Afgørelsen om fremtidens digitale post nærmer sig

UDBUD: Efter to forsinkelser er en ny type udbud i gang om fremtidens digitale post. Trods udskydelser bliver det formentlig afgjort til juli, om e-boks eller Netcompany vinder kontrakten.

Sådan så det ud, da finansminister Bjarne Corydon (S) i 2014 markerede overgangen til digital post.
Sådan så det ud, da finansminister Bjarne Corydon (S) i 2014 markerede overgangen til digital post.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Kort før valgkampen blev skudt i gang, var der endnu en gang nyt i det komplicerede forløb om fremtidens digitale post.

Ingen af buddene fra de to kombattanter, e-Boks og Netcompany, levede op til kravene for udbuddet, som derfor blev udskudt for anden gang. Førstnævnte har som bekendt lavet den løsning, som det offentlige bruger i dag, og som altså er blevet udbudt på ny.

I stedet er processen nu ændret til et såkaldt udbud med forhandling, som er en mere fleksibel udbudsform. Her er der mulighed for dialog mellem Digitaliseringsstyrelsen, som står for udbuddet, og de to bydere.

Dokumentation

Sagen kort

I sin Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi for 2016 til 2020 blev regeringen enig med kommuner og regioner om at udvikle en ny løsning for den digitale post, som siden årtusindskiftet er blevet varetaget af e-Boks.

Det har siden 2014 været obligatorisk at modtage digital post fra det offentlige i Danmark.

I udbuddet af det nye system blev tre leverandører prækvalificeret: e-Boks og Netcompany og IBM. IBM trak sig senere fra udbuddet.

I december 2018 bliver udbuddet trukket tilbage. Ifølge Digitaliseringsstyrelsen på grund af unøjagtighed i materialet.

Sophie Løhde skriver 7. marts i år i et svar til Benny Engelbrecht, at det er et "muligt scenarie", at digital post fra henholdsvis det offentlige og private som udgangspunkt bliver vist to steder, hvis Netcompany vinder udbuddet.

Systemet er blevet genudbudt, og Digitaliseringsstyrelsen er ved at vurdere de tilbud, der er kommet ind. DigiTech skrev i april, at Netcompany var blevet tildelt kontrakten, inden udbuddet blev trukket tilbage i december.

1. maj meddelte Digitaliseringsstyrelsen, at begge nye bud var fejlbefængte, og at man nu ville gå over til udbud med forhandling.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00