Debat

KFUM og KFUK: Kære lokalpolitikere, sæt ungdommen og frivilligheden fri fra styringsmekanismer

I stedet for at opfinde flere krav, resultatmål og NemID-formularer skal lokalpolitikerne opstille rammer, der giver de unge mere frihed til at være sig selv, mener Jørgen Kvist, generalsekretær for KFUM og KFUK i Danmark.

Hvis kommunerne virkelig vil understøtte et aktivt og levende civilsamfund, skal de opstille rammer, som borgerne kan leve i. Der er ikke brug for at opfinde flere bureaukratiske styringsmekanismer, skriver Jørgen Kvist.
Hvis kommunerne virkelig vil understøtte et aktivt og levende civilsamfund, skal de opstille rammer, som borgerne kan leve i. Der er ikke brug for at opfinde flere bureaukratiske styringsmekanismer, skriver Jørgen Kvist.Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Jørgen Kvist
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I min fantastiske del af civilsamfundet møder vi i høj grad resultatet af politikeres alt for håndfaste diktering af børn og unge.

Mathilde på 16 år har gennem sit skoleliv mødt alt for mange test. Alt for ofte er hun blevet bedt om at lave en karriereplan, og endelig har politikere bedt hende om at skynde sig.

Derudover lever hun på og via sociale medier, hvor hun har fået oplevelsen af at skulle være perfekt. Endelig synes hendes forældre og deres jævnaldrende, at hun skal tage ansvar. Resultatet er en perfekthedskultur, hvor Mathilde hele tiden bliver bedt om at blive til noget andet, end det hun er lige nu.

Temadebat

Hvad kan kommunerne gøre for at understøtte et aktivt civilsamfund?

Med kommunalvalget for døren inviterer Altinget til debat om, hvordan kommunerne og de kommende lokalpolitikere med politiske målsætninger og ambitioner kan styrke civilsamfundsaktører i deres lokalsamfund. Skal kommunerne støtte civile aktører anderledes, end de gør i dag?

Det spørgsmål og mange flere ønsker Altinget Civilsamfund besvaret de kommende uger.

Debattørerne er:

  • Balder Mørk Andersen, rådmand og spidskandidat (SF), Frederiksberg Kommune
  • Ole Vind, byrådsmedlem og borgmesterkandidat (V), Hedensted Kommune
  • Lars Linderholm, underdirektør, Ældre Sagen
  • Jess Kahr, centerleder, Frivilligcenter Odense
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Hans Natorp, generalsekretær, Danmarks Idrætsforbund
  • Christine Ravn Lund og Chris Preuss, hhv. næstforkvinde og formand, Dansk Ungdoms Fællesråd
  • Safaa Mohamed Ali, projekt- og forskningskonsulent, Væksthusets Forskningscenter, tidligere projektleder, De Blå Stjerner
  • Jørgen Kvist, generalsekretær, KFUM og KFUK Danmark
  • Carolina Magdalene Maier, sekretariatschef, Dansk Folkeoplysnings Samråd
  • Kristine Clemmensen-Rotne og Mathias Faaborg, spejderchefer, Det Danske Spejderkorps
  • Holger Schou Rasmussen, borgmester (S), Lolland Kommune.

Hvis du er interesseret i at bidrage til debatten, skal du kontakte debatredaktionen på [email protected] for mere information.

Sæt de unge fri

I det frivillige foreningsliv fortæller vi Mathilde, at hun er ok, som hun er, og at der er vigtige opgaver, som hun sammen med andre vil være god til at løse. Derfor siger hun sommetider, at foreningslivet er der, hvor hun bare kan få lov til at være og puste ud.

Hvis (lokal-)politikere vil gøre noget godt for Mathilde, skal I sætte hende fri til at være den, hun er. Hvad er grundtonen i det skolesystem, I har ansvaret for? Er fokus på børn og unge eller på arbejdstidsaftaler?

Gør noget ved de unges klimabekymring

Mathilde er også ret bekymret for klimaet. Allermest bange bliver hun over, at ingen har gjort noget ved det for lang tid siden. Der giver hende en generel mistillid til, at hendes forældres generation kan og vil gøre noget ved de store problemer.

Klimaet bliver mere og mere en lokal sag. Som lokalpolitikere har I derfor muligheden for samtidig at gøre noget godt for klimaet og for Mathildes bekymringer. Hvordan ser kommunens plan for hurtigst muligt at blive CO2-neutral ud?

Beskyt de frivillige fra bureaukratiet

Hvis I lokale politikere er overbeviste om, at civilsamfundet kan noget unikt i forhold til at skabe tillid og fællesskab, skal I endelig sørge for at understøtte med gode bevillinger.

Men en lige så vigtig ting for foreningslivet er, at der ikke opsættes resultatmål, opfindes bureaukratiske styringsmekanismer og store dokumentationskrav.

Jørgen Kvist
Generalsekretær, KFUM og KFUK i Danmark

Men en lige så vigtig ting for foreningslivet er, at der ikke opsættes resultatmål, opfindes bureaukratiske styringsmekanismer og store dokumentationskrav.

Dræb ikke det frivillige engagement med en formular, der kræver NemID. Kom derimod gerne med en invitation til den helt store ambitionssnak, hvor der er noget på spil.

Politik drejer sig ikke om at skabe lykke. Politik drejer sig om at skabe rammerne for håb og skabertrang. Skab rammerne for Mathilde og hendes jævnaldrende Matthias, Muhammed, Margrethe og alle de andre, så de får håb.

Håb og tro på fremtiden er nemlig den bedste vej til levende og aktive borgere. Indholdet i rammerne skal de nok selv fylde ud.

Mathilde og hendes jævnaldrende er de vigtigste. Netop den pointe er civilsamfundet en mester i at holde fast i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00