Debat

Studerende: EU-forhandlinger viser, at der er brug for unges perspektiv i debatten om tech-politik

Forhandlingerne om en EU-forordning om kunstig intelligens har ikke noget solidt, langsigtet perspektiv, der sikrer fremtidige generationer beskyttelse. Derfor er der brug for, at unges langsigtede perspektiv inddrages, når der diskuteres tech-politik, skriver en ny tech-komité bestående af studerende.

Unges langsigtede perspektiv at vigtigt i debatten om tech-politik, hvis vi skal sikre, at fremtidige generationers rettigheder er beskyttede, skriver&nbsp;CPH Tech Policy Youth Commitee.<br>
Unges langsigtede perspektiv at vigtigt i debatten om tech-politik, hvis vi skal sikre, at fremtidige generationers rettigheder er beskyttede, skriver CPH Tech Policy Youth Commitee.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi befinder os i en afgørende tid, når det kommer til at sætte hegnspælene for, hvordan vi ønsker at leve med digital teknologi og særligt kunstig intelligens nu og fremover.

I det seneste udkast til EUs forordning om kunstig intelligens er det bemærkelsesværdigt nok ikke færdigforhandlet, hvorvidt virksomheder skal rapportere om, hvordan den måde, de bruger kunstig intelligens, påvirker menneskerettigheder.

Vi mener, at fokus på rettigheder er afgørende for at sikre, at fremtidige generationer eksempelvis kan være sikre på, at deres data er beskyttet.

Det er bemærkelsesværdigt, da det ikke ligefrem rimer på et solidt, langsigtet perspektiv, der sikrer vores og fremtidige generationer muligheden for at nyde godt af den beskyttelse, som tidligere generationer har sikret.

Der er brug for unge stemmer i debatten, når vores fremtid forhandles.

Derfor er vi gået sammen i et ungt, fagligt netværk med det mundrette navn CPH Tech Policy Committee under Crown Princess Mary Centret og Copenhagen Center for Social Data Science, Sodas, for at give vores besyv og engagere flere unge mennesker i nogle af de spørgsmål, der er rammesættende for både os og fremtidige generationers liv.

Vi er generationen før de såkaldt digitalt indfødte. Vi er dem, der voksede op med internettet og samtidig husker båndsalat. Vi er vokset op med digitale teknologier og er dybt fascinerede af dem, men også bevidste om, at de historier om disse teknologier, der dominerede 00’erne og starten af 10'erne, manglede nuancer.

Læs også
 

Rettigheder som pejlemærke i tech-politikken
I vores optik bør menneskerettigheder være et pejlemærke, når man laver ny EU-regulering på tech-området. Den teknologiske udvikling accelererer i disse år, kunstig intelligens er på alles læber, men vi er ikke sikre på, at der på nuværende tidspunkt findes et rammeværk og en mere langsigtet ambition.

Vi vil bidrage til at hæve ambitionen fra, at vi ikke blot skal eksempelvis begrænse bias, men stile efter, at ny teknologi skal skabe et bedre samfund. Vi ønsker at hæve den kollektive forventning til, hvad den teknologiske udvikling kan tilvejebringe. Tech skal bruges til at bekæmpe historisk bias og forbedre fremtidige generationers levevilkår. Konkret ønsker vi at hæve forventningsbarren og ændre mantraet fra “do no harm” til “do good”.

Fokus på rettigheder er afgørende for at sikre, at fremtidige generationer eksempelvis kan være sikre på, at deres data er beskyttet

Netop fordi tech-politikken er et af de områder, der vil sætte rammerne for vores fremtid, er det afgørende, at unge har en stærk stemme og bliver inddraget og lyttet til. Grundlæggende er vi inspireret af den langsigtethed, som andre unge har bragt ind i klimadebatten.

Vi oplever, at den politiske debat om tech-politik ikke altid har det lange lys tændt, men det er der brug for – måske særligt indenfor tech-politik. For os er de igangværende forhandlinger om rettigheders vægtning i EU-forordningen om kunstig intelligens et symptom på dette.

Man kunne hævde, at unges stemmer er vigtige i alle politikområder, men tech-politikken kræver i vores optik ekstra opmærksomhed. Den indvirker nemlig også på mange andre områder lige fra sundhed over klima, flygtningepolitik og andre toneangivende emner.

Det unge, langsigtede perspektiv er afgørende
Alt for ofte tales der om unge snarere end med unge. Derfor er det vores forhåbning og ambition at gå i dialog med relevante interessenter i en tid, hvor mange af de store beslutninger om, hvordan vi indretter os med eksempelvis kunstig intelligens, træffes.

Læs også

EU-forhandlingerne om forordningen om kunstig intelligens og det faktum, at man i EU endnu ikke har lagt sig fast på rapportering om rettigheder, viser, hvorfor der er behov for netværk, hvor vi unge kan mødes og diskutere spørgsmål som disse.

Netop fordi tech-politikken er et af de områder, der vil sætte rammerne for vores fremtid, er det afgørende, at unge har en stærk stemme og bliver inddraget og lyttet til

Det er også problematisk, at det i den nuværende af forordningen ikke er muligt at tilføje forbud mod de typer af kunstig intelligens, der måtte dukke op i fremtiden. Den slags ufleksibel lovgivning er vi ikke tjent med. I lyset af udviklingens hastighed er der snarere brug for at sætte rettighederne først, sikre effektiv håndhævelse og på den måde demonstrere, at vi som demokratisk samfund sætter retning for den teknologiske udvikling - ikke omvendt.

Der er brug for en erkendelse af, at teknologisk udvikling ikke per automatik er lig med menneskelig udvikling. Hvis ny teknologi eksempelvis reproducerer diskrimination eller øger eksisterende uligheder snarere end at skabe mere inklusion og retfærdighed, er der god grund til at spørge, om vi er på rette kurs.

Det er blot nogle af de centrale og betydningsfulde spørgsmål, vi som komité er sat i verden for at forholde os aktivt til og rette fokus mod.

Vi håber at blive taget med på råd og lyttet til, men også inviteret med, når beslutningerne skal træffes. Og så glæder vi os til at deltage i eksisterende debatter og starte nye. Det er der brug for. Unges stemmer skal høres i den tech-politiske debat, for når unge inddrages, sikrer vi i højere grad det langsigtede perspektiv på tværs af generationer.

Afsendere

CPH Tech Policy Youth Commitee tæller studerende fra seks danske universiteter og spænder på tværs af 14 forskellige uddannelser. Komiteen forholder sig blandt andet til spørgsmålet om, hvilken rolle teknologi skal spille i vores liv - og på hvilke betingelser.

Se afsenderne her:

Clara Jeanneret Skovgaard
Antropologi, KU (Forperson) 

August Maigaard Rubin  
Kommunikation og IT, KU (Næstforperson) 

Lucas Honoré 
Statskundskab, KU (Næstforperson) 

Alžběta Petrův,  
Applied Cultural Analysis, KU 

Björk Mo van Dijk Madsen 
Filosofi, KU 

Cecilie Vitus Brix Nielsen  
Psykologi, KU

Cecilie Vitus Brix Nielsen  
Psykologi, KU

Christian Skettrup  
Jura, SDU

Emma Skjold Lindegaard 
Politik og Forvaltning, RUC

Evangelos Moustaklis  
Security Risk Management, KU

Johannes Lau Uhrenholt Holm  
Jura, KU

Kristian Sick Svendsen  
Kommunikation og IT, KU

Alexander Blankholm  
Matematik-økonomi, KU

Lukas Garly 
Jura, KU

Marianne Kramer  
Social Data Science, KU

Marie Skovbye  
Psykologi, KU

Morten Hybschmann 
Statskundskab, KU

Patrick Nieznanski  
Business Administration & Philosophy, CBS

Peter Møller Thomsen  
Statskundskab, KU

Sofie Myrup Melchiorsen  
Statskundskab, KU

Søren Blatt Bendtsen  
Business Analytics, DTU

Viktoria Toldi  
Social Data Science, KU

Vilhelm Juhler Kjær  
Social Data Science, KU

Petrea C. B. Wagner  
Digital Innovation & Management, ITU

Thomas Milo Maria Schul 
Antropologi, KU

Line Kristoffersen 
Statskundskab, KU 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00