Debat

Landdistrikternes Fællesråd: Den kommende regering skal prioritere en 2030-plan for landdistrikterne

Vi er midt i en krisetid. Den barske lære fra finanskrisen er, at kriser kradser hårdest på landet. Derfor bør en ny regering som noget af det første formulere en visionær og ambitiøs 2030-plan for udviklingen i landdistrikterne, skriver Steffen Damsgaard og Marcel Meijer.

Vi risikerer, at det
nuværende sammensurium af kriser spænder ben for en positiv udvikling på
landet, hvis der ikke kommer politisk handling
Vi risikerer, at det nuværende sammensurium af kriser spænder ben for en positiv udvikling på landet, hvis der ikke kommer politisk handlingFoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Steffen Damsgaard
Marcel Meijer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flere parallelle kriser hvirvler rundt om os. Energipriser på himmelflugt, stigende inflation og krig på det europæiske kontinent. Det har været en lang valgkamp, hvor kriserne har dannet bagtæppe for mange af de politiske diskussioner.

Forhåbentlig vil en ny regering snart finde sig til rette på Slotsholmen, for vi har i den grad brug for ansvarlige politikere, der trækker i arbejdstøjet og navigerer samfundet helskindet gennem stormen.

Temadebat

Hvad er det første, en ny regering bør kigge på efter folketingsvalget? 
Folketingsvalget 2022 er overstået, og en ny regering er på vej. Men hvad burde være i toppen af politikernes prioriteringsliste, når den nye regering indtager Christiansborg? 

Det sætter vi i en kommende temadebat på Altinget By og Bolig fokus på, når vi spørger en række aktører:

Hvilket by- og/eller boligpolitisk område bør være noget af det første, som en ny regering giver sig i kast med? Hvad er der konkret brug for på det område, og hvad skal der til, for at man når målet? 

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected]
 

Selvom os i landdistrikterne er svære at blæse omkuld, så er de parallelle kriser så alvorlige og så voldsomme, at der er behov for politisk handling, hvis det også i fremtiden skal være muligt at bo, leve og arbejde i hele Danmark.

Skævvridningen er nemlig allerede begyndt. For nylig viste tal fra Danmarks Statistik for Dansk Erhverv, at beskæftigelsen er faldet i 29 ud af 98 kommuner i andet kvartal af 2022. Den underliggende historie bag de tal er, at det er beskæftigelsen i yderkommunerne, der er hårdest ramt.

Ligesom det er i landdistrikterne, vi finder de fleste naturgasfyr og et utilstrækkeligt fjernvarmenet. Resultatet er, at borgere i mange landsbyer står med elregninger, som de simpelthen ikke kan betale, ligesom flere dagligvarebutikker er lukningstruede. Det kalder på akut politisk handling, der skal følges af langsigtede visioner.

Brug for konkrete mål for landdistrikterne
Derfor skal den kommende regering snarest muligt formulere en 2030-plan for landdistrikterne og indskrive den i regeringsgrundlaget. Det skal være en plan, der gennem konkrete mål og handlingsplaner sætter retningen for en ambitiøs udvikling uden for de store byer mange år frem.

Med en sådan plan vil den kommende regering sende et stærkt signal om, at man ønsker at investere i områderne uden for de største byer. Det vil være til gavn for både bosætning og erhvervsudvikling.

Kriser rammer hårdere på landet

Steffen Damsgaard og Marcel Meijer

Selvom den seneste folketingsperiode har budt på mange gode og vigtige aftaler for landdistrikterne, er der nemlig stadig behov for én samlet indsats, som kigger på tværs. En helhedsplan for landdistrikter fristes man til at sige.

Enkeltstående og drypvise tiltag gør det desværre ikke alene og risikerer at ramme ukoordineret, hvor velmente de end er. Kompleksiteten er så stor, at en udviklingsplan kræver et helhedsorienteret blik.

En sådan helhedsplan skal indeholde konkrete mål for vækst og arbejdspladser i landdistrikterne og initiativer, der sikrer gode vilkår for at indfri dem. Konkret har vi brug for en moderne planlov, der understøtter ny udvikling på landet frem for at bremse den, ligesom manglende finansiering ikke må spænde ben for hverken bolig- eller iværksætterdrømme.

Dertil bør infrastrukturen styrkes lokalt og regionalt, og der skal være gode rammer for de erhverv, der fylder meget i landdistrikterne. Samtidig er det naturligt, at nye typer produktionsvirksomheder baseret på for eksempel Power-to-X tager sit afsæt i Landdistriktsdanmark.

Adgang til læger og skoler
Endelig bør det være en politisk ambition at skabe en bedre geografisk balance i placeringen af statslige arbejdspladser.

Samtidig håber vi, at en ny regering lytter til de mange stemmer i landdistrikterne, som er bekymrede over det nærhedstab, årtiers centralisering har medført. Derfor bør en 2030-plan også indeholde et velfærdsløfte til landdistrikterne.

Læs også

Det handler om at sikre adgang til en praktiserende læge og et lokalt sundhedshus, til dagtilbud og skoler i nærområdet, ligesom gode lokale plejehjem skal tilbyde landets ældre en værdig alderdom i deres eget lokalområde.

For at kunne levere på dette velfærdsløfte må den nye regering også skabe de økonomiske rammer for landets kommuner, som gør det muligt at udbyde god, lokal velfærd.

Kriser rammer hårdere på landet. Det ved vi, for det erfarede vi i 2008 med finanskrisen, hvis grumme fodaftryk stadig kan ses i de danske landdistrikter. Mange steder har hverken boligpriser eller antallet af arbejdspladser nået niveauet fra før finanskrisen.

Derfor risikerer vi, at det nuværende sammensurium af kriser spænder ben for en positiv udvikling på landet, hvis der ikke kommer politisk handling.

Konklusionen er, at vi har brug for en modig regering, der tør investere i landdistrikterne. For det skal være muligt at leve et helt liv i hele Danmark. Vi står klar med et godt bud på, hvordan dén ambition bliver til virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marcel Meijer

Borgmester (S), Samsø Kommune
kandidat i offentlig administration (Uni. Twente)

Steffen Damsgaard

Landsformand, Landdistrikternes Fællesråd, byrådsmedlem (V), Lemvig Kommune
driftsleder ved landbruget

0:000:00