Debat

Frivilligrådet: Flere lokale frivilligråd skal skabe et bedre samspil mellem civilsamfund og det offentlige

Kun 37 ud af 98 kommuner har i dag et lokalt frivilligråd. Det tal skal være meget større, mener Frivilligrådets formand Anna Bjerre. Hun kommer med fem gode råd til, hvordan kommunerne bedre kan understøtte et aktivt civilsamfund.

De lokale frivilligråd er et ideelt sted at diskutere lokale udfordringer og problemstillinger, som civilsamfundet kan gå sammen om at løse, mener Anna Bjerre.<br>
De lokale frivilligråd er et ideelt sted at diskutere lokale udfordringer og problemstillinger, som civilsamfundet kan gå sammen om at løse, mener Anna Bjerre.
Foto: Colourbox
Anna Bjerre
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forestil dig følgende scenarie: En kommune har udfordringer med at komme ensomhed blandt ældre borgere i kommunen til livs. Den har prøvet forskellige kommunale tilbud, men der er ikke noget, der rigtig rykker. 

En af kommunalpolitikerne får så den idé at tage problematikken op i det lokale frivilligråd. Kommunens repræsentanter og politikere møder repræsentanterne fra de lokale frivillige organisationer i det lokale frivilligråd.

Temadebat

Hvad kan kommunerne gøre for at understøtte et aktivt civilsamfund?

Med kommunalvalget for døren inviterer Altinget til debat om, hvordan kommunerne og de kommende lokalpolitikere med politiske målsætninger og ambitioner kan styrke civilsamfundsaktører i deres lokalsamfund. Skal kommunerne støtte civile aktører anderledes, end de gør i dag?

Det spørgsmål og mange flere ønsker Altinget Civilsamfund besvaret de kommende uger.

Debattørerne er:

  • Balder Mørk Andersen, rådmand og spidskandidat (SF), Frederiksberg Kommune
  • Ole Vind, byrådsmedlem og borgmesterkandidat (V), Hedensted Kommune
  • Lars Linderholm, underdirektør, Ældre Sagen
  • Jess Kahr, centerleder, Frivilligcenter Odense
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Hans Natorp, generalsekretær, Danmarks Idrætsforbund
  • Christine Ravn Lund og Chris Preuss, hhv. næstforkvinde og formand, Dansk Ungdoms Fællesråd
  • Safaa Mohamed Ali, projekt- og forskningskonsulent, Væksthusets Forskningscenter, tidligere projektleder, De Blå Stjerner
  • Jørgen Kvist, generalsekretær, KFUM og KFUK Danmark
  • Carolina Magdalene Maier, sekretariatschef, Dansk Folkeoplysnings Samråd
  • Kristine Clemmensen-Rotne og Mathias Faaborg, spejderchefer, Det Danske Spejderkorps
  • Holger Schou Rasmussen, borgmester (S), Lolland Kommune
  • Anna Bjerre, formand, Frivilligrådet

Hvis du er interesseret i at bidrage til debatten, skal du kontakte debatredaktionen på [email protected] for mere information.

De frivillige organisationer har så meget erfaring og ekspertise fra virkeligheden, at de kan sætte fingeren på lige nøjagtig den indsats, der kommer til at gøre den største forskel for borgerne.

Derfor bliver indsatserne så meget stærkere, når det offentlige går sammen med civilsamfundet - og gør det, som ingen af parterne kan alene. 

Efter en del diskussioner om problemstillingerne i det lokale frivilligråd, bliver de enige om at danne et lokalt partnerskab.

Her er de lokale råd et ideelt sted til at danne den slags samarbejder og i øvrigt drøfte lokale udfordringer og problemstillinger.  

Der er brug for lokale løsninger

Desværre har kun 37 kommuner ud af 98 i dag et lokalt frivilligråd. Et lokalt frivilligråd repræsenterer de frivillige organisationers interesser over for kommunen og fungerer på den måde som et politisk bindeled. 

Samspillet mellem kommune, kommunalpolitikere og de frivillige sociale organisationer bliver særdeles udbytterigt, når der skal skabes ny lokal politik, strategier eller indsatser.

Det kan være ved særlige problemstillinger som den førnævnte ensomhed, hvor det ikke er muligt for kommunen at løse problemet på egen hånd.

Når der skal udvikles nye politikker, strategier eller indsatser, så husk at tage de frivillige med på råd.

Anna Bjerre
Formand, Frivilligrådet

Derfor har satspuljepartierne bedt os i Frivilligrådet om "at arbejde for, at flere kommuner etablerer lokale frivilligråd, der kan forstærke den lokale dialog og inddragelse af den frivillige sektor i en kommunalpolitisk kontekst."

Vi er så heldige i Danmark, at vi har et rigtig godt velfærdssystem. Men de problemer, som er for komplekse, ender med ikke at blive løst, hvis ikke vi tør inddrage de frivillige hverdagseksperter, som hver dag møder de borgere, der har brug for en udstrakt hånd.  
 
Derfor har vi fem gode råd til, hvordan du som nyvalgt kommunalpolitiker kommer bedst fra start med de lokale frivillige organisationer – for eksempel i det lokale frivilligråd:

1. Lyt til dem, der er tættest på borgerne

De frivillige er i kontakt med mange forskellige mennesker og har en stor viden om deres behov og udfordringer. Den viden skal politikerne turde at sætte i spil til glæde for borgerne i kommunen, som befinder sig i udsatte og sårbare positioner.

2. Inddrag de frivillige

Når der skal udvikles nye politikker, strategier eller indsatser, så husk at tage de frivillige med på råd.

3. Anerkend det uunværlige arbejde

Sørg for at de frivillige ved, at I som kommune og politikere sætter pris på det stykke frivillige arbejde de laver. Sig det højt. En højere grad af inddragelse vil også kunne opfattes som en anerkendelse eller værdsætning af de mange frivillige og deres uundværlige arbejde.

4. Støt op 

De frivillige organisationer kan rigtig meget selv, men på nogle områder har de brug for hjælp og støtte fra kommunen.

Når først lokaler, økonomi og lignende er på plads, så kan de frivillige organisationer fokusere på deres kerneopgave og målgruppe.  

Anna Bjerre
Formand, Frivilligrådet

Det kan være i forhold til at skabe en kontakt til de mennesker, som kunne have gavn af det frivillige tilbud, eller det kan være i forhold til at få stillet egnede lokaler til rådighed.

Mange frivillige organisationer sætter stor pris på økonomisk støtte fra kommunen for eksempel via paragraf 18-midlerne til de frivillige sociale organisationer. Midlerne er med til at skabe et aktivt civilsamfund og giver mulighed for at lave flere aktiviteter. 

Den økonomiske støtte til de frivillige sociale organisationer skal være en politisk prioritet. Frivilligrådet har lavet otte anbefalinger til kommunernes forvaltning af paragraf 18-midler, som vi anbefaler alle kommuner at følge. 

Når først lokaler, økonomi og lignende er på plads, så kan de frivillige organisationer fokusere på deres kerneopgave og målgruppe.  

5. Samarbejd lokalt

Nogle velfærdsudfordringer kan ikke løses af en sektor alene, men kræver et samarbejde. Vi anbefaler, at man laver lokale partnerskaber for eksempel som beskrevet i anbefalingerne til civilsamfundsstrategien.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00