Debat

Debat: CO2-fangst og -lagring kan blive et grønt væksteventyr, hvis lovgivningen prioriteres

Der er brug for ny lovgivning, støtte til anlægsinvesteringer samt stabile økonomiske rammevilkår for at CO2-fangst og -lagring kan blive et grønt væksteventyr for Danmark, skriver Christian Krüger og Peter Hansen, Welltec.

En kommercialisering af CO2-fangst og -lagring kræver&nbsp;stabil lovgivning, så de rette værdikæder kan komme&nbsp;på plads, skriver Christian Krüger og Peter Hansen, Welltec.<br>
En kommercialisering af CO2-fangst og -lagring kræver stabil lovgivning, så de rette værdikæder kan komme på plads, skriver Christian Krüger og Peter Hansen, Welltec.
Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kan CO2-fangst og -lagring (CCS) blive ”et grønt væksteventyr i Nordsøen”? Formuleringen er hentet fra en pressemeddelelse fra Klima- og Energiministeriet i forbindelse med, at regeringen før sommerferien indgik en bred politisk aftale, der sikrer rammerne for udbud af tilladelser til at lagre CO2 i Danmarks undergrund.

Det korte svar er ja. For der er et kæmpe potentiale for CSS. Ikke kun til vands, men også til lands. Ikke bare i Nordsøen, men også internationalt. Skal ambitionerne i den anden brede aftale om en grøn skattereform realiseres, er der en række forhold, som kræver politisk opmærksomhed.

Igennem bedre vilkår kan potentialet for CCS forløses

Der er brug for støtte til anlægsinvesteringer og økonomiske rammevilkår, der sikrer stabilitet og tryghed om de langsigtede investeringer, som er en forudsætning for anlægsprojekter af denne type.

Det er også afgørende, at lovgivningen på området kommer på plads, så alle relevante love, såsom havloven, understøtter udviklingen inden for CCS. Samtidig skal vejen også banes for, at man kan transportere og lagre CO2 på tværs af landegrænser.

Salget af danske klimaløsninger har potentiale til at bidrage med 200-250 milliarder kroner til BNP frem mod 2030.

Christian Krüger og Peter Hansen
VP Global Accounts, Welltec og CEO, Welltec

Væsentligt er også, at hele værdikæden lige fra operatører til underleverandører følger med. Dette er afgørende, fordi en stor del af eksportpotentialet vil ligge hos underleverandørerne, og derfor bør de lovgivningsmæssige og økonomiske rammevilkår også understøtte bredt, herunder udviklingen af en dansk CCS-leverandørindustri.

Og potentialet er stort. Konsulentvirksomheden McKinsey udgav for nylig en analyse, hvor de peger på, at salget af danske klimaløsninger har potentiale til at bidrage med 200-250 milliarder kr. til Danmarks bruttonationalprodukt frem mod 2030. CO2-fjernelse fremhæves som et ud af 11 teknologiområder, der ventes at generere en markant årlig omsætning på mellem 100-200 milliarder euro.

I Welltec leverer vi højteknologiske løsninger og viden til energiindustrien over hele verden. I CCS-projekter bruges vores teknologi blandt andet til, at den indfangede CO2 forbliver sikkert nede i undergrunden. Vi oplever, at CCS står højt på dagsordenen overalt lige fra Asien, Europa, Latinamerika og Nordamerika.

Investeringer i et CSS-økosystem er nødvendige

Men uanset hvor vi kigger hen, er en af de helt store udfordringer, at hele værdikæden omkring CCS stadig er i sin vorden, og at det kommercielle grundlag endnu ikke er fuldt ud på plads. Det er ikke nogen lille opgave at etablere værdikæder og sikre, at der er de rette forudsætninger for en kommercialisering af CSS.

Flere danske projekter er allerede meget langt fremme set i et internationalt perspektiv, men der er et stykke vej endnu, og i de kommende år vil det kræve massive investeringer og ikke mindst fokus fra både operatører og leverandører.

Uanset hvor vi kigger hen, er en af de helt store udfordringer, at hele værdikæden omkring CCS stadig er i sin vorden, og at det kommercielle grundlag endnu ikke er fuldt ud på plads.

Christian Krüger og Peter Hansen
VP Global Accounts, Welltec og CEO, Welltec

Udfordringen består blandt andet i, at CO2 opsamlet fra en cementfabrik er meget forskelligt fra andre CO2-kilder og stiller andre krav til anlæg og de løsninger, man bruger i forbindelse med opbevaringen af CO2.

Det vil med andre ord sige, at de systemer og brøndmaterialer, som bliver brugt til at opbevare CO2, skal kunne håndtere forskellige typer CO2. Dette er med til at gøre det yderst komplekst at opbygge det fornødne økosystem af underleverandører.

Der er ingen tvivl om, at CCS kan bidrage positivt til, at Danmark kan indfri sine klimamål. Særligt som en væsentlig løftestang i forhold til at realisere de ’svære’ CO2-reduktioner, for eksempel fra den meget energiintensive del af industrien.

Der er ved at blive opbygget et stærkt momentum. Væksteventyret ligger og venter. Så længe vi som land formår at løfte den svære opgave med at skabe den kommercielle grobund for CCS. Det må vi ikke glemme.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00