Debat

Konstruktørforeningen: Alt nybyggeri bør kunne skilles ad og genanvendes

Kommunernes efterslæb på vedligehold af ejendomme koster på den grønne konto. Der bør sættes flere penge af til renovering og stilles større krav til nybyggeri, skriver Kirsten Nielsen.

Ikke kun offentligt byggeri, men alt nybyggeri bør projekteres, så det kan skilles ad, og materialerne kan genbruges i størst muligt omfang i andet byggeri, skriver Kirsten Nielsen.
Ikke kun offentligt byggeri, men alt nybyggeri bør projekteres, så det kan skilles ad, og materialerne kan genbruges i størst muligt omfang i andet byggeri, skriver Kirsten Nielsen.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Kirsten Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Allerede i 2008 viste en rapport fra COWI, at kommunerne var langt bagefter med at renovere de kommunale bygninger – især skoler. Det problem er ikke blevet mindre i dag.

Temadebat

Skal kommunerne gøre mere for at nedbringe bygningsmassens klimapåvirkning?

30 procent af Danmarks CO2-udledninger stammer fra bygninger, men spørgsmålet er, om det er kommunernes job at gøre mere for at nedbringe denne CO2-udledning?

Altinget By og Bolig åbner derfor for en temadebat, hvor vi stiller en række af sektorens aktører netop det spørgsmål.

Om temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected].
 

Jeg anerkender, at anlægsloftet sætter grænser for kommunernes aktiviteter inden for bygge og anlæg, og at kommunerne fattes penge.

Men det kort kan vi ikke blive ved at trække. For klimaforandringerne banker hårdt på døren og kalder på nye måder at håndtere vores ressource- og energiforbrug på.

Kommunerne har et kæmpe potentiale for at gå i front med den grønne omstilling, fordi de ejer og drifter så mange bygninger.

Men alt for ofte bliver bygninger revet ned, fordi renoveringsopgaven ikke kan svare sig.

Derfor må vi gentænke, hvordan det kan blive mere interessant for kommunerne at vedligeholde deres bygninger, rive mindre ned og bygge mindst muligt nyt.

Vedligehold skal være det nye sort

Kommunerne bør fremover have et langt større fokus på at vedligeholde, renovere og transformere deres bygninger.

Når bygninger ikke bliver vedligeholdt, sker der flere ting.

For det første bliver det kun dyrere at renovere bygningerne, fordi deres bygningsmæssige tilstand bliver dårligere.

Når taget er utæt, regner det ind, hvilket ødelægger konstruktionerne og i værste fald skaber det skimmelsvamp, hvilket kun gør renoveringen endnu mere omkostningsfuld. Og i mange tilfælde rives bygningen ned.

Det fik en skole i Hillerød at mærke, da man vurderede, at det alene ville koste 200 millioner kroner at fjerne svamp og PCB. Årsag: Manglende vedligeholdelse og tidligere uhensigtsmæssigt valg af materialer.

Læs også

Et ikke vedligeholdt byggeri bruger typisk også mere energi. Når vinduerne er utætte, er det sværere at varme lokalerne op – og så skruer vi op for radiatorerne og spilder en masse energi.

Hvis et byggeri ikke vedligeholdes, mister det mere og mere værdi – for til sidst at blive værdiløs og muligvis revet ned.

Alt i alt er det en meget kortsigtet strategi at undlade at vedligeholde sine bygninger. En strategi som på den lange bane er dyr – også med hensyn til materialeforbrug og CO2-udledning.

Nedrivning skal være sidste udvej

I lyset af at det mest bæredygtige byggeri er det, vi ikke bygger, skal det være sværere at rive byggeri ned. I dag er det alt for nemt at få en nedrivningstilladelse.

Hvis nedrivning er nødvendigt, skal der være krav om, at flest mulige materialer bliver genbrugt, uden at de ændres til genanvendelse

Kirsten Nielsen
Formand, Konstruktørforeningen

Nedrivning genererer affald. Og når affaldet kommer fra et dårligt vedligeholdt byggeri, er det langt fra alle materialer, der er genanvendelige.

Jeg synes, at der skal opstilles kriterier for, hvornår der kan gives en nedrivningstilladelse.

Er der tale om et byggeri af god kvalitet, der kan transformeres til de mest gængse formål – for eksempel til en bolig, institution eller et erhverv – må nedrivning ikke være en mulighed.

Hvis nedrivning er nødvendigt, skal der være krav om, at flest mulige materialer bliver genbrugt, uden at de ændres til genanvendelse.

Nybyggeri bør begrænses

Når et byggeri bliver revet ned, skal der typisk bygges nyt. Det kan vi ikke gøre uden at bruge nye ressourcer.

Dette er uhensigtsmæssigt set i lyset af en mangel på naturligt forekommende ressourcer - ikke kun i Danmark, men over hele kloden.

Hvis vi skal bygge nyt, skal vi fokusere på konstruktionsprincipper, der gør, at bygninger kan skilles ad

Kirsten Nielsen
Formand, Konstruktørforeningen

I Danmark havde vi allerede i marts forbrugt de ressourcer, vi burde have forbrugt i år ud fra vores indbyggertal.

Derfor skal vi undgå at bruge flere ressourcer, end det er bydende nødvendigt. Og vi bruger væsentligt færre materialer ved at vedligeholde frem for at bygge nyt.

Hvis vi skal bygge nyt, skal vi fokusere på konstruktionsprincipper, der gør, at bygninger kan skilles ad og bæredygtige materialer.

Derfor bør ikke kun offentligt byggeri, men alt nybyggeri projekteres, så det kan skilles ad, og materialerne kan genbruges i størst muligt omfang i andet byggeri.

Og samtidig skal der også et større fokus på brug af biogene byggematerialer.  

Strategi og viden er central

Udover at motivere kommunerne til at vedligeholde mere og bygge mindre nyt er det afgørende, at hver kommune har en strategi og plan for vedligehold, samtidig med at man har den nødvendige viden og de rette kompetencer til at træffe beslutninger på et kvalificeret grundlag.

Det handler blandt andet om at vide, hvilken stand bygningen er i og kunne gennemskue, hvor man skal sætte ind, samt have kendskab til byggeskik, materialer og byggeteknik.  

Der er ingen lette løsninger, men den grønne omstilling i byggeriet skriger på nytænkning og handling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Nielsen

Formand, Konstruktørforeningen
Bygningskonstruktør

0:000:00