Debat

Anders Ladekarl: Vi kan ikke fastholde det frivillige engagement i forbindelse med krigen i Ukraine. Og vi skal heller ikke forsøge

Der er mange måder at være frivillig på. De, der engagerer sig, når krisen er akut, er ikke interesserede i at blive fastholdt. Vi skal i stedet udvikle mere fleksible muligheder for frivillighed, skriver Anders Ladekarl.

Frivillig tegner sammen med børn under ventetiden på bus omkring grænseovergangen fra Ukraine til Polen. Arkivfoto.<br>
Frivillig tegner sammen med børn under ventetiden på bus omkring grænseovergangen fra Ukraine til Polen. Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Ladekarl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvordan fastholder vi det store engagement, som danskerne har udvist i forbindelse med krigen i Ukraine? Jeg tror, at svaret er, at det kan man ikke. Og man skal nok heller ikke forsøge.

Sandheden er, at vi igen og igen ser, at danskerne engagerer sig, når store og voldsomme begivenheder rammer medmennesker fra nær og fjern.

Vi så det i forhold til Afghanistan, i forhold til eksplosionen i Beirut, og nu ser vi det til overflod i forbindelse med Ukraine. Vi kan godt regne med, at danskerne er parate, når den næste store katastrofe eller krise rammer os.

Samtidig er der også mange danskere, som gerne engagerer sig mere systematisk. De 33.000 frivillige i Røde Kors i Danmark er (sammen med frivillige i mange andre gode organisationer) bevis på, at rigtig mange danskere også engagerer sig mellem katastroferne.

Temadebat

Hvordan fastholder vi engagementet i forbindelse med krigen i Ukraine?

Der er atter krig i Europa, og indsamlinger til nødlidende og flygtninge fra Ukraine slår alle rekorder. Alle står på spring for at hjælpe.

Men hvad sker der, når krigen bliver 'hverdag' og kameralinsen vendes mod dugfriske nyhedshistorier? Når vi bliver 'mætte' af krig, og når ukrainske flygtninge i Danmark er blevet hverdag på skoler, på arbejdspladser og i statistikker?

Hvordan transformerer vi den aktuelle velvilje i befolkningen til at bidrage til akut krise til handlinger, der giver mening på længere sigt? 

Disse spørgsmål undersøger Altinget Civilsamfund i en ny temadebat.

Debatpanelet kan findes her.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Det er bare ikke nødvendigvis de samme, og det er ikke nødvendigvis de samme faktorer, som ligger bag engagementet.

Frivillighed ser ud på mange måder

Det er vigtigt at understrege, at vi har brug for alle typer af engagement, men vi skal passe på ikke at blande det hele sammen i en store engagementsgryde, for engagement er mange ting, og vores udfordring er at være der, hvor det enkelte menneske står klar til at engagere sig.

Derfor er det spørgsmål, vi skal stille os selv ikke, hvordan vi fastholder mennesker, men hvordan vi udvikler nye tilbud om at engagere sig. Og i den forbindelse er det altid værdifuldt at lære nye mennesker at kende. Og det er noget af det - store kriser og voldsomme begivenheder hjælper til.

16.000 mennesker henvendte sig på få dage til Røde Kors for at hjælpe, da coronakrisen ramte os. Hundredtusindvis har bidraget til Røde Kors’ arbejde i Ukraine. Mange af de mennesker kendte vi ikke i forvejen, men det er heller ikke sikkert, at de ønsker at blive fastholdt. Til gengæld er de klar næste gang, krisen indtræffer.

Nogle af dem lytter gerne til os, hvis vi har forslag til, hvordan de kan engagere sig, og en af de ting vi i hvert fald kan se, er, at mange ønsker at engagere sig i en langt mere fleksibel forstand, end vi tidligere har set.

Vi skal ikke spørge os selv, hvordan vi fastholder mennesker, men hvordan vi udvikler nye tilbud om at engagere sig

Anders Ladekarl
Generalsekretær, Dansk Røde Kors

Samtidig findes de mennesker, som gerne vil være faste frivillige i genbrug eller i forhold til sårbare grupper, selvfølgelig stadig – men typer af frivillige kommer til at spille en stadig større rolle i civilsamfundet.

Vi fastholder ikke engagementet med status quo

Røde Kors Parat er et eksempel på, hvordan vi forsøger at imødekomme ønsket om nye engagementsformer. Det er et netværk af mennesker, som er klar til at hjælpe, når der er behov for det.

Hvis nogen har et behov for frivillig hjælp her og nu – til indkøb, ledsagelse eller andet – så kan man kontakte Røde Kors Parat, og så finder vi en frivillig, der kan hjælpe. Og det er ikke nødvendigvis den første, vi ringer til i netværket, der har tid – sådan er det moderne engagement nemlig også. Men vi finder en, og der er mere 7.000 frivillige i netværket, og det vokser hele tiden.

Og på en interessant måde udgør Parat-netværket også broen tilbage til udgangspunktet, for uden det ville vi have haft svært ved at imødekomme alle de ønsker og behov, der følger af flygtningestrømmen til Danmark fra Ukraine.

Jeg tror i bund og grund, at det er for navlebeskuende at tro, at vi kan fastholde engagement ved at tilbyde ting, som vi allerede har på hylderne.

Vi skal snakke mindre og lytte mere. Vi skal udvikle frivilligheden og engagementet – ikke fastholde den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024