Debat

Forskeren forklarer: ChatGPT kommer til at overtage nogle helt andre arbejdsopgaver, end vi troede

Vi troede, at maskiner skulle klare rutineprægede opgaver, mens vi lavede det kreative arbejde, skriver Naja Holten Møller og Majken Overgaard.

Det er ikke kun alvorligt for kunstverdenen, at kunstig intelligens kan udføre vores kreative arbejde, skriver Naja Holten Møller og Majken Overgaard.
Det er ikke kun alvorligt for kunstverdenen, at kunstig intelligens kan udføre vores kreative arbejde, skriver Naja Holten Møller og Majken Overgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kunstig intelligens vil påvirke arbejdsmarkedet. Der er kommet fokus på arbejdspresset på politikere og i embedsværket mere generelt. Det sidste halve år har fremkomsten af særligt ChatGPT skabt debat, og på få måneder har teknologien vendt op og ned på vores forestillinger om fremtidens måde at arbejde på.

Ét perspektiv, som allerede i nogen grad er blevet til virkelighed, er, at ChatGPT vil overtage kreative opgaver. Det vender en udbredt drøm om fremtidens arbejdsmarked på hovedet. Der har været mange argumenter fremme, der taler for en fremtid, hvor mennesket løser de kreative opgaver, mens teknologi vil tage sig af mere rutineprægede opgaver. Lige nu ser det ud til at blive omvendt. 

Ser vi til kunstverdenen, ser det ud til, at teknologien i nogle tilfælde er begyndt at overtage det kreative arbejde med at generere tekst, billeder, musik, og film, og at mennesket er hensat til at redigere, rydde op, og rette fejl for ChatGPT. 

Andre opgaver, samme monotoni

Hannah Totickis er en dansk kunstner, hvis værk RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: (2021) kan være med til at sætte vores teknologiske fremtid(er) i perspektiv. Værket består af et transportbånd, der rejser sig opad i en lysende gul installation. Øverst knejser et tastatur og langs transportbåndet er der monteret en række flade gummihænder.

Om Forskeren forklarer

Den digitale udvikling går stærkt. Derfor har Altinget Digital bedt en række forskere forklare, hvad der netop nu sker på deres område.

I denne nye serie får du en indføring i akutelle emner, ligesom forskeren giver sit bud på, hvordan vi skal forholde os til den nyeste teknologiske udvikling.

Værket er en reference til drømmen om, at informationstidsalderen skulle befri os fra alverdens byrder. I stedet fortsætter vi vores ensidige arbejde, og bøjet over tastaturet udfører vi måske nok andre typer opgaver, men med samme monotoni. Vi slasker kollektivt afsted på tastaturet i enslydende, endeløse samtaler over e-mail, som titlen refererer til. 

Er det på samme vis politikernes og embedsværkets fremtid at arbejde for den kunstige intelligens som ChatGPT, kan man så spørge? Hvordan får vi øje på den del af arbejdet i embedsværket, der er kreativt? Hvad betyder det for arbejdsglæden, hvis embedsværket ender med at sidde med rutineopgaver, hensat til at rydde op, redigere og rette fejl efter ChatGPT?

Det er altså ikke første gang, vi ser, at en teknologi forandrer måden, vi arbejder på. Da e-mailen blev en del af vores dagligdags arbejde, var det en revolution, at man i løbet af et øjeblik kunne sende information mellem sig. I dag kan det føles som en forbandelse, det konstante flow af beskeder, der tikker ind samt det faktum, at det at svare på disse beskeder for mange mennesker nærmest udgør deres arbejde. 

Vi kan lære af Totickis værk, at det er vigtigt, at vi alle er en del af debatten og forholder os til nye teknologier, både fordi besvarelsen af e-mails er blevet en arbejdsopgave i sig selv, og fordi den følelsesmæssigt har ændret, hvordan vi arbejder sammen. Den er således et vigtigt eksempel på en teknologi, der har ændret vores arbejdsformer, uden at vi nåede at forholde os til det. 

Alle typer arbejde vil blive berørt

Nu har vi muligheden for at forholde os til fremtiden, så hvad betyder ChatGPT eksempelvis for embedsværkets og konsulenternes behov for at sætte tempoet ned?

Alle typer arbejde vil blive berørt, men vi kan stadig påvirke udviklingen, og derfor er det væsentligt at høre mange perspektiver i debatten

Naja Holten Møller og Majken Overgaard

Her tjener kunsten som et perspektiv i debatten om den kunstige intelligens betydning for fremtidens arbejdsmarked. Når teknologien overtager tidligere tiders jobs, så rykker menneskets indsats et andet sted hen. Med udfordringen af kunsten og forestillingen om det “kreative” arbejde, er denne debat igen blevet et emne, der tages ganske alvorligt – ikke bare i kunstverdenen. 

I USA er der allerede protester foranlediget af fremkomsten af ChatGPT. Manuskriptforfattere i filmbranchen strejker og ønsker rettigheder i forhold til kunstig intelligens. Hvordan kunstig intelligens forandrer arbejdsmarkedet er ikke givet. Alle typer arbejde vil blive berørt, men vi kan stadig påvirke udviklingen, og derfor er det væsentligt at høre mange perspektiver i debatten.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024