Debat

Telepsykiatrisk Center: Digitale behandlingstilbud giver nærhed

De seneste år har digitale behandlingstilbud vist sig at give patienter stor nærhed og fleksibilitet. Når vi for eksempel tilbyder internetbaseret terapi, får patienter den hjælp, de har brug for, når de har brug for den, skriver Marie Paldam Folker.

"Den nærhed, som digital behandling tilbyder, opnås kun, hvis politikere, kommuner og regioner sikrer de nødvendige investeringer og rammer." Det siger Marie Paldam Folker, centerchef i Telepsykiatrisk Center, Region Syddanmark.
"Den nærhed, som digital behandling tilbyder, opnås kun, hvis politikere, kommuner og regioner sikrer de nødvendige investeringer og rammer." Det siger Marie Paldam Folker, centerchef i Telepsykiatrisk Center, Region Syddanmark.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Marie Paldam Folker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Repræsentanter for Danske Regioner, faglige organisationer og patientforeninger kom den 19. september med en fælles opfordring til, at der etableres et nært psykiatritilbud for børn og unge i alle kommuner.

De og mange andre er enige om en stor fælles udfordring: Hvis vi skal hjælpe børn og unge med psykiske vanskeligheder bedst muligt, skal vi tilbyde dem sammenhængende og evidensbaseret hjælp, dér hvor de er.

Nærhed og fleksibilitet
De seneste år har digitale behandlingstilbud vist sig at give patienter stor nærhed og fleksibilitet.

Nærhed behøver ikke være et møde i kommunen, det kan også være et virtuelt rum derhjemme, når børnene er lagt i seng

Marie Paldam Folker
Centerchef i Telepsykiatrisk Center, Region Syddanmark

Så når regioner, kommuner og regeringen skal etablere sundhedsklynger – og Folketinget skal lande en tiårsplan for psykiatrien sideløbende med en national digitaliseringsstrategi – er det afgørende, at sporene ses som hinandens forudsætninger.

Når en patient i psykiatrien slipper for at rejse fra Ærø til Odense for at mødes med sin behandler, men de alligevel har et tæt samarbejde over video, opleves det som nærhed.

Når vi tilbyder internetbaseret terapi, får patienter den hjælp, de har brug for, når de har brug for den. Nærhed behøver ikke være et møde i kommunen, det kan også være et virtuelt rum derhjemme, når børnene er lagt i seng.

Vi har i Danmark unikke muligheder for at tilbyde digital forebyggelse og behandling. Vi har en robust, digital infrastruktur, og danskerne er generelt digitalt parate.

Tyskerne nægter at samarbejde med deres læge via apps på grund af manglende tillid til offentlige, digitale tjenester.

Herhjemme kender man sin læge og har samtidigt tillid til teknologien. Så det kan ofte være det samme, om vi mødes fysisk, over video eller kommunikerer via en app.

Politikere skal sikre nødvendige investeringer
Ud over de mange gode erfaringer med videokonsultationer under pandemien, har vi allerede digitale behandlingstilbud af høj kvalitet i psykiatrien.

Den nærhed, som digital behandling tilbyder, opnås kun, hvis politikere, kommuner og regioner sikrer de nødvendige investeringer og rammer. Det er ikke bare at ’sætte strøm’ til en arbejdsgang

Marie Paldam Folker
Centerchef i Telepsykiatrisk Center, Region Syddanmark

Internetpsykiatrien.dk behandler let til moderat depression og angst hos danskere i hele landet, hvor og når det passer dem, selvom vores team af psykologer sidder i Odense.

Det sikrer borgerne nærhed i behandlingen, og det sikrer den mest optimale anvendelse af den faglige ekspertise.

På samme måde bør vi gentænke og redesigne mange borgernære forebyggelses- og behandlingstilbud som en kombination af fremmøde og digital kontakt.

Det sikrer den nære kontakt med borgeren, sparer ressourcer for både borger og sundhedsvæsen og øger kvaliteten af det samlede sundhedstilbud.

Men den nærhed, som digital behandling tilbyder, opnås kun, hvis politikere, kommuner og regioner sikrer de nødvendige investeringer og rammer.

Det er ikke bare at ’sætte strøm’ til en arbejdsgang; oftest skal samarbejdsrelationen og organiseringen nytænkes, så dele af forløbet bliver virtuelt eller måske endda automatiseret.

Der ligger et stort og vigtigt digitalt udviklingsarbejde foran os, hvis danskere skal opnå det nære sundhedsvæsen, de forventer og fortjener.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024