Centrumhøjre-vælgere vil helst have Vanopslagh som statsminister. Troels Lund og Pape er sat helt af

LA's formand vil vippe Mette Frederiksen af pinden og samle de borgerlige partier i et nyt flertal med Moderaterne og Radikale efter næste valg. Spørger man partiernes vælgere, er netop Vanopslagh det bedste bud på en statsminister i en sådan koalition. Alligevel har Løkke bedre kort på hånden, vurderer politisk kommentator.

Kort før Søren Pape Poulsen (K) annoncerede sit statsministerkandidatur, mente 18 procent af vælgerne, at han var den bedst egnede statsminister. I dag skraber Pape bunden i statsminister-målingen.
Kort før Søren Pape Poulsen (K) annoncerede sit statsministerkandidatur, mente 18 procent af vælgerne, at han var den bedst egnede statsminister. I dag skraber Pape bunden i statsminister-målingen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Malte BruhnMagnus Garde-StrandbergRasmus Lauge Winding

Selvom presset på Alex Vanopslagh stiger i takt med, at meningsmålingerne går i vejret, har den 32-årige LA-leder endnu ikke meldt sig som statsministerkandidat.

Men vælger han at tage kampen op mod statsminister Mette Frederiksen, tyder meget på, at især blå vælgere vil heppe på ham.

Faktisk er Alex Vanopslagh med afstand den partileder, som flest vælgere fra de borgerlige oppositionspartier foretrækker som statsminister.

Endnu mere opsigtsvækkende er det, at billedet er det samme, når man udvider gruppen med Venstre, Moderaterne og sågar Radikales vælgere.

Dermed er Alex Vanopslagh den mest populære statsministerkandidat blandt vælgerne i den centrumhøjre-koalition, han ihærdigt forsøger at samle i forsøget på at skubbe Mette Frederiksen ud af Statsministeriet.

For Radikale er det underordnet, om det bliver en centrum-regering, en centrumhøjre-regering eller en centrumvenstre-regering

Samira Nawa (R)
Næstformand

Det viser en måling, som Epinion har lavet for Altinget og DR i januar.

"Der er ingen tvivl om, at Alex Vanopslagh er den mest populære statsministerkandidat blandt borgerlige vælgere,” siger Kristian Egløkke Østerbæk, der er seniorkonsulent i Epinion og står bag undersøgelsen.

Vanopslaghs høje score skyldes først og fremmest, at Liberal Alliance er det største parti i blokken i den meningsmåling, der ligger til grund for undersøgelsen.

Men ifølge Epinion har Vanopslaghs popularitet også spredt sig til de andre borgerlige partiers vælgere.

13 procent af de konservative vælgere foretrækker Alex Vanopslagh fremfor Søren Pape Poulsen. Og ni procent af Venstres vælgere ser LA-formanden som det mest oplagte bud på en statsminister. For de radikale vælgere ligger tallet på syv procent.

"Liberal Alliance er et stort parti i målingerne, og partiets vælgere er glade for deres formand. Men vi ser også, at hans popularitet rækker ind i Venstre og Konservatives vælgergrupper," siger Kristian Egløkke Østerbæk.

Indtil videre har Vanopslaghs popularitet dog kun spredt sig til de 'gamle' borgerlige partier.

Blandt Moderaterne, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkepartis vælgere er det kun godt tre procent, der mener, at LA-lederen er den bedste egnede som statsminister i Danmark.

Læs også

LA: Det er fugle på taget

Liberal Alliances politiske ordfører, Sólbjørg Jakobsen, er "glad for den tillid", som målingen ifølge hende udtrykker. Og hun vil "slet ikke udelukke", at Alex Vanopslagh melder sig som kandidat, hvis de høje målinger viser sig at holde stik på valgdagen.

Alligevel kommer LA-lederen ikke til at melde sig som statsministerkandidat i denne omgang.

Partiet vil i stedet fokusere på at repræsentere de 7,9 procent af danskerne, der stemte på partiet i november 2022, lyder det.

"Men viser det sig, at vi får langt flere stemmer efter næste folketingsvalg, så skal vi også tage et tilsvarende større ansvar på os."

Hun understreger, at partiets førsteprioritet er at "få en anden statsminister end Mette Frederiksen".

Du kan læse hele Altingets interview med Sólbjørg Jakobsen her.

 

 

En umulig opgave?

Netop tallene, hvor Venstre, Radikale og Moderaternes vælgere er medregnet, er interessante i en bred politisk forstand.

Det skyldes, at Alex Vanopslagh kort før jul i et stort interview med Politiken gjorde sig til fortaler for en borgerlig ledet regering med støtte fra eller deltagelse af alle partier i den nuværende borgerlige opposition samt Venstre, Moderaterne og Radikale.

"Jeg siger ikke, at det er en nem øvelse, men jeg tror heller ikke, at det er en umulig opgave," sagde han til avisen.

Konkret peger mere end hver femte vælger i den endnu ikke realiserede centrumhøjre-koalition på Alex Vanopslagh som deres fortrukne statsminister.

Viser det sig, at vi får langt flere stemmer efter næste folketingsvalg, så skal vi også tage et tilsvarende større ansvar på os

Sólbjørg Jakobsen (LA)
Politisk ordfører

I det ræs efterfølges han af henholdsvis Lars Løkke Rasmussen (M) og Inger Støjberg (DD). Først herefter følger vicestatsminister Troels Lund Poulsen (V) og Søren Pape Poulsen (K).

Kigger man alene på partierne i den nuværende borgerlige opposition, peger 29 procent af vælgerne på Alex Vanopslagh.

Ifølge Benny Damsgaard, politisk kommentator og tidligere kommunikationschef for Konservative, understreger målingen, at Liberal Alliance står i et "stort dilemma".

"Man vil gerne have omtalen, som følger med spekulationerne om Alex Vanopslagh, fordi det giver øget momentum. Omvendt er man i et parti også meget opmærksom på, hvor farligt et kandidatur er."

"Det åbner en massiv flanke for kritik," siger han.

 

Radikale flirter med Vanopslagh

Selvom de fleste borgerlige vælgere sætter deres lid til Alex Vanopslagh, står de blå partier på Christiansborg ikke ligefrem i kø til at udråbe ham som statsministerkandidat.

Omvendt er der ingen, der hælder ham ned ad brættet.

Radikales næstformand Samira Nawa vil ikke "udelukke noget"

"Heller ikke Alex Vanopslagh som statsministerkandidat. Alting er i opbrud, så for Radikale er det underordnet, om det kommer en centrum-regering, en centrumhøjre-regering eller en centrumvenstre-regering."

Samira Nawa anser dog ikke Vanopslaghs drøm om et flertal, der kan række fra Radikale til Dansk Folkeparti, som realistiske.

Alex Vanopslagh var med i nattoget, da forsvarsminister og Venstre-formand Troels Lund Poulsen i oktober besøgte Ukraine. I en ny måling svarer ni procent af Venstres vælgere, at de foretrækker LA's formand som statsministerkandidat.
Alex Vanopslagh var med i nattoget, da forsvarsminister og Venstre-formand Troels Lund Poulsen i oktober besøgte Ukraine. I en ny måling svarer ni procent af Venstres vælgere, at de foretrækker LA's formand som statsministerkandidat. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Venstres politiske ordfører Torsten Schack Pedersen har godt bemærket, "at Vanopslagh har meget medvind i øjeblikket."

"Det skyldes, at han har valgt de rene hænders politik, mens vi i Venstre har taget arbejdshandskerne på ved at gå i regering," siger han.

Venstre har endnu ikke lagt sig fast på, hvem man vil pege på som statsminister efter næste valg, påpeger han.

Er det et ultimativt krav for jer, at I skal have statsministerposten, hvis der kommer et flertal bag en borgerlig regering efter næste valg?

"Nej, vi har ingen ultimative krav. Det afgørende for os er, at vi får mest muligt af vores politik igennem. Det gælder også efter næste folketingsvalg."

Læs også

Udelukker du, at I vil pege på Vanopslagh som statsminister, hvis det er her, I kan få mest af jeres politik igennem?

"Der er lang tid til næste valg, så den bogstavsleg vil jeg ikke kaste mig ud i," siger Venstres politiske ordfører.

DF-formand Morten Messerschmidt har heller ikke taget stilling til, hvem han vil pege på som statsminister.

"Men jeg tror, han (Vanopslagh red.) kunne være et fint valg," skriver han i ene sms.

Monika Rubin, Moderaternes politiske ordfører, skriver ligeledes i en sms, at vi skal "klappe hesten lidt og tage valgene i den rækkefølge, de kommer".

Konservative og Danmarksdemokraterne har afvist at udtale sig til denne artikel.

Populær hos V og K's vælgere

Ifølge Benny Damsgaard skal Liberal Alliance hive endnu flere stemmer fra Moderaterne og især Venstre, hvis Alex Vanopslagh skal ende som en realistisk statsministerkandidat for et flertal, der samler alle partier til højre for Socialdemokratiet.

Den politiske kommentator har i stedet mere fidus til udenrigsminister og tidligere statsminister for Venstre, Lars Løkke Rasmussen.

"Som det ser ud nu, sidder han i en bedre forhandlingssituation, end Alex Vanopslagh nogensinde kan komme til. Og det gør Løkke, fordi han vil sidde med de afgørende mandater og kan gå over midten."

"Vanopslagh er låst i sin blok," lyder vurderingen.

 

Folkestemningen kan vende

Ifølge Kristian Egløkke Østerbæk fra Epinion er det ikke unormalt, at partier og partiledere kan stige meget hurtigt i målingerne.

Han sammenligner Vanopslaghs nuværende situation med den, Søren Pape Poulsen stod i frem mod det seneste valg.

Kort før Søren Pape Poulsen annoncerede sit statsministerkandidatur, og inden en række personsager ødelagde hans valgkamp, mente 18 procent af vælgerne, at Pape Poulsen var den bedst egnede statsminister. 29 procent af de borgerlige vælgere pegede på K-formanden fremfor Venstres Jakob Ellemann-Jensen. I dag skraber Pape bunden i statsminister-målingen.

Vanopslaghs popularitet rækker ud over egne rækker og ind i Venstre og Konservatives vælgergrupper

Kristian Egløkke Østerbæk
Seniorkonsulent, Epinion

Ifølge Kristian Egløkke Østerbæk kan samme tornado kan ramme Vanopslagh, og derfor kan "folkestemningen skifte hurtigt".

Det skyldes blandt andet, at Liberal Alliance i mange vælgeres øjne har et kontroversielt politisk program, der blandt andet byder på færre offentligt ansatte, en halvering af dagpengeperiode og en fjernelse af topskatten.

"Vanopslagh deler stadig vandene, og der er fortsat store vælgergrupper – især blandt de lidt ældre og klassisk venstreorienterede – der ikke bryder sig om ham," siger han.

Socialdemokratisk drømmescenarie

Benny Damsgaard deler analysen.

Han påpeger, at især Socialdemokratiet luner sig ved tanken om at få Alex Vanopslagh og "et ideologisk ildsprudlende" Liberal Alliance som modkandidat.

På den måde kan Mette Frederiksen nemlig gentage succesen fra sidste folketingsvalg, hvor Søren Pape Poulsen og Konservative, der også gik til valg på et meget blå politisk program, fik på næsen af den socialdemokratisk valgmaskine.

"Så hvis Liberal Alliance skal minimere den trussel, er partiet nødt til at moderere sin politik og forsøge at tage diskussionerne på forhånd, så det ikke kommer til at dominere i en valgkamp," afslutter Benny Damsgaard.

Læs også

Om tallene

Tallene i artiklen stammer fra en rapportering udarbejdet på baggrund af i alt 1051 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion som en webbaseret panelundersøgelse i perioden 24. januar - 31. januar 2024. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00