Ledelseseksperter om LMS-generalforsamling: Det er en ommer

OMVALG: Den nyvalgte bestyrelse i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser blev valgt på en ufin manøvre og burde sikre et nyt og fair bestyrelsesvalg omgående, mener ledelseseksperter og medlemmer. Nyvalgt formand afviser at stille sit mandat til rådighed.

Flere utilfredse medlemmer mødte tirsdag op til ekstraordinær generalforsamling i LMS' lokaler i København for at ytre deres meninger om bestyrelsen og ledelsen i LMS. 
Flere utilfredse medlemmer mødte tirsdag op til ekstraordinær generalforsamling i LMS' lokaler i København for at ytre deres meninger om bestyrelsen og ledelsen i LMS. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Claus Nordahl

Store dele af bestyrelsen i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) sikrede sig selv et genvalg ved tirsdagens ekstraordinære generalforsamling ved at fastholde rigide vedtægter.

Det mener flere tidligere medarbejdere og medlemmer, som bakkes op af ledelseseksperter.

Ifølge vedtægterne skal man have været medlem af LMS i mindst seks måneder, før man kan blive valgt ind i bestyrelsen. Dermed har vedtægterne effektivt blokeret for at få nye folk i foreningens valgte ledelse, mener flere medlemmer.

En af dem er Cathrine de Thurah Wulff, der er tidligere medarbejder i LMS, og som deltog i den ekstraordinære generalforsamling.

“Jeg har spurgt flere fagligt højt kvalificerede personer, om de ville stille op til bestyrelsen, og de har alle vist interesse. Men grundet seksmånedersreglen har de været forhindret i at stille op,” siger hun.

“Det virker som en skinmanøvre”
Og netop den regel har hindret kompetente folk i at stille op til bestyrelsen og dermed sikret et genvalg til gamle medlemmer uden modkandidater, mener Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet

"Jeg stiller spørgsmålstegn ved, om bestyrelsen i LMS reelt har stillet deres mandat til rådighed. De kender vedtægterne, og de har vidst, at der ikke var et reelt alternativ. Derfor virker den ekstraordinære generalforsamling som en skinmanøvre,” siger Anders Drejer.

Han mener, at hvis den nye bestyrelse virkelig ønskede at stille deres mandat til rådighed, så burde de sørge for, at så mange som muligt kunne stille op, så de bedste blev valgt ind.

“Det virker, som om de holder en ekstraordinær generalforsamling, fordi de vil genvælges og ikke sikre foreningens overlevelse. Både daværende formand og den nye formand burde have arbejdet benhårdt for vedtægtsændringer og nye kompetencer i bestyrelsen. Det virker ikke til, de har gjort noget som helst,” siger Anders Drejer.

Gamle kendinge og tomme pladser
Tirsdag blev tidligere næstformand Louise Linde valgt som ny formand, mens tidligere bestyrelsesmedlem Ditte Rosenkrands blev valgt som næstformand uden modkandidater. Tidligere bestyrelsesmedlem Erling Sørensen blev sammen med tidligere suppleant Anders Elvang valgt ind i bestyrelsen ligeledes uden modkandidater. Katya Felicia Nielsen blev valgt ind som eneste nye bestyrelsesmedlem.

Det efterlader bestyrelsen med en tom plads om bordet sammen med to ubesatte suppleantposter. Og det undrer ledelsesekspert Steen Hildebrandt, professor emeritus ved Aarhus Universitet samt adjungeret professor på CBS og Aalborg Universitet.

“Selvfølgelig har bestyrelsen stillet sit mandat til rådighed, men det er bedrøveligt at se, at de øjensynligt ikke har gjort særlig meget for at skabe stemning og lyst hos andre til at gå ind i bestyrelsen,” siger Steen Hildebrandt og tilføjer:

“Seksmånedersreglen burde ændres omgående, for den spænder ben for nye kompetencer, og de burde allerede have ændret den ved sidste generalforsamling.”

"Vi mangler kompetencer"
Både Steen Hildebrandt og Anders Drejer mener, at bestyrelsen mangler kompetencer i ledelse og forretningsforståelse. Det erkender den nye formand da også.

“Vi mangler kompetencer inden for ledelse og forretningsudvikling, og det er vi enige i. Derfor skal vi se hinanden i øjnene og finde ud af, hvordan vi får udviklet de kompetencer. I første omgang vil vi tage kontakt til de personer, der har rakt hånden ud til os efter generalforsamlingen,” siger Louise Linde og tilføjer:

“Vi skal have kigget på ændringer af vedtægter og have lavet et rekrutteringsarbejde for at gøre det attraktivt at være bestyrelsesmedlem i LMS.”

Men tilliden til hende og resten af bestyrelsen ligger på et lille sted for flere medlemmer.

“Det undrer mig, at bestyrelsen intet har gjort for at hverve nye medlemmer til bestyrelsen. De har intet skrevet på deres hjemmeside, i deres nyhedsbrev til medlemmerne. Intet udtalt til Altinget. Og de kom ikke med forslag til vedtægtsændring,” siger Pia Grosse, foreningsmedlem og tidligere medarbejder hos LMS.

Landsturne og nye vedtægter
Hun håber på, at den nye bestyrelse vil lytte til kritikken og lave seksmånedersreglen om, så nye kræfter kan komme ind og sikre foreningens drift.

“Hvis der ikke gøres noget meget hurtigt for at hverve nogle kompetente bestyrelsesmedlemmer, har jeg svært ved at se foreningen overleve,” siger Pia Grosse.

Louise Linde fortæller, at hun også selv gerne ser seksmånedersreglen ændret.

“Personligt kunne jeg godt tænke mig, det ikke er seks måneder, man skal være medlem, før man kan blive valgt til bestyrelsen, men at vi finder et naturligt leje, hvor man skal have et vist kendskab til foreningen, inden man går ind i bestyrelsesarbejdet,” siger Louise Linde. Hun fortæller, at hun i august vil besøge LMS' afdelinger i hele landet og sammen med den nye bestyrelse og sekretariatet vil finde en ny generalsekretær og kigge på nye vedtægter.

Formand holder fast i magten
Formanden forventer en ny ekstraordinær generalforsamling til efteråret, men det mener både Steen Hildebrandt og Anders Drejer er for sent.

“Bestyrelsen bør arbejde hårdt på at synliggøre gennem egne kanaler og i medierne, at de søger kompetente folk. Det er nu, der er et momentum, og så burde de afholde en ny generalforsamling omgående, hvor der er et frit valg med forhåbentligvis mange flere kandidater. Og denne nye bestyrelse skal så tage arbejdet videre – ikke den nuværende,” siger Steen Hildebrandt.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Louise Linde er klar til at stille sit mandat til rådighed ved næste generalforsamling for at sikre plads til nye kompetencer, svarer hun:

“Jeg har ikke planer om at sætte mit kandidatur i spil allerede i efteråret. Men der er ordinært formandsvalg allerede i april 2019.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Drejer

Professor, Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet, professor, Saint Paul Business School, Sao Paolo, Brasilien
cand.polyt. i virksomhedssystemer (Aalborg Uni. 1993), ph.d. (Aalborg Uni. 1996)

Steen Hildebrandt

Foredragsholder, professor emeritus, Institut for Marketing og Organisation, Aarhus Universitet, adj. professor i lederskab, CBS og Aalborg Universitet, medlem af 2030-panelet, forfatter
Cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1968), ph.d. (1976)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024