Debat

Danske Byggecentre: Kommunal klimahandling kræver mere fleksibel lovgivning

Kommunerne har evnen til at skubbe for forandring i hele byggebranchen ved at stille krav til energieffektiviseringer og materialer. Men det er afgørende, at lovgivningen ikke spænder ben, skriver Palle Thomsen.

At stille krav til materialer er et stort skridt i den rigtige retning, men en lige så væsentlig faktor er bygningers energieffektivitet, skriver Palle Thomsen.
At stille krav til materialer er et stort skridt i den rigtige retning, men en lige så væsentlig faktor er bygningers energieffektivitet, skriver Palle Thomsen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Palle Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danske Byggecentre henstiller vi til, at kommunerne påtager sig en langt mere aktiv rolle i at reducere byggeriets CO2-udledning til gavn for klimaet, borgere og kommunekassen.

Temadebat

Skal kommunerne gøre mere for at nedbringe bygningsmassens klimapåvirkning?

30 procent af Danmarks CO2-udledninger stammer fra bygninger, men spørgsmålet er, om det er kommunernes job at gøre mere for at nedbringe denne CO2-udledning?

Altinget By og Bolig åbner derfor for en temadebat, hvor vi stiller en række af sektorens aktører netop det spørgsmål.

Om temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected].
 

Der er dog også behov for at adressere eventuelle barrierer, herunder eksisterende lovgivning som planloven.

Vi opfordrer til lempelser af disse hindringer for at give kommunerne større handlefrihed og incitament til at implementere mere bæredygtige løsninger.

Klimarådet argumenterer for, at kommunerne bør indtage en mere proaktiv rolle ved at stille krav til materialer anvendt i nybyggeri.

Det er vi enige i, men der bør også lægges større vægt på en anden dimension af bæredygtighed, nemlig energieffektiviseringer.

Lavere omkostninger

At stille krav til materialer er et stort skridt i den rigtige retning, men en lige så væsentlig faktor er bygningers energieffektivitet.

Kommunerne bør ikke blot fokusere på hvilke materialer, der anvendes, men også på hvordan bygningerne forbruger energi.

Ved at implementere strengere standarder for energieffektivitet kan kommunerne markant nedbringe bygningers klimapåvirkning over hele deres levetid.

Energieffektiviseringer vil desuden have en positiv økonomisk konsekvens på lang sigt, fordi det mindsker energiomkostningerne for bygningerne.

Læs også

Bedre beslutningstagning

Samtidig bør kommunerne vedtage en totaløkonomisk tilgang, der strækker sig længere end de umiddelbare omkostninger ved byggeprojekter.

En omfattende økonomisk analyse skal ikke kun omfatte de første investeringer, men også drifts- og vedligeholdelsesomkostninger samt potentielle fremtidige besparelser.

Det vil skabe et overblik over bygningens levetid og muliggør bedre beslutningstagning med hensyn til bæredygtighed og økonomi.

Kommunerne har en unik position til at påtage sig lederskabet i den grønne omstilling af byggeriet. Ved at gå forrest kan de skubbe for forandring i hele byggebranchen.

Hvis planloven eller anden lovgivning står i vejen, opfordrer vi til lempelser for at skabe rum for innovation og bæredygtige initiativer

Palle Thomsen
Adm. direktør, Danske Byggecentre

Samtidig er det afgørende, at de valgte løsninger ikke tømmer kommunekasserne af hensyn til den lokale opbakning.

En investering i bæredygtigt byggeri skal ses som en langsigtet strategi, der ikke kun gavner miljøet, men også skaber økonomisk bæredygtighed.

Udfordringerne er tydelige, men potentialet er enormt. Kommunerne kan ved at prioritere energieffektiviseringer og CO2-venlige materialer ikke kun imødegå klimakrisen, men også skabe et mere bæredygtigt og økonomisk stabilt lokalsamfund.

Det er på tide, at vi anerkender vigtigheden af kommunernes og det offentliges rolle som drivkraft for positive forandringer i byggebranchen.

Det er vigtigt at understrege, at en aktiv indsats fra kommunerne kræver fleksibilitet i lovgivningen.

Hvis planloven eller anden lovgivning står i vejen, opfordrer vi til lempelser for at skabe rum for innovation og bæredygtige initiativer.

Investering i grøn omstilling er ikke kun en moralsk pligt, men også en nødvendighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Thomsen

Adm. direktør, Danske Byggecentre
m.sc. i økonomi (Handelshøjskolen, Århus, 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024