Debat

Etnolog om nødhjælp til flygtninge: Vi glemmer civilsamfundets superkræfter

Helt almindelige borgere i Danmark besidder store uudnyttede ressourcer. Mobiliseringen af civilsamfundet er en superkraft, vi kommer til at blive meget afhængige af, når fremtidens klimakatastrofer og kampe vil føre til nye folkefordrivelser, skriver Marie Sandberg.

<span>Helt almindelige borgere i Danmark besidder&nbsp;store uudnyttede ressourcer, der kan mobiliseres og som har et enormt forandringspotentiale, skriver Marie Sandberg.</span>
Helt almindelige borgere i Danmark besidder store uudnyttede ressourcer, der kan mobiliseres og som har et enormt forandringspotentiale, skriver Marie Sandberg.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Marie Sandberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Krigen i Ukraine havde ikke været i gang mere end to døgn, før en række indsamlingsprojekter til fordel for krigens ofre var skudt i gang.

På Dronning Dagmars Plads tårnede frederiksbergborgernes aflagte tøj sig op i løbet af lørdag formiddag 26. februar.

Temadebat

Hvordan fastholder vi engagementet i forbindelse med krigen i Ukraine?

Der er atter krig i Europa, og indsamlinger til nødlidende og flygtninge fra Ukraine slår alle rekorder. Alle står på spring for at hjælpe.

Men hvad sker der, når krigen bliver 'hverdag' og kameralinsen vendes mod dugfriske nyhedshistorier? Når vi bliver 'mætte' af krig, og når ukrainske flygtninge i Danmark er blevet hverdag på skoler, på arbejdspladser og i statistikker?

Hvordan transformerer vi den aktuelle velvilje i befolkningen til at bidrage til akut krise til handlinger, der giver mening på længere sigt? 

Disse spørgsmål undersøger Altinget Civilsamfund i en ny temadebat.

Debatpanelet kan findes her.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Arrangørerne, Socialdemokratisk Ungdom, måtte hurtigt melde om fyldte lagre. Den første indskydelse til at ville hjælpe viser sig nu ikke altid at ramme plet. Foreningen for Ukrainerne i Danmark, AUD, har eksempelvis meldt ud, at der er mere brug skudsikre veste, hjelme og ammunition, end aflagte jeans.

Støtten i den danske befolkning virker enestående – men den er faktisk set før. Så sent som i 2015, hvor Danmark, ligesom mange andre europæiske lande, udviklede en velkomstkultur, og et initiativ som Venligboerne spredtes ud til hele landet.

Forskelsbehandlingen skriger til himlen

Der er dog en stor forskel mellem 2015 og nu. Dengang blev flere hjælpeinitiativer kriminaliseret, nogle fik bøder for menneskesmugling, fordi de hjalp de ankomne flygtninge videre til Sverige.

I dag høster danskere, der huser fordrevne ukrainere, stor ros – og det med rette.

Men forskelsbehandlingen skriger til himlen.

For vi ser ikke samme grad af hyldest, når det handler om at hjælpe eksempelvis syrere og afghanere til en mere tålelig tilværelse som flygtning i Danmark i skyggen af ”paradigmeskiftet”, som især siden 2015 har ført til stramninger på asyl- og flygtningeområdet.

I dag høster danskere, der huser fordrevne ukrainere, stor ros – og det med rette. Men forskelsbehandlingen skriger til himlen

Marie Sandberg
Etnolog og centerleder, Københavns Universitet

”Paradigmeskiftets” øgede fokus på hjemrejse og selvforsørgelse gælder jo stadig for herboende flygtninge uanset vedtagelsen af særloven 16. marts 2022, eller den såkaldte ”Ukrainerlov”, som betyder at personer, der er fordrevet fra Ukraine, kan søge om opholdstilladelse uden forudgående asylbehandling.

Enormt potentiale

Trods rosen af danskernes vilje til at byde ukrainerne velkommen, sender regeringen uklare signaler: På den ene side udmelder Udenrigsministeriet, at der ikke er noget juridisk i vejen for som privatperson at hente ukrainere herop fra den polsk-ukrainske grænse.

På den anden side fraråder man det, som direktør Erik Brøgger gjorde det 11. marts 2022, hvor han gjorde klart, at man bedes hjælpe med omtanke. For ”hvis hele Danmark sætter sig i bevægelse og resten af Europa gør det samme, så er det ikke hjælpsomt samlet set”.

Helt almindelige borgere i Danmark besidder store uudnyttede ressourcer, der kan mobiliseres og som har et enormt forandringspotentiale. Dette oversete potentiale i civilsamfundet bør udforskes i dybden, så det fremadrettet kan udnyttes bedst muligt.

Læs også

Det lange, seje træk

Mobiliseringen af civilsamfundet og viljen til at hjælpe er en superkraft, vi kommer til at blive meget afhængige af, når fremtidens klimakatastrofer og kamp om territorier og ressourcer vil føre til nye folkefordrivelser.

Men befolkningens humanitære velvilje er skrøbelig, for hvor længe varer den ved? Hvornår begynder familier, der huser ukrainske fordrevne at blive udmattede, emotionelt såvel som økonomisk?

Vi skal i langt højere grad gøde og anerkende civilsamfundets vilje til humanitær handling, fra hverdagens spontane humanitarisme i den lille skala til de mere etablerede organisationers større skala.

Befolkningens humanitære velvilje er skrøbelig, for hvor længe varer den ved?

Marie Sandberg
Etnolog og centerleder, Københavns Universitet

Hjælpeorganisationerne tager det lange seje træk, og sørger for at der er en humanitær infrastruktur og et korps af velforberedte frivillige klar. Individuelle borgere og de mere ad hoc baserede hjælpenetværk kan til gengæld træde til, når der kommer ekstra pres på.

Værdsæt hjælpen fra den almindelige dansker

Der skal indgås flere fleksible samarbejder, hvor de spontane individuelle kræfter bedre kan bidrage i relation til organisationerne og de statslige tiltag.

Disse samarbejder skal forankres lokalt, så erfaringer og viden fra eksempelvis foreningen AUD og den ukrainske diaspora i Danmark inddrages, fra sprogkundskaber til kendskab om Ukraine, og erfaringer med at bosætte sig i Danmark.

Fremadrettet skal denne koordinerede indsats udforskes og forbedres gennem forskningsbaseret indsamling af viden og kvalitativ dokumentation.

Indenfor humanistisk forskning er der i de senere år skabt stærke forsknings-praksissamarbejder, som sikrer at forskningsindsatsen kommer helt tæt på problemstillinger, der er relevante for praksis. Den slags samarbejder på tværs af universiteter og ngo’er og med inddragelse af civilsamfundets aktører, skal vi have mere af.

Som samfund skal vi værdsætte, at helt almindelige danskere er villige til at træde til og hjælpe alle mennesker på flugt, uanset hvor de flygter fra.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Sandberg

Leder, Centre for Advanced Migration Studies (AMIS) , Københavns Universitet
ph.d. i etnologi (Københavns Uni. 2009)

Erik Brøgger Rasmussen

Administrerende direktør, DBU
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00