Debat

Borgmester efterspørger national klimasikring: Borgernes hjem står for skud

Når stormen rammer, kan det gå hårdt ud over de danske kystområder. Vi har brug for en national klimasikring, der kan sikre et trygt og dynamisk boligmarked – også i vandkantsdanmark, skriver Holger Schou Rasmussen (S).

Vi har brug for at nytænke, hvordan vi i fællesskab kan tilrettelægge, understøtte og især finansiere en
effektiv klimasikring i landets risikoområder, skriver Holger Schou
Rasmussen (S).
Vi har brug for at nytænke, hvordan vi i fællesskab kan tilrettelægge, understøtte og især finansiere en effektiv klimasikring i landets risikoområder, skriver Holger Schou Rasmussen (S).Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Holger Schou Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med kig til vandet. Gåafstand til stranden. Eller panoramaudsigt over fjorden.

Sådan har man i mange år præsenteret herlighedsværdien ved at bo ved vandet. Ikke mindst i ejendomsmarkedets boligannoncer, hvor billeder af havudsigt, havn eller strand længe har været garanti for et godt salg til en pris, der er omvendt proportional med antallet af meter til vandkanten. Men sådan bliver det næppe ved.

For vores klima forandrer sig, og selvom vi i de danske landområder ofte kan prale af en fantastisk kyst, kan selvsamme vandlinje også true med at rive gulvtæppet væk under os alle og koste både kommune og boligejere dyrt.

Selv en mindre stormflod kan let give alvorlige skader, klimasikring er ofte en kompliceret affære, og skulle man få lyst til at sælge – og nogen vil købe – er det langt fra sikkert, at banker og finansieringsselskaber har lyst til at lege med.

Rammer skævt

På Lolland er, ikke mindst Nakskov by, i fare for at blive ramt.

Allerede i 2011 blev Nakskov udpeget af EU som et af 13 risikoområder i landet. Formentlig er Nakskov den by i Danmark, der har den største akutte risiko for at blive oversvømmet.

Temadebat

Hvad gør vi ved klimaforandringernes konsekvenser for boligmarkedet?
Klimaforandringerne rammer nu boligmarkedet, hvor boliger i områder med risiko for oversvømmelser sælges seks procent lavere end boliger, der ligger i sikker afstand fra vandet.

Eksperter, som Mandag Morgen har talt med, er ikke i tvivl. I takt med at klimaforandringerne fører til flere og større oversvømmelser og stormfloder, stiger risikoen for økonomiske tab for boligejere, forsikringsselskaber og banker.

Beregningerne fra Nationalbanken viser, at det især er på Amager, Lolland-Falster, ved Køge Bugt og visse steder på den nordfynske samt vest- og nordjyske kyst, at bankerne har store andele af deres pant bundet i oversvømmelsesudsatte boliger.

Altinget By og Bolig giver ordet til eksperter, interesseorganisationer og politikere, som i en temadebat kommer ind på, hvad de vil gøre ved de problemer, som klimaforandringerne betyder for boligmarkedet.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I både 2017 og 2018 var det tæt på – så vi ved, at det haster – men en optimal stormflodssikring koster op mod 200 millioner kroner, og som det er nu, er der kun kommune og boligejere til at betale.

Det er en voldsom udgift, der rammer skævt og som gør det noget nær umuligt at nå i mål. Ikke bare hos os, men også på landsplan. Der er derfor behov for at se på problemet i et større og nationalt perspektiv.

Det bør være et fælles ansvar at sikre vores land og de danske kyster mod verdenssamfundets klimaforandringer. Ikke en lokal opgave alene.

Vi har derfor brug for at nytænke den samlede indsats og vurdere, hvordan vi som samfund og i fællesskab kan tilrettelægge, understøtte og især finansiere en effektiv klimasikring i de danske risikoområder generelt.

Høj pris

Et andet perspektiv, der bør ses på, er vores retningslinjer for at bygge nyt.

For i København og en række andre større danske byer er et væld af store lejlighedskomplekser og nye kontorpalæer i de seneste år lystigt skudt op på kanten af det lokale havnebassin med noget nær fri adgang til fodbad fra den nærmeste kontorstol. Ikke just det bedste valg. Eller det klogeste.

Vi ved, at det let kan få store konsekvenser, når man bygger på grunde, som man ikke bør bygge på, og den ihærdige byggelyst i vandkanten kan på sigt komme til at koste det danske samfund dyrt.

Den form for armbevægelser har man måske plads til andre steder. Især hvis det primært går ud over kontorbygninger, hvor de ansatte har en tør bolig at vende hjem til. Men i en by som Nakskov er det hverken kontorer eller sommerhuse, som vil stå for skud, men borgernes hjem.

De har ikke et andet sted at køre hen, og man er derfor nødt til at se problemet i en større kontekst – en oversvømmelse af Nakskov vil ikke blot få store økonomiske konsekvenser, det vil også koste på den menneskelige konto.

En pris, der kan være særdeles høj – og et samfundsmæssigt perspektiv, der i øjeblikket hverken er fokus på eller mulighed for at værdiansætte.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger Schou Rasmussen

Borgmester (S), Lolland Kommune, formand, Femern Belt Development
lærer (Vordingborg Statsseminarium 1992)

0:000:00