Debat

Danske Byggecentre: Den nye regering skal hurtigst muligt udrulle en national strategi for energirenoveringer

Der er en stor klima- og energibesparelse at hente ved at energirenovere. Derfor bør regeringen gå forrest og fastlægge et krav om, at minimum tre procent af alle offentlige bygninger energieffektiviseres årligt, skriver Palle Thomsen.

Krigen i Ukraine har gjort det tydeligt, at man har haft for meget fokus på at
skaffe energi og alt for lidt fokus på at spare på energien, skriver Palle Thomsen, der er adm. direktør i Danske Byggecentre.
Krigen i Ukraine har gjort det tydeligt, at man har haft for meget fokus på at skaffe energi og alt for lidt fokus på at spare på energien, skriver Palle Thomsen, der er adm. direktør i Danske Byggecentre.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Palle Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har en dansk byggebranche, der står på spring for at omstille sig og bygge samt renovere mere bæredygtigt. Det, vi mangler, er en regering, der påtager sig samme ansvar.

Krigen i Ukraine har vist os, hvor farligt det er at være afhængig af energi fra despoter og slyngelstater. Det er desuden blevet tydeligt, at man har haft for meget fokus på at skaffe energi og alt for lidt fokus på at spare på energien.

Det er på tide at komme ud af den penible situation, og derfor er det oplagt, at den nye regering hurtigst muligt udruller en national strategi for energirenoveringer i Danmark.

Temadebat

Hvad er det første, en ny regering bør kigge på efter folketingsvalget? 
Folketingsvalget 2022 er overstået, og en ny regering er på vej. Men hvad burde være i toppen af politikernes prioriteringsliste, når den nye regering indtager Christiansborg? 

Det sætter vi i en kommende temadebat på Altinget By og Bolig fokus på, når vi spørger en række aktører:

Hvilket by- og/eller boligpolitisk område bør være noget af det første, som en ny regering giver sig i kast med? Hvad er der konkret brug for på det område, og hvad skal der til, for at man når målet? 

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected]

Den danske boligmasse står for cirka 40 procent af samfundets samlede energiforbrug og heraf udgør opvarmning cirka 30 procent. Blandt de offentlige bygninger er særligt de kommunale bygningers energispild omfattende.

Her har syv ud af ti kommunale bygninger et dårligt energimærke mellem D og G. Der er altså en stor klima- og energibesparelse at hente ved at energirenovere.

Vi foreslår, at regeringen går forrest og fastlægger et krav om, at minimum tre procent af alle offentlige bygninger energieffektiviseres årligt. Målet skal sikres med krav og regulering.

Behovet for en regering, der tager ansvar for den grønne omstilling, skal ikke kun ses i lyset af en manglende national strategi for energirenoveringer. Den er også tydelig, når vi kigger på den manglende vejledning om de kommende krav i bygningsreglementet. Til trods for at reglerne i bygningsreglementet ændres per 1. januar.

Det er selvsagt et problem, at man i november måned endnu ikke har modtaget vejledning til de krav branchen forventes at opfylde pr 1 januar. Hvad værre er, er at den manglende vejledning rammer skævt.

SMV'erne kommer i klemme
De store virksomheder har formentlig en god forventning til, hvordan kravene skal opfyldes. Det har de mange SMV’er, der udgør størstedelen af branchen, ikke. Derfor henstiller vi til, at en ny regering påtager sig ansvaret og sikrer, at der er ordentlige vilkår for hele byggebranchen og ikke kun de store virksomheder.

Krigen i Ukraine har vist os, hvor farligt det er at være afhængig af energi fra despoter og slyngelstater

Palle Thomsen

Livcyklusanalyser vil være omdrejningspunktet i de kommende klimakrav, og vi ved, at mange SMV’er ikke er gearet til at tackle den administrative udfordring, det vil være at udregne analyserne.

Derfor vil de være nødsaget til at betale en tredjepart for arbejdet. Det vil ikke blot fordyre byggeriet og skære af SMV’ernes indtjening, men vil med sikkerhed skabe store flaskehalse. Man må forvente, at der vil gå adskillige år før, der er uddannet fagpersoner nok til at udføre alle de livscyklusanalyser, der i fremtiden skal udgøre fundamentet i de store byggerier/den grønne omstilling.

Læs også

Indtil da, vil manglen på uddannede fagfolk kun resultere i dyrere og længere byggeprocesser. Derfor foreslår vi, at der udarbejdes standarder eller værktøjer, der gør det muligt at lave livscyklusanalyser, uden at det bliver en uoverskuelig byrde for virksomhederne.

Den nye regering skal påtage sig ansvaret for den grønne omstilling ved at igangsætte initiativer, der fremrykker omstillingen og ved at sikre ordentlige vilkår for størstedelen af byggebranchen – nemlig SMV’erne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Thomsen

Adm. direktør, Danske Byggecentre
m.sc. i økonomi (Handelshøjskolen, Århus, 1986)

0:000:00