Debat

HK: Fagbevægelsens opgave er den samme om 100 år

DEBAT: Fagbevægelsen har været gennem en stor udvikling siden dens start, men stadig er målet og sagen den samme, vi skal have ordentlige levevilkår for alle lønmodtagere. Det laver robotter ikke om på, målet er det samme om 100 år, skriver René Knudsen

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af René Knudsen
Formand HK Service Hovedstaden

For et par uger siden gled afsnit otte af ”Historien om Danmark” henover skærmen i de danske stuer. Denne gang handlede det om Grundloven, folket og magten. Velfortalt af både DR og Lars Mikkelsen blev vi alle mindet om, hvorledes fagbevægelsen og demokratiet blev født i Danmark.

Meget er sket siden dengang, og selvom fagbevægelsen er vokset og har udviklet sig med tiden, er det stadig de samme grundlæggende principper og kampe, vi går på arbejde for, hver dag. Ordentlige rettigheder og vilkår for lønmodtagerne. Vi er en demokratisk organisation – her er det medlemmerne, der har magten, og som er med til at sætte kursen.

Landspolitikken må ikke få os til at glemme medlemmernes hverdag
I de senere år har nogle medier, debattører og liberale kræfter desværre haft held med at tegne et andet billede af fagbevægelsen. Samtidig har vi, der arbejder og engagerer os i fagbevægelsen, gjort meget ud af at markere os på de store landspolitiske spørgsmål.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det skal vi naturligvis også fortsætte med, for det er afgørende, at vi har indflydelse på samtlige niveauer af vores medlemmers arbejdsliv, og det er vigtigt, at vi, som repræsentanter for så mange almindelige danskere, gør brug af den stemme, vi er legitimeret til.

Her må vi ikke glemme, at det enkelte medlems behov og hverdag primært foregår lokalt. Er der gode daginstitutioner? Fungerer infrastrukturen til og fra arbejde? Er det trygt at færdes alene på gaderne? Listen er lang, og i det fællesskab, som fagbevægelsen er bygget op omkring, er det vigtigt, at vi også her gør vores stemme gyldig.

Selvom fagbevægelsen er kommet langt, siden de første spadestik blev taget for mere end 100 år siden, er sagen i sin kerne mere eller mindre uforandret

René Knudsen
Formand HK Service Hovedstaden

Nye engagementer skal styrke fællesskabet
Jeg har tidligere i denne debatserie fortalt om HK’s arbejde med organisering og den organiserende fagforening. På Nørrebro og Nordvest har en gruppe borgere ladet sig inspirere af de samme tanker, som vi har i HK.

Gennem organisering har Medborgerne skabt relationer til flere tusinde borgere, og etableret lokale fællesskaber, som handler om at udvikle lokalområdet, og gøre hverdagen tryggere og bedre.

Alene til et møde i slutningen af september dukkede mere end 400 mennesker op for at deltage. Det fællesskab har HK Service nu valgt at engagere sig i og støtte op om. HK har lidt mere end 5.000 medlemmer på Nørrebro og i Nordvest, og målet er, at vi sammen med Medborgerne kan gøre hverdagen bedre for de medlemmer, som bor og kommer i området.

Samtidig tror jeg på, at vi ved at være til stede der, hvor medlemmerne er, og ved at engagere os i netop deres hverdag, kan højne tilfredsheden blandt medlemmerne, og måske endda gøre potentielle medlemmer opmærksomme på, hvilket fællesskab man også er en del af, når man er medlem af HK. Det kan på sigt være med til at styrke fællesskabet.

Kerneopgaverne er de samme
Hvis Nørrebro og Nordvest udgjorde sin egen selvstændige kommune, ville det ikke alene være Danmarks femte største kommune, men det ville også være Danmarks absolut fattigste og socialt udsatte kommune. Her mener jeg, at vi i fagbevægelsen både kan og skal være med til at gøre en positiv forskel.

Selvom fagbevægelsen er kommet langt, siden de første spadestik blev taget for mere end 100 år siden, er sagen i sin kerne mere eller mindre uforandret. Sammen kan vi stå op mod urimeligheder og kæmpe mod ”de store”.

Det foregår hver dag ude i landets afdelinger, hvor medlemmernes sager forhandles med arbejdsgiverne, nye overenskomster tegnes, og hvor landets politikere samtidig ved, at fagbevægelsen skal tages med på råd.  

Det tror jeg også vil være kernen af fagbevægelsens arbejde i de næste 100 år, selvom vi også udvikler os med tiden. Hvad end det handler om platformsøkonomi, robotter og anden teknologi, som udfordrer måden, hvorpå vi går på arbejde i dag, eller om det er behovet for lokalt forankret fællesskaber, er målet og sagen den samme. Ordentlige levevilkår for alle lønmodtagere.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Knudsen

Formand, HK Service Hovedstaden
Faglært HK Kontor, Diplomuddannelse i ledelse

0:000:00