Debat

Forsikring & Pension: Der er brug for klimatilpasning, men forsikringen skal ikke betale

SF vil have en klimatilpasningslov, og der er helt klart brug for flere klimatilpasningstiltag og et stærkere og skarpere nationalt fokus på klimatilpasning. Men finansieringen bør ske over skatten ikke via en afgift på forsikringer, skriver Pia Holm Steffensen.

SF’s forslag om at identificere de mest udsatte
boligområder og sætte ind dér, er en fin idé. I samme retning har vi foreslået,
at forsikringsselskabernes skadedata skal kunne deles og bruges til at målrette
indsatserne, skriver Pia Holm Steffensen. 
SF’s forslag om at identificere de mest udsatte boligområder og sætte ind dér, er en fin idé. I samme retning har vi foreslået, at forsikringsselskabernes skadedata skal kunne deles og bruges til at målrette indsatserne, skriver Pia Holm Steffensen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Pia Holm Steffensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

SF’s boligordfører, Halime Oguz, argumenterer i et indlæg for en klimatilpasningslov, som skal binde regeringen til en ambitiøs klimatilpasningsplan, og at klimasikringsaktiviteter skal finansieres via en afgift på forsikringer – som en udvidelse af den nuværende stormflodsafgift på brandforsikringer.

Vi er meget enige i, at der er brug for flere klimatilpasningstiltag, end vi har i dag, og et meget stærkere og skarpere nationalt fokus. I dag er klimatilpasning i høj grad overladt til kommuner og grundejere.  Men vandet fra skybrud og stormfloder flyder på tværs af kommunegrænser og byer. Derfor er der behov for, at både planlægning og finansiering også sker på et nationalt niveau.

En national plan

Sommerens voldsomme tilfælde med ekstremt vejr og den seneste rapport fra FN’s klimapanel understreger, at hurtig og effektiv handling er nødvendig.

Det er mest solidarisk, at finansieringen sker via skatten, hvor alle danskere – borgere såvel som virksomheder – bidrager

Pia Holm Steffensen
Underdirektør i Forsikring & Pension

SF’s forslag om at identificere de mest udsatte boligområder og sætte ind dér, er en fin idé. I samme retning har vi foreslået, at forsikringsselskabernes skadedata skal kunne deles og bruges til at målrette indsatserne. Det er vi i dialog med Erhvervsministeriet om. Der er nemlig brug for lovgivning, der understøtter mulighederne for at vidensdele om klimatilpasning.

I F&P har vi derudover foreslået, at regeringen og Folketinget skal få sat turbo på at få skabt en national og prioriteret klimatilpasningsplan – samt at der afsættes penge på finansloven til en klimatilpasningsfond for at sikre finansiering på tværs af kommunerne.

Vil ikke være skatteopkræver i privat regi

Modsat SF mener vi, at de nuværende klimatilpasningsindsatser skal støttes af en klimatilpasningsfond, som skal bidrage til finansiering af større tværkommunale klimatilpasningsprojekter. Hertil bør der afsættes penge på finansloven. Klimatilpasningsfonden skal være et supplement til de nuværende aktiviteter.

SF’s forslag om, at klimasikringsaktiviteter skal finansieres via en afgift på forsikringer, er vi ikke glade for. Vi siger nej tak til invitationen til at fungere som skatteopkræver i privat regi. Forsikringer og forsikringspriser bliver ikke mere gennemskuelige, ved at der lægges endnu flere udgifter og afgifter oveni. I virkeligheden er der jo tale om en skjult skat.

Vi siger nej tak til invitationen til at fungere som skatteopkræver i privat regi

Pia Holm Steffensen
Underdirektør i Forsikring & Pension

Det er mest solidarisk, at finansieringen sker via skatten, hvor alle danskere – borgere såvel som virksomheder – bidrager.

Forsikringsselskaberne og vores kunder kommer til at betale en stor del af regningen, hvis ikke der bliver handlet i tide. Derfor har vi en naturlig interesse i at være med til at definere og målrette klimatilpasningerne, og vi bidrager meget gerne.

Forsikringsselskaberne kan for eksempel levere skadedata tilbage i tiden, så man præcist kan se, hvor skaderne plejer at ske, og dermed hvilke indsatser der vil have den største effekt i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Halime Oguz

cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)

0:000:00