Debat

FOA: Fagbevægelsen står sammen mod forringelser

DEBAT: Fagbevægelsen skal følge med og forny sig, hvis den skal følge udviklingen. Det gør vi blandt andet, når vi sammen med andre forbund kæmper mod forringelser og for forbedringer af samfundet, skriver Karen Stæhr.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Stæhr
Formand i FOA's social- og sundhedssektor

I sidste indlæg her i debatten anbefaler Line Posselt fagbevægelsen at disrupte sig selv. Hun har uden tvivl en pointe. Når samfundet udvikler sig, når alting digitaliseres, og når teknologien bringer nye, smartere metoder til at løse opgaver, skal fagbevægelsen følge med og forny sig selv.

Der er allerede en lang række eksempler på, at fagbevægelsen nytænker sin rolle i civilsamfundet. Som når FOA stifter Demensalliancen, der skal være med til at udbrede viden om demens og sikre demensramte et værdigt liv.

Som når FOA og 3F går sammen om et fælles stop til udhulingen af dagpengene. Eller når en lang række fagforbund støtter op om initiativet Danmark for Velfærd, som samler danskerne i et forsøg på at råbe politikerne op og sikre investeringer i velfærdssamfundet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Alle er eksempler på, at fagbevægelsen forsøger at sikre forbedringer for og kæmpe imod forringelser i samfundet – ikke kun for egne medlemmer. Den slags initiativer tror jeg på, vi kommer til at se langt flere af i fremtiden.

Tilhængere af moderne udvikling og bedre arbejdsvilkår
Fagbevægelsen bliver ofte tildelt en rolle som modstander af den moderne udvikling. Jeg bliver ofte stillet spørgsmål om velfærdsteknologi med en forventning om, at jeg selvfølgelig er imod.

Som fagforbund handler det om – sammen med arbejdsgiverne – at være med til at klæde vores medlemmer på til fremtidens behov.

Karen Stæhr
Formand i FOA's social- og sundhedssektor

Men sandheden er, at vi i FOA hilser al teknologi, som kan forbedre livskvaliteten for borgerne og arbejdsvilkårene for medarbejderne, velkommen.

Især ældreplejen har været i en rivende udvikling inden for de sidste mange år. Der er kommet lifte til, som hjælper ældre og social- og sundhedshjælpere og -assistenter mod tunge løft fra seng til kørestol, og idéen om at gøre dokumentationen i ældreplejen digital, er i udgangspunkt rigtig god – det sikrer i teorien én fælles platform til dokumentation.

I praksis er mange desværre udstyret med forældet udstyr, der bryder sammen, og som medfører, at medarbejderne skal dokumentere det samme flere steder.

Teknologi besparelse er misforstået
Vi er ikke dem, der panikslagen råber "robotterne kommer". Velfærdsteknologi er godt, når udviklingen forbedrer noget. Men når ny teknologi udelukkende bruges som en besparelse, står vi af. Hvis budgettet nedjusteres, fordi man regner med en besparelse som følge af eksempelvis indførelsen af robotstøvsugere, får borgeren en dårligere service og mister den menneskelige kontakt i stedet for at forsøge at forbedre den eksisterende service.

Mange af FOA's medlemmer er i forreste række, når nye tiltag implementeres – når digitaliseringsbølgen eksempelvis skyller ind over danskerne.

Det kræver omstillingsparathed, når medarbejderne skal tage stilling til nye dokumentationsformer, men også når ældre borgere skal have hjælp til at logge på borger.dk med NemID. Den omstillingsparathed har FOA's medlemmer udvist gang på gang.

Som fagforbund handler det om – sammen med arbejdsgiverne – at være med til at klæde vores medlemmer på til fremtidens behov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Stæhr

Formand, Forum for ældre og socialtandpleje, medlem, Etisk Råd, fhv. sektorformand, Social- og sundhedssektor, FOA
sygehjælper (1972), master i arbejdsmarkeds- og personaleforhold (Aalborg Uni. 2008)

0:000:00