Debat

Greenpeace: Grøn strøm må ikke blive en gratis omgang for tech-giganterne

DEBAT: Tech-giganternes datacentre sluger så meget grøn strøm, at 'hullet' risikerer at blive dækket af sort strøm fra fossile energikilder. Derfor skal Google, Apple og Facebook være med til at etablere eller finansiere ny grøn energi, mener Greenpeace. 

Foto: Marcio Jose Sanchez/ap/ritzau scanpix
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Flarup Christensen
Generalsekretær, Greenpeace Norden

Facebook, Google og Apple har fået øje på, at Danmark i den grad kan noget med vedvarende energi, og det kan vi være glade for og stolte af.

Det er selvfølgelig ikke et tilfælde, når de tre it-giganter sætter knappenålene i Danmark som land, hvor de nye, store datacentre skal opføres.

Selskabernes investeringer er en cadeau til den grønne omstilling i Danmark, og det ligner umiddelbart et godt, grønt match, da selskaberne har en – overvejende – stærk klimaprofil, og alle har forpligtet sig til at køre deres centre på 100 procent vedvarende energi. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Jeg er i udgangspunktet enig med klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i, at det er et “scoop”. Men for hvem? Det afhænger af, om vi møder dem med krav til også at bidrage til produktionen af grøn strøm.

Stil krav til selskaberne
Det grønne Danmark kan nemlig ende med at stå med nitten.

Det er ikke rimeligt, at det danske samfund skal finansiere etableringen af den ekstra kapacitet til produktion af vedvarende energi, som kan dække centrenes elforbrug.

Mads Flarup Christensen
Generalsekretær, Greenpeace Norden

Det vil blive situationen, hvis ikke Lilleholt dropper den ukritiske løsning, hvor Danmark inviterer selskaberne hertil for at bruge 100 procent grøn strøm fra elnettet uden krav om selv at skabe den ekstra kapacitet af vedvarende energi, der skal til for at holde de strømslugende centre kørende.

Vi må undgå at give en gratis omgang grøn strøm, der bliver dyr for os selv.

Det er ikke rimeligt, at det danske samfund skal finansiere etableringen af den ekstra kapacitet til produktion af vedvarende energi, som kan dække centrenes elforbrug.

Når de tre it-giganter har forpligtet sig til at drive deres datacentre med 100 procent vedvarende energi, skal de enten selv etablere – eller selv finansiere etablering af – vind- eller solenergien, som kan producere strømmen til datacentrene.  

Det er heller ikke rimeligt, hvis løsningen bliver – som der er lagt op til nu – at selskaberne køber sig ind i den eksisterende strøm fra vind, vand og sol fra det nordiske elmarked, for det vil betyde, at de vil tage fra “puljen” af grøn strøm uden at give tilbage.

Konsekvensen kan være sort strøm 
Konsekvensen vil så være, at den resterende strøm bliver sortere for alle de andre danske elforbrugere, og CO2-udledningen vil stige på grund af det øgede elforbrug.

Med andre ord: Danmarks indsats for klimaet vil så svækkes, og det var jo ikke ligefrem meningen.

Det kan undre, at der nærmest ikke har været debat om elforbruget i disse it-projekter, der vil få adresse i Viborg, Odense og Aabenraa.

Jeg vil meget gerne opfordre Lilleholt og de øvrige partier til at tage grundigt fat på denne udfordring op til de vigtige forhandlinger om et nyt energiforlig.

Der bør stilles helt klare krav til, hvordan selskaberne vil finansiere og sikre, at de kun anvender grøn strøm. Det kan for eksempel være ved at etablere eller finansiere nye vindmølleparker.

Sådanne krav er særlige vigtige nu, hvor regeringen har skrottet PSO-afgiften og dermed flyttet omkostningen for den grønne omstilling fra elforbruget til skatteyderne.

Uden sådanne krav kan mindre klimaambitiøse tech-giganter, der etablerer sig i Danmark, i fremtiden frit skubbe regningen for etablering af ny grøn el over på danskerne.

Strømforbrug kræver boom af vindmøller
Det er vigtigt at huske, at de i alt fire planlagte datacentre, der skal drive store dele af nettrafikken, bliver af en størrelse, vi har ikke har set lige i Danmark.

Energinet.dk og Information har haft lommeregneren fremme i forhold til, hvor meget der skal forøges i udbygningen af vindmøller, når datacentrene skal drive selskabernes nettrafik på 100 procent grøn strøm.

Energinet.dk forventer et øget elforbrug på omkring 3,6 terawatt-timer (TWH) allerede fra og med 2023 som en konsekvens af datacentre, som enten er godkendt eller forventes at blive det. Ikke småsager.

Det vil kræve en ekstra udbygning med vind svarende til 800-1140 MW, afhængigt om det er til havs eller på land.

I forhold til Danmarks installerede vindkapacitet i dag vil det betyde en forøgelse på 15-22 procent.

Uagtet at de massive investeringer er et gode for Danmark, så er det altså ikke det resterende samfunds opgave at stille grøn strøm til fri rådighed, så “hullet” dækkes af sort strøm fra fossile energikilder.

Vi skal hilse de store selskaber velkomne, men holde dem fast på deres løfter. Nu er det tid til slå øjnene op og sikre, at det grønne match bliver en gevinst for både selskaberne og Danmark.

Hvis vi blot lader dem bygge centrene og sætte stikkene i til elnettet med den eksisterende andel grønne strøm, vil det blive et alvorligt tilbageskridt for den grønne omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Flarup Christensen

Admininstrerende direktør, Greenpeace International
ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00