Debat

Nordisk tænketank: Techgiganter og kunstig intelligens udfordrer vores tillidsbaserede samfund

Misinformation, hadefuld tale og algoritmisk skævhed udfordrer demokratiet, og det kan Danmark ikke bekæmpe alene. Derfor er der brug for et nordisk samarbejde om digitalt demokrati, skriver tre medlemmer af Nordisk Ministerråds Tænketank for Tech og Demokrati.

Mulighederne for misbrug af kunstig intelligens til at manipulere og undergrave vores digitale samtale er en alvorlig trussel mod de tillidsbaserede demokratier i Norden, skriver Tobias Bornakke, Anja Bechmann og Signe Ravn-Højgaard.
Mulighederne for misbrug af kunstig intelligens til at manipulere og undergrave vores digitale samtale er en alvorlig trussel mod de tillidsbaserede demokratier i Norden, skriver Tobias Bornakke, Anja Bechmann og Signe Ravn-Højgaard.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De nordiske lande har en lang og stærk tradition for åben debat og tillid til vores samfundsinstitutioner. Men den infrastruktur, som vores offentlige debat bygger på, har ændret sig drastisk det sidste årti. I dag foregår en stor del af den demokratiske debat nemlig på sociale medier. De er styret af algoritmer, der fremmer kommercielle interesser snarere end demokratiske interesser.

Det skaber en algoritmisk skævhed, hvor nogle – ofte ekstreme – holdninger fremmes af platformene, fordi det fanger vores opmærksomhed, hvilket gavner tech-virksomhedernes bundlinjer. Vi ser, at store mængder ondskabsfulde indlæg afholder mange fra at deltage i debatten online, og vi ser, hvordan tilstedeværelsen af misinformation kan give folk et forkert eller skævvredet syn på verden.

Disse udfordringer kan ikke løses i Danmark alene. Heldigvis har EU igangsat et stort lovgivningsarbejde for at regulere platformene, der udgør vores digitale offentlige rum (med blandt andet Digital Services Act, AI Act).

Vi ønsker en mere proaktiv tilgang til digitale problemer, så løsninger og svar ikke først udvikles, når vores offentlige debat har lidt skade eller er blevet taget som gidsel af fremmede magter

Tobias Bornakke, Anja Bechmann og Signe Ravn-Højgaard

Et tech-demokratisk Norden

Vi mener derfor, at tiden er moden til også at udforske en nordisk vej. På anmodning af Nordisk Ministerråd har eksperter fra hele Norden i en tænketank for tech og demokrati derfor udviklet idéer til, hvordan disse digitale udfordringer kan tackles i fællesskab. Her er et par af disse anbefalinger:

Indsigt i og kontrol med platformes algoritmer, moderationspraksis og bagvedliggende data er i dag vanskelig men vigtigt for at sikre, at borgeres og samfundets velbefindende styrer teknologisk brug og ikke omvendt.

En central anbefaling handler derfor om at samle nordiske ressourcer i et nordisk center, så vi i højere grad kan fremme uafhængige aktører som for eksempel nordiske forskeres adgang til at undersøge platformene og monitorere tech-udviklingen og håndhævelsen af de mange nye EU tech-love i de nordiske lande.

Andre anbefalinger sigter mod at styrke vores digitale kundskab, så vi som borgere formår at forholde os kritisk til online indhold og støtte de tusinder af digitale frivillige, som modererer samtalerne i de offentlige online grupper, der er blevet centrale for millioner af nordiske borgeres deltagelse i den offentlige debat.

Truslen fra kunstig intelligens

De sidste anbefalinger, vi vil nævne her, vedrører en øget nordisk indsats for at skabe et bolværk mod desinformation baseret på generativ kunstig intelligens. Det sidste år har vi oplevet store gennembrud for indhold genereret af kunstig intelligens og udviklingen vil fortsætte. Og inden længe vil kunstig intelligens ikke kun filtrere vores demokratiske samtale, men også producere en stor del af indholdet.

Selvom det er fascinerende, udgør mulighederne for misbrug af kunstig intelligens til at manipulere og undergrave vores digitale samtale en særlig alvorlig trussel mod de tillidsbaserede demokratier i Norden.

Læs også

Vi har allerede set, hvordan kunstig intelligens er blevet brugt til at oprette tusindvis af falske profiler på sociale medier, der forsøger at påvirke befolkninger med indhold ligeledes skabt med kunstig intelligens. Udviklingen går ekstremt hurtigt, og det er derfor allerede nu nødvendigt at styrke indsatsen med at imødegå de negative konsekvenser af disse teknologier.

Vi ønsker en mere proaktiv tilgang til digitale problemer, så løsninger og svar ikke først udvikles, når vores offentlige debat har lidt skade eller er blevet taget som gidsel af fremmede magter. Deri ligger også en central anbefaling på den længere bane, nemlig at arbejde for at nordiske demokratier anvender åbne platforme og støtter diversiteten af platforme (medlem af tænketanken, Carl Heath, har beskrevet dette her).

Vores ideer om, hvordan vi fastholder kontrollen med vores digitale samtale i Norden – uanset om udfordringerne kommer fra kraftfuld kunstig intelligens eller geopolitiske forandringer – er forhåbentlig kun de første af mange, der kommer i skabelsen af et tech-demokratisk Norden – en region, hvor tillidsfulde borgere har en åben og informeret offentlig debat - uanset hvor den udspiller sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tobias Bornakke

Partner, Analyse og Tal, næstformand i bestyrelsen, AkademikerPension, formand, Nordisk tænketank for Tech og Demokrati
Ph.d. i sociologi (Københavns Universitet)

Anja Bechmann

Professor, Aarhus Universitet
kandidat i medievidenskab og multimedier, ph.d. (Aarhus Uni.)

0:000:00