategien er godt begyndt, men kun halvt fuldendt.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan fremskynder vi CO2-loftet i byggeriet?

Regeringen har fået kritik for at ville indføre et loft for CO2-udledning i byggeriet fra 2027, som er seks år senere, end hvad Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg har anbefalet.

Støttepartierne SF og Enhedslisten kalder det "hovedløst" og "ærgerligt" at vente til 2027, mens Venstre beskriver det som "bekymrende".

Målet for 2027 indgår i regeringens nye udspil til en ny strategi for bæredygtigt byggeri med 21 initiativer fordelt på fem indsatsområder.

"For regeringen handler bæredygtigt byggeri om at tænke i helheder, hvor ny regulering kommer til at understøtte innovative løsninger i sektoren, godt håndværk, smidige processer og mindre ressourceforbrug i byggeriet," har boligminister Kaare Dybvad Bek (S) udtalt.

Altinget giver ordet til politikere og interessenter, som i en temadebat vil levere indspark til, hvordan de vil have fremskyndet CO2-loftet i byggeriet.

Har vi overhovedet mulighed for at indføre CO2-loftet før 2027? Hvilke værktøjer har vi i så fald til at minimere CO2 i byggeriet? Og må vi acceptere en dårligere model i en periode, hvis vi vælger at indføre loftet tidligere end i 2027?

Her er deltagerne:

  • Camilla Damsø Pedersen, seniorkonsulent, Concito
  • Dorthe Mathiesen, chef, Dansk Beton
  • Harpa Birgisdottir, seniorforsker og forskningsgruppeleder for bygningers bæredygtighed, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
  • Heidi Bank (V), boligordfører og medlem af Folketinget
  • Kaare Dybvad Bek (S), boligminister og medlem af Folketinget
  • Lars Køhler, byggeri-, energi- og klimarådgiver, Rådet for Grøn Omstilling 
  • Magnus Dalsgaard Smith, medlem, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars Unge Advisory Board
  • Mantijn van Leeuwen, direktør, Nibe i Holland
  • Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre
  • Signe Munk (SF), klimaordfører og medlem af Folketinget
  • Søren Egge Rasmussen (EL), boligordfører og medlem af Folketinget
  • Søren Pedersen, sektionsleder for energi, indeklima og bæredygtighed, Cowi
  • Torben Liborius, underdirektør, DI Dansk Byggeri.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Liborius

Chef for dansk infrastruktur, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00