LMS henter ny direktør hos Kræftens Bekæmpelse

NAVNE: Landsforeningen mod spiseforstyrrelser har ansat afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse Laila Walther som ny direktør. Vi skal råbe til hele verden, at der er kommet et skifte, og vi søger samarbejde med alle, fortæller den nyansatte direktør.

"Nu skal der ryddes op, og vi skal have sagt farvel til en dårlig historie. Og så skal vi have lagt et nyt fælles grundlag." Laila Walther, ny direktør i LMS
"Nu skal der ryddes op, og vi skal have sagt farvel til en dårlig historie. Og så skal vi have lagt et nyt fælles grundlag." Laila Walther, ny direktør i LMSFoto: LMS
Claus Nordahl

Nye vinde blæser i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS). Fire nye bestyrelsesmedlemmer trådte i sidste uge ind i bestyrelsen, og 1. december sætter en erfaren leder sig i direktørstolen for at rydde op og sætte kursen.

“Faglighed, synlighed og frivillighed skal styrkes. Vi skal råbe til hele verden, at der er kommet et skifte. Vi er en anden organisation, og vi søger samarbejder med alle, vi overhovedet kan,” siger Laila Walther, da Altinget møder hende på kontoret hos LMS.

Hun kommer fra en stilling som afdelingschef for “Patient- og pårørendestøtte” i Kræftens Bekæmpelse, hvor hun har været med til at drive rådgivninger i hele landet og til daglig er leder for mere end 100 medarbejdere.

Tung leder ser potentiale
Udskiftningen i direktionen og bestyrelsen kommer efter en lang række afsløringer af dårligt arbejdsmiljø i organisationen samt kritik af den forhenværende bestyrelse og ledelse fra ledelseseksperter og 26 tidligere medarbejdere.

Efter to ekstraordinære generalforsamlinger og en lang række vedtægtsændringer er et nyt hold nu klar til at arbejde for at opfylde foreningens potentiale. Og det er stort, mener den nye direktør.

“Jeg ser et stort potentiale, som organisationen har haft gennem mange år, men som ikke er blevet udnyttet. Spiseforstyrrelser og selvskade er ikke bare kommet for at blive, det er desværre også kommet for at vokse. Det fokus, der er på emnet, det skal foreningen gribe,” siger Laila Walther.

"Vi skal ud over rampen"
Den tidligere afdelingschef står på en lang række resultater fra Kræftens Bekæmpelse, hvor hun har været med til at sikre en fordobling af frivillige tilbud i hele landet og gjort det muligt for kræftpatienter at få et rehabiliteringstilbud i samtlige kommuner. Samtidig kommer hun med en erfaring som budgetansvarlig for 120 millioner kroner. Og det er den erfaring, som Laila Walther vil bruge for at sikre vækst hos LMS.

“Vi kan skabe en informationsvirksomhed og en aftabuiserende organisation, hvor vi i højere grad samarbejder med dem, der lider af spiseforstyrrelser og selvskade. Vi skal have dem til at stille op på forskellige platforme for at fortælle om deres sygdom, og om hvordan man kommer videre. Og det skal ske på både sociale medier, men også på folkeskoler og gymnasier. Vi skal ud over rampen, det er der brug for,” understreger Laila Walther.

Strategien er faglighed, synlighed og frivillighed
Hun vil allerede i januar levere et oplæg til foreningens nye strategi for bestyrelsen, som vil indeholde nøgleordene faglighed, synlighed og frivillighed. Ideen er at inddrage hele organisationen i arbejdet og dermed kunne søsætte den nye strategi efter sommerferien i 2019.

“Det er min erfaring, at når man står på solid faglighed og har et videnscenter, så er det det, kommuner og samarbejdspartnere efterspørger. Synlighed er en nødvendighed, for jeg tror ikke på, at folk på gaden kender LMS, og det skal de,” siger den kommende direktør og uddyber.

“Og når jeg ser, at der er 275 frivillige i dag, så ser jeg et kæmpe potentiale. Min erfaring viser, at frivillige kan have flere roller. Vi skal ind og kigge på rådgivningsfrivillige, foredragsfrivillige, alle mulige andre slags frivillige. Vi skal simpelthen række hånden ud til alle omkring LMS.”

Kolleger tippede om det nye job
Laila Walther er godt klar over, at hun træder ind i en organisation, der har været præget af uro. For det var de kritiske artikler hos Altinget, der fik hende til at søge jobbet som direktør.

“Da jeg læste artiklerne, blev jeg mere og mere opslugt af, at den her sag er vigtig. Samtidig har vi venner, der kæmper med spiseforstyrrelser i familien, så jeg blev mere og mere optaget af, hvordan foreningen kom ud på den anden side. Da stillingen som direktør så blev slået op, var der flere venner og kolleger, der sender opslaget til mig. Jeg kunne simpelthen ikke lade være,” siger Laila Walther.

"Nu skal der ryddes op"
Hun påpeger, at brugerne og de pårørende har den højeste prioritet. Men hun er godt klar over, at hun har et arbejde foran sig med at opbygge en kultur og skabe tillid blandt medarbejdere og samarbejdspartnere.

“Jeg er blevet præsenteret for, at det har været en meget kontrollerende ledelsesstil. Det ligger simpelthen så langt fra min natur. Nu skal der ryddes op, og vi skal have sagt farvel til en dårlig historie. Og så skal vi have lagt et nyt fælles grundlag,” siger Laila Walther og understreger, at bestyrelsens øjne hviler på hende på netop dette punkt.

39 medarbejdere har på tre år forladt organisationen, og den udvikling skal stoppe omgående, bebuder Laila Walther.

“Det helt afgørende, at hver medarbejder trives og synes, det er rart og spændende at gå på arbejde. De skal gøre en forskel, og mine værdier er så tydelige på det område, at jeg ikke i et sekund er i tvivl om, at vi får et godt arbejdsmiljø.”

Ingen er fredet
Om det gode arbejdsmiljø kræver en udskiftning i medarbejderstaben, er for tidligt at sige, fortæller den nye direktør.

“Jeg går ind ad døren med åbne øjne. Og jeg går ud fra, at de ansatte er her, fordi de er dygtige. Jeg har ikke mit eget hold med, men der er heller ikke nogen, der er fredede – det er jeg heldigvis heller ikke. Vi skal alle levere.”

Laila Walther indtræder som direktør hos LMS 1. december 2018 og afløser dermed Sabine Elm Klinker, som har fungeret som konstitueret generalsekretær efter Steen Andersen Ledsager opsagde sin stilling efter massiv kritik tilbage i maj 2018. 

Dokumentation

CV – Laila Walther

Erhvervserfaring:

2011- Afdelingschef for Patient- og pårørendestøtte, Kræftens Bekæmpelse

2008-2011 Centerchef for Center for Forebyggelse og Rådgivning, Københavns Kommune

2007-2008 Centerleder for Døgnkontakten

2004-2008 Næstformand i FTF-A

2004-2007 Regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening

2001-2004 Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening

(2003) Herunder konstitueret formand i ca. 4 mdr.

1999-2001 Fællestillidsrepræsentant i Københavns kommune

1997-1999 Socialrådgiver i Københavns kommune

1991-1992 Ansat i Café Rose under distriktspsykiatrien

Uddannelse
2013-2014 Executive Management Program ved Insead

2009-2011 2-årigt lederuddannelsesforløb i Københavns Kommune, LUP

2004-2006 Master of Public Policy på RUC

2002 Coach og konsulentuddannelse (et-årigt forløb)

1989-1996 Socialrådgiver, Den Sociale Højskole (inkl. barsel)

1989-1990 Et år på Danmarks Biblioteksskole

1988 Den internationale Højskole i Helsingør 

 

Bestyrelseserfaring
2012- Hospice Ankerfjord – næstformand

2013- Hospice Sønderjylland – bestyrelsesmedlem

2004-2008 FTF-A – næstformand

2004-2007 Dansk Socialrådgiverforening – bestyrelsesformand for Sjælland

2001-2004 Dansk Socialrådgiverforening – fuldtids næstformand i Hovedbestyrelsen

1985-1988 Danske Gymnasieelevers Sammenslutning – regionsformand


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laila Walther

Direktør, Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, formand, Civilsamfundets Brancheforening
socialrådgiver (Den Sociale Højskole 1996), MPP (Roskilde Uni. 2006), EMP (INSEAD 2014)

0:000:00