Ugen i dansk politik: Regeringen melder ud om genåbning

DET SKER: En ny uge i dansk politik er i gang, og den står igen på corona. Regeringen vil fortælle om sine planer for genåbning, og en ny vidtgående epidemilov ventes at blive vedtaget. Få overblik over ugen her.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Nicole Sander Bertelsen

Mandag

  • Regeringen modtager den faglige indstilling fra en ekspertgruppe om, hvilke coronarestriktioner det anbefales at udfase, og hvilke der bør forlænges. Det ventes, at regeringen og myndighederne vil fortælle offentligheden om konklusionerne senere på dagen - det har Mette Frederiksen lagt op til i et facebookopslag. Men den endelige melding om restriktioner kommer først onsdag.

  • Klokken 11 skal landets borgmestre til møde med regeringen om skoleåbning og teststrategi. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), justitsminister Nick Hækkerup (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo Jørgensen (S) deltager.

  • Klokken 12.30 skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om, hvorfor Sundhedsstyrelsens skriftlige bidrag til forslaget om en ny epidemilov ikke er blevet fremlagt for Folketinget eller offentligheden.

Tirsdag
Tirsdag bliver en travl dag med to møder i salen om covid-19 og en stribe samråd. Det ventes, at Folketinget skal stemme om en ny epidemilov i dag, men flere partier har krævet afstemningen udsat.

  • Klokken 8.30 skydes dagens første samråd i gang med transportminister Benny Engelbrecht (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om de økonomiske tab i forbindelse med forsinkelsen af byggeriet af Niels Bohr bygningen.

    Derudover skal ministrene svare på, hvordan regeringen i fremtiden vil undgå lignende situationer.

  • Klokken 13 er der møde i salen, hvor et forslag til ændring af lov om kommunernes og regionernes indkøb i forbindelse med håndtering af covid-19, skal drøftes.

    Umiddelbart efter afslutningen, er møde nummer to om ændringsforslaget sat til at begynde. På det møde vil en lang række andre forslag også blive behandlet. Heriblandt et forslag om styrket indsats mod farlig kørsel og et forslag, som skal godkende udbetalingen af de resterende feriepenge.

  • Retsudvalget har sat justitsminister Nick Hækkerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfye (S) stævne i et samråd baggrund af nogle kritikpunkter fra Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur. Ministrene skal blandt andet svare på, hvad regeringen vil gøre for at imødekomme kritikpunkterne.

  • Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal i samråd om covid-19-hjælpen til den danske rejsebranche og oplevelsesøkonomi. Han skal svare på, om han mener, at rejsebranchen og den øvrige danske oplevelsesøkonomi har fået tilstrækkelig hjælp under coronakrisen.
  • Flemming Møller Mortensen (S), der er minister for udviklings- og nordisk samarbejde, er kaldt i samråd om, hvad Danmark vil gøre for at leve om til sine forpligtelser i Addis Tax Initiative.

  • Klokken 15 skal transportminister Benny Engelbrecht igen i samråd. Denne gang er det om omlægningen af togafgange på strækningen mellem Vejle og Herning. Han skal redegøre for dialogen med de berørte kommuner, og hvordan han vil håndtere de konsekvenser, det har givet i forhold til ungdomsuddannelser og elever.

  • Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfye (S) er blevet kaldt i samråd om tilliden til grænsekontrollen oven på terrorangrebet i Nice.

    Ministeren er blevet bedt om at redegøre for hans tillid til kontrollen, efter det er kommet frem, at bagmanden kort inden angrebet migrerede til Frankrig. Ministeren skal også svare på, hvorvidt han anerkender sammenhængen mellem migration og terrorisme, samt hvordan regeringen vil sikre, at disse migranter ikke finder vej til Danmark.

Onsdag

  • I dag vil regeringen melde ud til offentligheden, hvorvidt der kan lempes restriktioner, og hvilke restriktioner der vil blive forlænget efter den 28. februar. Folketingets partier vil herefter blive indkaldt til drøftelser om en samlet plan for udfasning af restriktioner hen over de næste måneder.

  • Høring med udvalget for Landdistrikter og Øer, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer. Formålet med høringen er at indsamle erfaringer fra udvalgte temaer i sommerpakken, der havde særligt fokus på landdistrikterne, økommunerne og småøerne. De deltagende til høringen vil yderligere være relevante organisationer og berørte virksomheder.

  • Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i et samråd, der rejser et spørgsmål om, hvorvidt det er rimeligt, at sosu-assistenter eller sygeplejerskers partnere bliver trukket i førtidspension, fordi de faggrupper har taget ekstra vagter pandemien. Ministeren skal også svare på, hvad han vil gøre for at fjerne denne modregning.

  • Lea Wermelin (S), der er miljø- og fødevareminister, skal i samråd, hvor emnet er acceptable sagsbehandlingstider i fredningsnævnene. Ministeren skal blandt andet svare på, om en sagsbehandlingstid på ni til ti måneder for mindre ændringer hos virksomheder, der ligger i fredede områder, er acceptabelt. Hun skal ydermere svare på, hvordan hun fremadrettet vil sikre en acceptabel sagsbehandling i fredningsnævnene.

  • Klokken 13 er der møde i salen, hvor der vil være spørgetid.

  • Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om udnyttet testkapacitet i Danmark under coronapandemien.

  • Der er en høring om lokalbanernes fremtidige drift og vedligeholdelse.

Torsdag

  • Klokken 10 er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles. Det gælder blandt andet forslag om at nedsætte en arbejdsgruppe med henblik på at sikre ordentlige forhold for prostituerede.

  • Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal i samråd, hvor hun skal redegøre for, hvilke konkrete ideer ministeren har til at styrke inklusionen i folkeskolen, så flere børn med specielle behov reelt bliver en del af det sociale og faglige fællesskab i klassen.

  • Justitsminister Nick Hækkerup (S) kaldt i samråd om Meld og Feld-sagen. Ministeren er blevet bedt om at oplyse, hvornår bagmandspolitiet (SØIK) forventer at afslutte deres efterforskning af sagen. Ligeledes ønsker Retsudvalget svar på, om der er forældelsesfrist i sagen, og i så fald, om undersøgelsen i EU (OLAF-undersøgelsen) er indbefattet af samme frist.

  • Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) er indkaldt til samråd om listen over udsatte boligområder. Ministeren skal blandt andet svare på, om det er rimeligt, at boligområder ender på den hårde ghettoliste, fordi der tages udgangspunkt i tal, der ikke længere er aktuelle, og hvorfor han endnu ikke har bakket op om en 'timeout' med hensyn til opdateringen af listerne over udsatte boligområder, så boligaftalen kan få lov til at virke.

  • Social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd om, hvorvidt tilsynet med kommunerne er tilstrækkeligt. Social- og indenrigsudvalget har bedt ministeren redegøre for, om det er regeringens holdning at tilsynet med kommunerne er tilstrækkeligt.

  • Klokken 14 – 16 er der høring om power-to-x. Høringen skal give et indblik i, hvordan eksperter, organisationer og markedsaktører fra forskellige brancher forholder sig til udvikling og anvendelse af power-to-x, og hvilke politiske anbefalinger og forventninger de har til den kommende danske strategi.

  • Finansminister Nikolai Wammen (S) skal i samråd om afluring af personlige data. Social- og indenrigsudvalget har bedt ministeren forholde sig til problemstillingen vedrørende afluring af personlige data via installationer på bibliotekernes computere. Udvalget har bedt ministeren svare på, hvilke tiltag ministeren vil igangsætte med henblik på at undgå denne form for svindel med bl.a. NEMID.

  • Finansudvalget har sat transportminister Benny Engelbrecht (S) stævne til et samråd, hvor han skal redegøre for, hvilke initiativer han vil igangsætte på baggrund af et tilsyn med Post Danmarks regnskabspraksis.

  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i samråd om Danmarks prioriteter ved den kommende session i FN’s sikkerhedsråd, der finder sted fra den 22. februar til 19. marts.

Fredag

  • Ugen bliver rundet af i Folketingssalen med et møde, hvor en række lovforslag bliver behandlet, heriblandt en række forslag vedrørende vedvarende energi og energibesparelser.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00