Se de nye deltagere i temadebatten: Skal almindelige borgere have indflydelse på, hvordan private midler bliver uddelt?

En østrigsk millionærarving har bedt 50 udvalgte borgere omfordele hendes formue. Men hvad er fordele og ulemper ved at lade almindelige borgere få indflydelse på, hvordan private og offentlige midler bliver distribueret? Det sætter Altinget Fonde og Civilsamfund til debat. 

Gruppen af østrigske borgere, der skal fordele Marlene Engelhorns midler, består af 50 personer, der repræsenterer et bredt udsnit af den østrigske befolkning. 
Gruppen af østrigske borgere, der skal fordele Marlene Engelhorns midler, består af 50 personer, der repræsenterer et bredt udsnit af den østrigske befolkning. Foto: Hannes P Albert/AP/Ritzau Scanpix
Katja Gregers BrockCecilie Fischer

Hvad sker der, hvis man beder en gruppe borgere stå for at distribuere knap 200 millioner kroner? Det har den 31-årige millionarving fra Østrig, Marlene Engelhorn, sat sig for at undersøge.

Som efterkommer af den kemiske og farmaceutiske virksomhed, BASF, arvede hun et trecifret millionbeløb tilbage i 2022. Hun har nu besluttet, at størstedelen af disse midler skal uddeles af 50 udvalgte personer, som bredt repræsenterer den østrigske befolkning.

Baggrunden er, at Engelhorn mener, at den østrigske stat bør beskatte hendes arv, så hun ikke selv skal stå for at omfordele de mange millioner.    

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00